90 дни, дадени на Google, за да се поправи

Европейската комисия им наложи рекордна глоба от ?4,34 млрд.
18 юли 2018 20:51, Екип на Dnes.bg
28
90 дни, дадени на Google, за да се поправи
Снимка: Pixabay

Европейската комисия даде на американската компания Google 90 дни да се откаже от незаконните си практики, които я правят лидер на европейския пазар на мобилни устройства.
В противен случай тя ще плаща по 5% от световния си оборот дневно в добавка на нечуваната санкция, определена днес от Брюксел.

След 2-годишно разследване Европейската комисия реши да накаже калифорнийския гигант с глоба от 4,34 млрд евро - най-високата за нарушаване на конкуренцията в историята.

Google е намерена виновна за три провинения: задължаването на производителите на мобилни устройства и мобилните оператори да преинсталират само Google Play Store и Google Chrome на произвежданите от тях телефони и таблети и блокиране на достъпа на други разработчици на апликации и услуги на основата на нейната операционна система Android до кода й.

Макар лансирана като система отворен код, Android не дава свободен достъп до най-търсените и базисните си програми и услуги и не предоставя информация за събираните през търсачките на Google данни до други разработчици, така че те да могат да подобрят продукта си. Ако някой производител иска достъп до най-популярните апликации, той трябва да се договори с компанията за условията, за да ги ползва и инсталира на произвежданите или продавани от него телефони.

По данни на Европейската комисия около 2,2 млрд мобилни устройства или 80 на сто от пазара работи с Android, като 90 на сто от сваляните апликации се дърпат от Google Play Store, а над 90 на сто от търсенията в интернет се правят през търсачките на Google.

Принуждаването на производителите на мобилни устройства да ги преинсталират с Google Play Store и Google Chrome, без да качват предварително техни конкуренти, изкривява пазара и прави Google негов доминант. Само 1% от потребителите сменят търскачката си и 10 на сто браузъра си, спрямо фабричните настройки, съобщи Еврокомисията. 95 на сто от търсенията през телефони с Android използват търсачките на Google, докато при Windows преинсталираната търсачка Bing поема 85 на сто от трафика. Европейската комисия разчита това като незаконно предимство, тъй като производителите се примиряват със заложените им програми, а това убива конкуренцията на пазара.

Най-сериозната алтернативна операционна система на пазара Windows Mobile, преди да бъде закрита миналата година, е имала пазарен дял от 5 на сто, а частта на операционните системи на Apple и Blackberry е още по-незначителна.

Според Европейската комисия Google се възползва незаконно от пазарни предимства от 2011 г., като нарушенията са изключително сериозни, на което се дължи и рекордният размер на наложената глоба.
“Всяка компания е добре дошла на европейския пазар, но трябва да играе по правилата, които са направени така, че да защитават гражданите и бизнеса”, каза еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.
Тя добави, че Google трябва сама да реши и да информира собствениците на мобилни устойства, работещи с Android, как ще отстрани в техните телефони откритите нарушения.

Миналото лято Европейската комисия глоби Google с 2,42 млрд евро за манипулиране на резултатите от търсенията с Google Shopping така, че партньори и клиенти на компанията да излизат на по-предни места при търсенията. Тази глоба вече е платена, съобщи комисар Вестагер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: googleтехнологияек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво се пъчат ... Най-много Google да започне да произвежда изцяло техни си устройства, като каже на другите да се оправят с техни си OS-ta, което ще рече, че само Samsung ще има шанс да оцелее, MS моооооже би ще се опита да се върне, но знаем всичките им опити за мобилния маркет ...
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23А колко производителя освен Мерцедес според теб са принудени да слагат двигатели на Мерцедес във автомобилите си?
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да глобиш Гугъл, че слага Андроид, а защо не глобят Мерцедес, че слагат двигатели Мерцедес в автомобилите си?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Именно, заради този монопол, няма как да се забрани на разработчиците да не принуждават хората да си ъпдейтват приложенията ако искат да ги ползват... Това е още по-голям монопол, защото в един момент приложението става по-голямо и по-тромаво за твоя телефон и си принуден да си купиш по-скъп телефон излязал най-късно преди година....
20
3
 
