Google търси повече чернокожи и испаноговорящи жени

Концернът не успява да наеме и запази недостатъчно представените малцинства
Обновена: 15 юни 2018 16:22 | 15 юни 2018 14:06, Бойчо Попов
5
Google търси повече чернокожи и испаноговорящи жени
снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Google обещава да съсредоточи усилията си върху най-слабо представените в демографски аспект свои служители: чернокожите и испаноезичните жени.

Анонсът бе направен, след като годишният отчет за разнообразието на служителите в интернет гиганта показа, че цветнокожите жени сред работната сила значително изостават от своите колеги мъже от същата етническа принадлежност.

Мениджърите, включително главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, планират да направят цветнокожите жени "умишлен фокус" на усилията на компанията за разнообразие, казва директорът по многообразието на Google Даниел Браун. 

Най-сериозният недостиг в Силициевата долина е на жени от афроамерикански произход и испаноезични жени, които съставляват 1% или по-малък дял от работниците. Цветнокожите жени са представени в други индустрии с много по-високи дялове, съответстващи на техния дял от общото население на САЩ, което предполага, че технологичната индустрия има проблеми в това отношение.

Четири години след публикуването на първия си доклад за разнообразието Google все още изпитва затруднения да наеме и запази недостатъчно представените малцинства въпреки многократните обещания да направи така, че работната ѝ сила да отразява милиардите хора, които обслужва по света.

Но има и още нещо притеснително. Не само, че чернокожите и испаноговорещите са наемани по-рядко, но те и напускат по-често от другите служители, сочи докладът на компанията за разнообразието, публикуван в четвъртък.

От близо 56 000 души, наети от Google в САЩ през 2017 г., 544 са чернокожи жени спрямо 348 през 2016 г. През същия този период Google е наела 799 чернокожи мъже според последните документи, подадени от Google във федералното правителство. Афроамериканците съставляват 2,5% от работната сила в САЩ.

Испаноезичните жени и латиноамериканките са били 945 през 2017 г. спрямо 566 през 2016 г. Това е около половината от броя на испаноговорящите мъже и латиноамериканците, наети от Google в САЩ през този период от време. Google твърди, че 3,6% от нейните служители са испаноговорящи и латиноамериканци. Работната ѝ сила в САЩ през 2017 г. се е състояла от 53,1% белокожи, 36,3% хора с азиатски произход, а 30,9% от служителите са били жени.  Докато усилията за привличане на повече чернокожи и испаноезични жени засега не са се отплатили, Google е постигнала напредък в назначаването и задържането на други жени и отбелязва ръст в диверсифицирането на своите лидерски позиции, като делът на жените лидери в Google достига 25,5%, което представлява ръст с 4,7 процентни пункта спрямо равнището от 2014 година.

Това е и първият доклад по многообразието на компанията, откакто инженерът Джеймс Дамор бе отстранен от концерна заради несъгласието си с политиката на полово равенство в компанията. Той възмути колегите си с вътрешна паметна бележка, в която приписваше разликите в позициите и заплащането при жените и мъжете на биологическите им характеристики. По-късно тя бе разпространена публично, а Google го уволни, защото разпространява полови стереотипи.

 Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Ще си сменим пола. Ще научим испански. Aмa... как да се боядисам?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В курс от 300 души учещи комютърни науки, през година има по 1 чернокожа жена. Не знам, дали *** достатъчно квалифицирани чернокожи жени, за Google изобщо да синаълни 5% от компанията с такива ...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И гугъл ли започва да дискриминира белите мъже? Май ще сменям търсачката...
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хора, които си разбират от работата защо не търсят?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм расист, но от това, което знам от опит, първите са мързеливи, вторите са некомпетентни с големи претенции, а третите за нищо не стават(в поне 50% от случаите) и са с още по - големи претенции. Единствено някои мексиканци правят изключение.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги съберат от Столипиново. *** там имат и данни да проговорят испански. Ххххххъто им е като в испанския.