Задобряването на руската пропаганда във Facebook

Използвали все по-сложна тактиката в течение на две години
11 май 2018 14:45, Бойчо Попов
32
Задобряването на руската пропаганда във Facebook
снимка: Ройтерс

Новоразкрити документи показват как руските пропагандатори във Facebook са използвали все по-сложна тактиката в течение на две години, докато са се опитвали да посяват раздори в САЩ преди и след президентските избори през 2016 г.

Демократи от Комисията по разузнаването към Камарата на представителите публично оповестиха в четвъртък за пръв път пълната наличност от над 3000 реклами, за които Facebook заяви, че са закупени от проруската група Агенция за изследване на интернет. Рекламите, по-малко от 50 от които бяха показани по-рано, предлагат най-ясния поглед върху все още в развиващите се тактики, използвани от групата, докато тя се стреми да засили социалното и политическото напрежение в САЩ, пише The Wall Street Journal.

Страниците, подкрепяни от Русия, първоначално са използвали относително прости техники, като са купували реклами, насочени към широки сегменти, като например всички потребители на Facebook, живеещи в САЩ. Много от тези реклами са донесли малко интеракции от страна на потребителите. До 2017 г. тактиките стават по-остри, показва анализът. Те са купували реклами, фокусирани върху определен радиус около конкретни градове и целеви хора с определени длъжности като "миньор в мина" или някои работодатели, включително самият Facebook.

Рекламите показват по колко агресивен и широкообхватен начин страници във Facebook, поддържани от руснаците, са адресирали социални и расови проблеми, включително нелегалната имиграция и полицейската бруталност. Някои страници са използвали Facebook за популяризиране на реални митинги в градове в САЩ. Други са използвали Facebook за продажба на облекло или за получаване на лична информация за потребителите, като ги приканват да попълнят проучвания или да споделят снимките от потребителския си профил.

През 2015 г. малко от рекламите на руската агенция са натрупвали значителни интеракции, често привличайки нула или десетина акции. И докато пропагандната операция напредва, операторите са експериментирали с по-сложни техники и някои от рекламите започват да стават вирусни.

До 2016 г. агенцията използва и реклама за "персонализирана аудитория" - усъвършенстван инструмент за рекламиране във Facebook, който позволява на специалистите по маркетинг да предлагат реклама на профилите на определени типове хора. Руските оператори също са експериментирали с различни критерии за съобщения и за местоположение. 

През два дни през септември 2016 г. агенцията е организирала четири реклами, за да популяризира митинг под надслов “Miners for Trump” в Пенсилвания (Миньорите за Тръмп, б. ред.), насочена към все по-специфични демографски характеристики: от хора, живеещи на 50 мили от Ню Йорк, до хора в Алънтаун, Ери и Скронтън, чиято декларирана дейност е „Миньор на въглища". Много реклами на Агенцията за изследване на интернет включват граматически и правописни грешки, а някои от тях нямат видима политическа цел. През юни 2015 г. страницата "L for life" е купила реклама, насочена към хора, които се интересуват от "пейзажна живопис или пейзажи". Рекламата включва снимка на град с планина на заден фон и надпис: "Такъв красив ден! Такава хубава гледка!"

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Български тълковен речник:"Задобряването" не съществува!Коректорите, алооооу!
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сте написали за "Майнърс фор Тръмп" , защо не сте налисали и за рекламите на същите руснаци за митинги срещу Тръмп??? За да внушите че руснаците са помогнали на Тръмп. Нали?Целта на руската пропаганда не е била за този или онзи президент, а за насъскване на народа едни срещу други.А това че руските напъни са смешни и жалки, без почти никакъв ефект, е ясно. Но свърши работа на демократите да нападнат Тръмп , да разделят обществото, да клатят правителството. И свършиха работата за Путин.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е гледал Рамбо? А някой да си спомня колко серии има? Американците обвиняват кой ли не в собствените си грехове. Едва ли биха могли да повлияят дори на собствените си хора. Никой не им вярва от ного време насам. Особено медийните професиоанлисти и историците.
24
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 5 години
Идиотско четиво ... 3000 реклами, милионна държава - голем смех.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееееее, прекаляват! Ми цялата американска мечта се опира на рекламата и на пропагандата, пред американците Гьобелс пасти яде! Като почнеш с Кока-Кола - една по същество гадна напитка, която рекламата направи No 1, и свършиш с американската демокрация /несъществуваща, но експортен продукт/. И сега се цупят, че някой друг се осмелява да рекламира...
22
4
 
