Диаманти! Но отгледани в лаборатория

De Beers започва да ги произвежда по изкуствен начин
30 май 2018 20:05, Бойчо Попов
12
Диаманти! Но отгледани в лаборатория
Снимка: Ройтерс

130-годишната компания за диаманти De Beers ще започне продажбата на диаманти, "отгледани" в лаборатория в Бъркшир, съобщава The Guardian.

Компанията, която добива диаманти на милиарди години от Африка и Канадския Арктически регион, представи във вторник серия от много по-евтини "отгледани в лаборатория диаманти", създадени само за три седмици от учени чрез процес подобен на триизмерното принтиране.

De Beers, която създаде известния лозунг "диамантите са вечни" и преди държеше почти пълен монопол над глобалното производство на диаманти, заяви, че стартира нова серия от синтетични диаманти, за да задоволи търсенето на "достъпни модни бижута, които може да не са вечни, но са идеални за момента".Hidden Field

"Те нямат за цел да отпразнуват най-страхотните моменти в живота, а са по-скоро за забавление и мода", коментира главният изпълнителен директор Брус Клийвър. "Винаги сме казвали, че сме бизнес за естествени диаманти и оставаме бизнес за естествени диаманти".

Диамантите под бранда Lightbox ще се продават за между 200 долара за камък от четвърт карат до 800 долара за еднокаратов диамант. Главният финансов директор Нимеш Пател заяви, че цените са с 85-90% по-ниски от тези на естествените диаманти.

"Не се преструваме, че са уникални или редки", каза Пател. "Ако го изгубите, няма да ви боли толкова, колкото да изгубите истински. Те не са за онези невероятни моменти в живота, когато искате нещо ценно по природа".

"Ако искам да подаря нещо на 12-годишната ми дъщеря, не бих искал да ѝ дам естествен диамант и това е добра алтернатива", допълни той.

Диамантите ще са налични за продажба в САЩ от септември. Засега няма планове те да бъдат продавани във Великобритания или на други пазари.

De Beers произвежда синтетични диаманти за клиенти от индустрията от десетилетия насам, но досега е избягвала да ги продава като бижута. Според Пател предишните продукти, произвеждани от подразделението Element Six на De Beers, са били диаманти, но не са изглеждали като такива. "Те са инструменти за пробиване за петролната и газова индустрия и не изглеждат като диаманти. Те са черни и се разполагат в свредлото на инструментите, използвани за сондаж на кладенци".

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: лабораториядиаманти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудят се, какво да измислят, защото новите поколения, виждат диамантите, като някаква аотживелица, куп за "новобогаташи" и прочие. Да, постоянно се появяват разни "раапери" и "кардашияни" с кила диаманти, но колкото от феновете им, мога да си позволят тези камъни ?Коли от тях са лекари, бизнес ранени, предприемачи, адвокати, програмисти, архитекти ? Не много .... Мисля, че е добър знак.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Взимам един 3D принтер и печатя чистак нов мозък за умната ти главица. За диамантите се поинтересувай за атмосфери и градуси температурни. Има го в Нета. На 2D екран на лаптопа.
8
0
 
0
 
! Отговори
tT преди 5 години
Qvno ne mu e dushterq i taka shte minavat mitnicata po lesno kato falshivi ;0
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Согласно отчету Gem & Jewellery Export Promotional Council, синтетические алмазы составляли 0,28% всего объма алмазов, произведенных для ювелирного рынкаСинтетични алмази и други ценни камъни се произвеждат в няколко страни в света от много години.Неграмотно преписана статия.Диамант се нарича алмаз с диамантова шлифовка.Това, че някои наричат "диамантови" разни инструменти, на които е нанесен алмазен прах е сленг. Изкуствените камъни са по-евтини, макар че са практически бездефектни.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взимаме един 3д притер и печат им
5
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Каква е приликата между жените и свраките - и двете се радват на лъскавото :)
4
0
 
8
 
! Отговори
завод преди 5 години
от 1980-тте години завод за диаманти има в село (град) /Крън, община Казанлък. Индустриалтехник", ако си спомням добре името. Произвеждат инструменти с диамантено покритрие, а не бижутерски камъни.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По голяма глупост от тов, да се вхърлят пари за димаанти няма...
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз такава установка за израстване на кристали на която израстваха диамантисъм виждал в русията доста голямо съоръжени - няколко етажав българия се произвеждаха подобни установки за изтастване на кристалис по-малки размери- прйчка 40 на 200 милиметра приблизителноно не бяха диаманти- нещо за военнитепроизвеждаха се в пловдив и заминаваха веднага за русиясъоръжаваха си цехове за производство на кристалибяха разработени по руски лиценз от нпп по научно приборостроенекоето вече не съществува
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,, Голяма новина" Фактите 7000MPa-4000C плюс графит. Още шейсете години в СССР днешна Русия само едно предприятие имаше добив на 4000карата(1карат=0,2грама)дневно производство.