Как Google предвижда смъртта?

Компанията използва изкуствен интелект и машинно самообучение
Обновена: 19 юни 2018 16:13 | 19 юни 2018 16:07, Бойчо Попов
10
Как Google предвижда смъртта?
Снимка: Reuters

 Жена с напреднал стадий на рак на гърдата отива в градска болница, а дробовете ѝ вече се пълнят течност. Тя е прегледана от двама лекари и е преминала радиологично сканиране. Компютрите в болницата са разчели показателите ѝ и са преценили, че тя има 9,3% шанс да почине по време на престоя си в клиничното заведение.

Tук се намесва и американският онлайн концерн Google. Нов вид алгоритъм, създаден от компанията, е установил 175 639 точки с данни, и е поставил оценка на риска от смърт: 19,9%. Жената почива след няколко дни, предава Bloomberg.

Данните за смъртта на жената бяха публикувани от Google през май - в рамките на проучване, което подчертава потенциала на невронните мрежи в сферата на здравеопазването. Става дума за вид софтуер с изкуствен интелект, който е особено добър в използването на данни, за да се учи и да се самоусъвършенства автоматично.

Google е създала инструмент, който може да прогнозира редица резултати на пациенти, включително колко дълго могат да останат в болница, какви са шансовете им за повторно приемане и какъв е шансът скоро да умрат.

Това, което впечатлява медицинските експерти най-много, е способността на Google да пресява данни, които преди това са били недостъпни: бележки, заровени в pdf файлове, или в стари графики. Мрежата на Google се потапя в цялата тази информация, след което дава прогнози. И го прави много по-бързо и по-точно от вече съществуващите техники. Системата дори показва кои данни точно водят до конкретните заключения. 

Болниците, лекарите и експертите в сферата на здравеопазването от години се опитват да използват ефективно електронните здравни показания и други пациентски данни. Споделянето на повече информация и използването ѝ в точния момент може да спаси животи, или поне да помогне на медицинските работници да прекарват по-малко време в писането на документи и повече в работа над самите пациенти. Но сегашните методи на събиране на здравна информация са скъпи и бавни.

Следващата стъпка на Google е да вкара тази система за прогнози в клиниките, обяви главният директор по изкуствения интелект на Google Джеф Дийн. Звеното за проучвания на Дийн, наричано Medical Brain, работи по няколко инструмента с изкуствен интелект, които могат да прогнозират симптоми и болести с голяма точност.

Вътре в самата компания има голямо вълнение около инциативата.

Гмуркането дълбоко в морето от здравни данни ще даде на Google още информация за нас. Но компанията подхожда с внимание, когато става дума за пациентска информация, особено на фона на вълненията около опазването на личните данни напоследък.  

Вижте още технологични новини в Investor. bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Изкуственият интелект , трябва да е само в полза на хората,но не и да се използва за лоши цели !!! Има и опасности от това !!!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големите данни в медицината имат ОГРОМНО бъдеще. Причината е, че се трупа статистика, базирана не на отделни единични изследвания, а на база на реални живи хора. напрактика това е нов метод на провеждане на експерименти, които хората пеовеждат сами със себе си и е изключително мащабен. На база на тази информация и статистика могат да се правят доста обосновани предположения за методи за лечение и да се дават диагнози и прогнози за здравословното състояние на пациент. Това не е измислица.
6
2
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Търсете в Гугъл африканец лекува главоболие за да стигнете до истината
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"9,3% шанс да почине по време на престоя си в клиничното заведение.", т.е. 92.7% шанс да оцелее по време на престоя си?"поставил оценка на риска от смърт: 19,9%." т.е 80.1% шанс да оцелее,т.е, Гугъл е предвидил по-малък шанс за оцеляване, но все пак е имала голям процент вероятнос да живее?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали си давате сметка колко зловещо звучи това. Отива болен човек в болница, алгоритъма изчислява 10% шанс да оцелее и лекарите не си дават много зор да го лекуват. Или направо го пращат вкъщи да си умре на спокойствие. Въпреки че човекът е имал 10% шанс да излезе жив от болницата. За сравнение, шансът за оцеляване от някои трансплантации е 50% след 5 години. Това не ги прави безмислени в никакъв случай. В случая, алгоритъма изчислява 20% шанс за смърт.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 Google е едно то най-вероятно те VC-та на планетата и има пръст в стотици, ако не и хиляди продукти. Това, че два не са били успешни, не означава нищо. А и всяка иновация крие риск от провал.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След очилата на гугал с безсмислено предназначение, смартфона Ара дето можеш да го сглобяваш от различни части, неизползваемата Пиксел 2 дето ще замести Андроида ама нещо не се получава, айде сега поредната ракета.Много е трудно да измислиш нещо по различно от проста търсачка. Един андроид ама тои се оказа краден и ги осъдиха заради Джавата ще плащат на Оракъл. Мноого е труднооо трудноо е да измислиш нещо друго освен простата търсачка. И журналистите преписват партенкатаПо3драви отСидней-Австр
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе уроде стига ни баламосваи с тея тъпотии измисли нещо по интересно че ще те махаме