8
 
! Отговори
dp преди 5 години
Смешката в цялата работа е, че докато руските феодали иззад стените на Кремъл мъдро ръководят тактиките как да излъжат когото могат светът си се развива.Инак казано кучетата си лаят, керванът си върви. Е понякога някое куче може да ухапе някого, бива разкарано и айде нататък.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСНАЦИТЕ СЕ УЧАТ ОТ ЗАПАДНЯЦИТЕ.ЩОТО И ТЕ НЕ СА ДЕВСТВЕНИЦИ.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той преводът на статията е малко гугълски ми се струва, акма като знаем, че завършващите Журналистическия са функционално неграмотни, този е постигнал успех.
19
6
 
14
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
А ТОВА НЕ ЛИ Е ПРОПАГАНДА ОТ СТРАНА НА БГ.ЛЪЖИТЕ ВИ ГОСПОДА ЕВРОПЕЙЦИ ИЗЛИЗАТ НА ЯВЕ.ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ СА НАТО САЩ И ЕС.ЕДНО И СЪЩО КАК ЩЕ ДА ГИ НАРИЧАШ.ВАЙСАЛИ НА САЩ
18
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По комунизма Запада беше като недостижима мечта, а при ЕС-диктатурата, май Русия ще се превърне в такава.Нивото на което падат западните политици е мега ниско, а на лъжите им не се връзват дори и петокласниците.
17
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам аудиторията, филми с участието на Капитан Америка, дали се броят като американска пропаганда.Гледайки филмите, аз останах с убеждението, че Втората световна война е спечелена от Капитан Америка.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15 Ми ако знаеш толкова излез и го докажи !И аз знам ,че ББ е милиардер .... *** немоа го докажа !
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още ли я дъвчете тази смешна тема. хаха Явно излагацията продължава. :-)
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам какви западни олигарси държат "медиите" в БГ, но знам за един извън-габаритен набор, който ДС направи медиен магнат в БГ, знам и за една трибуквена групировка от варна, която директно КГБ подпомогна да завземе повече от полвин България включително и този сайт е техен.
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11 Това ,че не "пасем трева" с глупостите от рода , ще водим война за демокрация ...не ни прави ***!Няма страна през която САЩ или НАТО да не са минали и да не е в хаос по един и същи сценарий ."Демократична " опозиция сваля законно избраното правителство и после нахлуват войски да поддържат демокрацията (и да изнесат малко богатства)!Та не е ясно кой точно на кого "изобличава користните цели"!САЩ за 3 години храниха ИДИЛ , Русия за 1 ги смаза ... КОЙ Е ПО ВЕЛИК и ДЕМОКРАТ !
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми кой ви е крив като Сорроссс и местният му слугинаж са доволно тъъпи и една свестна стратегия и тактика не могат да си разработят. Локалните тюффлеци са зле с технологиите и не си заработват центовете грант.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Ми не е така !Повечето медии са собственост на западни "олигарси" . Там си догаждат истината както си искат, свободната зона остана интернет . Това, че от медиите ми обясняват как Израел е пуснал ракети по Сирия някак си изглежда като нещо нормално. Но когато Иран пусне ... вече е акт на агресия !Докато Скрипал беше в безсъзнание и резултатите от експертизата не бяха излезли, се наслушахме на безумията на Мей .*** като някой каже, че западняците са лъжци .. е руски ***
10
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като погледнеш коментарите тук и в дир ти става ясно какво се случва. Под всяка новина, която оронва престижа на Руската олигархия или изобличава корисните им цели се появяват тутакси, само за минути поне 15 коментара, заплашващи, че "***" щяли да ни превземат и какви ли не там безумици. Всичко това е много да се постигне, дори и от един човек, който го прави на пълен работен ден и си върти ИП-тата чрез проста безплатна програмка. Айде давайте сега минусите, а не ми пушете цигари.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задобряването? А, как се превежда?
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такава дума в българския език, "задобряване". Няма и глагол "задобрявам".Има "журналисти" в българските медии.

Спонсорирани публикации