Tesla атакува европазара за съхраняване на енергия

140 батерии в белгийския регион Терхилс са свързани към националната електрическа мрежа
21 май 2018 11:07, Бойчо Попов
5
Tesla атакува европазара за съхраняване на енергия
снимка: Ройтерс

 Шест месеца между първата идея и пускането в експлоатация – толкова бързо може да се случват нещата, когато пионерът в електрическите автомобили Tesla иска да раздвижи европейския пазар за съхранение на ток със своя т. Нар. Power Pack.

От тази седмица 140 батерии в белгийския регион Терхилс са свързани към националната електрическа мрежа. Заедно те могат да осигурят в краткосрочен план 18,2 мегавата, като в случай на нужда генерират най-малко една четвърт от нужното електричество за Белгия (81 MW) по данни на Централноевропейската мрежа на операторите на преносни системи. За сравнение, в Германия по всяко време операторите са длъжни да пазят общо по-малко от 600 мегавата за стабилизиране.  

В новия енергиен свят съхранението се счита за важно допълнение към многото децентрализирани производствени съоръжения. То може да помогне да се компенсира променливото производство на слънчева енергия - като по този начин се облекчи напрежението върху мрежите, които страдат от нарастващото количество зелена енергия.

„Съхранението е от съществено значение за енергийния преход", казва експертът по съхранение Мартин Амон от института за пазарни проучвания EuPD Research. „През тази година ще станем свидетели на това, че търсенето и предлагането ще се увеличават. Конкуренцията става все по-ожесточена", казва Амон, цитиран от Handelsblatt.

Кои държави са лидери на пазара вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зевсе, понякога си мисля колко хубаво ще е ако евросъюза предизвика руснаците достатъчно за да им отвърнат с атомни бомби по всичките им *** европейски столици... Ако беше само това с мед да го намажеш и да го дадеш на Бойко да го излапа с мас.
4
10
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Буталния двг. е незаменим, та ако ще и ванкел да е
3
0
 
8
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Мегавати, гигавати... все тая...
2
0
 
7
 
! Отговори
hutsi преди 5 години
май сме зле с цифpите .
1
2
 
20
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Белгийците имат три реактора с напукани кожуси в Тианж, които още работят, а нас ни накараха да нарежем четири безпроблемни...