iOS 12 е доказателството защо да си купим iPhone, а не Android

Apple показва, че се грижи за потребителите си поне от софтуерна гледна точка
Обновена: 14 юни 2018 09:23 | 5 юни 2018 13:52,
57
iOS 12 е доказателството защо да си купим iPhone, а не Android
Тим Кук, изпълнителен директор на Apple, с клиент в Apple Store, Чикаго. Източник: Reuters

Ако преди 5 години сте си купили чисто нов iPhone 5S и все още го използвате, то по-късно тази година може да го ъпдейтнете до iOS 12. Тогавашният смартфон стартира със седмата версия на операционната система на Apple и днес вече не се произвежда, но все пак ще получи актуализиране до последната версия, пише Digital Trends.

Хората, които използват iPhone 5s са в пъти по-малко от тези с iPhone 8, iPhone 7 и дори iPhone 6, но Apple не ги игнорира, въпреки че може да се оправдае с твърде малкия им брой.

През 2013 г. iPhone 5S се конкурира основно със Samsung Galaxy S4, който идваше с Android 4.2, а след това се ъпдейтваше до Android 5.0 Lollipop. През 2016 г. дойде 6.0 Marshmallow, последван от Nougat 7.0 и Oreo 8.0 за последно август миналата година. Шансовете за новата версия Android P за тази година клонят към нула.

Това не са особено добри новини за Android и показва пропастта между начина, по който Apple и производителите на Android устройства се отнасят към важни актуализации на софтуера, който предлагат на клиентите си.

Обявената нова iOS 12 на Apple конференцията и нейният достъп до устройства, пуснати още през 2013 г. е доказателство, че ако искате постоянни и навременни софтуерни актуализации, то най-добре би било да си купите iPhone. А най-лошото би било да си купите Android смартфон.

Фрапантната разлика с приеманите от потребителите актуализации при Apple и Android производителите е документирана. Най-последните Android версии - Oreo 8.0 и Oreo 8.1, са инсталирани на точно 5.7% от Android устройствата, като това е информация лично от Google. От снимката по-долу се вижда и че най-голям процент са хората с версия от 2016 г. Сегашната версия на Apple - iOS 11 (септември 2017 г, месец след Oreo), е инсталирана на 81% от Apple устройствата.

Защо това трябва да ви интересува?

Всички софтуерни актуализации са ключови за удължаване живота на вашия смартфон. Ако все още сте на по-стара Android версия, то със сигурност сте изложени на уязвимости в сигурността, които са фиксирани в последните версии, но може би вашият производител още не е пуснал ъпдейта ви. И не е длъжен, за съжаление. Да не говорим и за липсата на нови функции и дизайн, които има смартфонът Google Pixel 2 например.

За сравнение - ако имате iPhone 5S, то той ще има същото ниво на защита като при последния модел iPhone X. Естествено, нито 5S, нито S4 могат да предложат същото преживяване с модел от 2018 г., но поне единият може да ви предложи интерфейс, който е актуален, а не на няколко години.

Защо се случва това и ще има ли подобрение?

Това не е упрек към Google, от където признават, че софтуерните ъпдейти за Android извън тяхната серия Pixel се случват наистина бавно. Проблемът е при производителите - да, може да си купите Pixel и да се радвате на постоянни ъпдейти, но повечето хора ще си купят Samsung, LG, HTC, Sony или Huawei. Google работи по нов проект с името Treble, чрез който иска да помогне на гореспоменатите по-бързо да пускат актуализациите към своите смартфони.

Но този проект няма да ги задължава да програмират и пускат ъпдейти на регулярна база. Може би те ще изберат да пускат ъпдейт само на флагманите си и без договорно обвързване може никога да не пуснат такъв до по-евтините си и стари устройства.

Проектът Treble е част т Android Oreo, който, както вече разбрахме, е инсталиран само на 5.7% от смартфоните. Няма да бъде част от ъпдейтите на Oreo, което означава, че само сегашните и бъдещи смартфони биха били "спечелили" от него. А iOS 12 ще е налична за iPhone 5S на петгодишния iPhone 5S от септември тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Huawei и Honor са невероятни телефони. Цена/прозводителност на абсолютно недостижимо ниво за старите, утвърдени марки. P9 беше невероятен телефон за времето си - 8 ядрен процесор и 3ГБ РАМ за 240 Евро нов.
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IphoneX - изпускаш го един път и поправката излиза колкото един iphone 8. Непрактичен телефон от гледна точка на цената. Иначе ако имаш пари и не ти пука, телефона е ОК.
4
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фиркащо мече, опитай и ще си промениш мнението, с 5s съм и още не съм видял основателна причина да го сменя с друг телефон точно заради актуализациите. Винаги имам най-съвременното, макар и с по-малък екран. И не насича, засича, няма нужда от рестарти. Когато сдаде багажа, ще взема по-нов модел iPhone.
3
33
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека ревът и воя на Андроидските *** започне сега !
2
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакъв напън да се вдигнат отново потъващите продажби на ябълката ли е? Вече кифлите си правят селфита с хуавей.Махнете ги тея динозави епъл.
1
3
 
35
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
"Да не говорим и за липсата на нови функции и дизайн, които има смартфонът Google Pixel 2 например."Аууу, нови функции и дизайн... Какви точно функции? Полезни или напълно безполезни, каквито са около 60% функциите на един смартфон.