PC бизнесът се възстановява

Доставките отчитат най-силен ръст за второто тримесечие
13 юли 2018 12:30, Бойчо Попов
23
PC бизнесът се възстановява
снимка: Ройтерс

Доставките на персонални компютри отчитат най-силен ръст за второто тримесечие от шест години насам, дължащ се на по-голямото търсене от бизнес клиенти, показват предварителните данни на две изследователски фирми.

На база на данни от Gartner Inc. това е най-силният ръст на годишна база от първото тримесечие на 2012 г. Данните на International Data Corp. потвърждават това заключение.

Въпреки че и двете фирми проследяват продажбите по данни за бройки, изпратени до складовете на фирмите, а не директните продажби на потребители, голяма част от разликата в данните идва от това как всяка фирма определя компютрите. Gartner изключва в изчисленията си Chromebook, но включва така наречените "ултрамобилни" премиум устройства, като Microsoft Surface, които IDC изключва.

И макар че последният доклад изпраща положителен знак за индустрията, Gartner се въздържа да обяви възстановяването за пазара на персонални компютри.

Като цяло, според Gartner, предварителните данни сочат, че през второто тримесечие в световен мащаб продажбите на персонални компютри са достигнали 62,1 милиона бройки, което е с 1,4% повече в сравнение с предходната година.

В САЩ продажбите на персонални компютри възлизат на 14,5 милиона единици, което е с 1,7% повече спрямо предходната година, а това според Gartner отбелязва завръщане към растежа след шест последователни тримесечия на спад.

По подобен начин IDC съобщи, че световните доставки достигат 62,3 млн. единици, надминавайки прогнозата на фирмата, и са с 2,7% над нивата от предходната година. Според данните традиционният пазар на персонални компютри регистрира второ поредно увеличение на годишна база в САЩ с общо продадени там 17,3 милиона единици.

Kакви са коментарите на анализаторите и кои са водещите производители вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
Blake преди 5 години
Ко стана, нещо таблет-революцията не се състоя, както предвиждаха "експертите" :) :) :)Все пак, на този свят трябва и да се работи, само с гледане на клипчета и чат не става работата!
1
0
 
15
 
! Отговори
бай КОмпот преди 5 години
Те са по-евтини,по-мощни,по-дълготрайни и всеки може да си го ремонтира сам в къщи.