4
 
! Отговори
ЕС-осовец преди 5 години
браво, удрай капиталиста, типично за Изперкел - отговорничката за "Маркистко-Ленинисткото Образование на Младежда" в Комунистическата Партия на Източна Германия!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но това си е като облагане данък печалба върху андроида които е безплатен но носи косвени приходи при това доста сериозни.Които са меко казано необлагаеми така че няма проблем гугъл да ги прежали да плати малко данък под различна форма.Което им гарантира че няма да плащат даннък всяка година.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сложна материя е това така че глобата ще се намали бързо, Андроид е безплатна , уиндоса, апъл и блекберито са платени цената с влючва в устройството ,така че те не са безплатните конкуренти безплатен конкурент е убунтото .Всъщност и андроид и убунтото са си линукс кърнел базирани операционни системи.При условие че започнем да плащаме за андроид като операционна система, вече ще има възможност и конкурентите да влезнат в пазара. Но тогава убунтото ще се настани в безплатния сектор.
17
2
 
4
 
! Отговори
До тоя под мен преди 5 години
Меркел е като Горбачов, на хартия едно, а на дела разрушител.Виждаме политиката и, нищо общо с комунистически идеи.Само преди дни сама си каза, колко е нанвиждала комунизма.Хубаво или не, нейна си работа, но е факт, че е антикомунистка.На времето всички са били в партията там, където е била такава системата.Все едно днес да наричаш Тръмп демократ, щото бил от партията, да бил е, само че възлгедите и делата му, заради които го хейтват, нямат нищо общо с дем.партията.
16
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
гугъл ще се бръкне малко за да изплати разходите на европейските чиновници за една година. от една страна потребителите на андроид сами са си виновни, че не си сменят броузъра, не си слагат файъруол и не търсят приложеня с по-малко предателски функции. а има толкова много алтернативи на хром-а, който никога не е бил най-доброто в мрежата. гугъл прекалиха и с изискването приложенията за анализ на безжичната връзка на рутърите да работят само с включена геолокация. аман от милицайщини масово следене!
15
1
 
5
 
! Отговори
Гл..ци или тарикати? преди 5 години
Абе каква комунистка е Меркел, като тя е най-върлата антикомунистка? Вие гл*паци ли сте, или хитри платени ***, правещи се на гл*паци? Където има някой, който хората не го харесват мн мн, все му се лепка етикета "комунист".Преди 2 мин чета същото за Спас Русев(собств. на Левски), той 20г не мърда от Британия, комунист бил.Много ви е удобно така.
14
0
 
5
 
! Отговори
Разсъждения преди 5 години
Отговор на дизелгейт, казвате, само че като гледам колко антиТръмп са търсачката им и ютуба, някак не го виждам като най-болезнения удар по Тръмп.А нали уж точно той удари Фолксваген(медийни спекулации и ваши коментари)? Значи или не е отговор на дизелгейт, или по-скоро обвинявате Тръмп напразно, т.е. не е била от него бухалката, ударила Фолксваген.
13
6
 
9
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
Европейският Съюз - царството на Алкохолиците (начело с Юнкер) и Комунистите (начело с Изперкел)...жалка картина!
12
0
 
11
 
! Отговори
Между редовете преди 5 години
Не че Гугъл е мн чиста компания(ужасно манипулират чрез търсачката си и резултатите на 1-а страница, манипулират в ютуба с гледания и лайкове), но четейки си помислих, ок де, само че не разбираме защо реално се е случило всичко това, кои влиятелни фигури натискат, защо, какво не са поделили, какво искат да получат, за да "отпуснат примката" и т.н. и т.н. Вероятно става дума именно за политическият нюанс, да имат и европейците контрол над манипулациите с търсачката и ютуба.
11
0
 
12
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
викаш Фолксваген са невинни за измама, най-голямата в човешката история, а са просто ей така нечестно "ударени"... има много ниско интелегентни индивиди на тоя свят, мъка!!
10
3
 
6
 
! Отговори
Гадняр преди 5 години
САЩ удариха по европейските Фолксваген и Мерцедес, както и по канадския Фейсбук. Европейците пък напитиха Гугъл. Китайците бият по Епъл. И всичко това заради глупостите на Бай ви Доню.
9
0
 
7
 
! Отговори
юнкер преди 5 години
от срещата на Нато до сега изпих няколко бутилки алексир против ишиас... върти, всичко се върти около мене, аз съм господ значи!
8
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Цялата цензурна машина на България, заедно с гениалните хакери е за Google. Това е признание къде изчезва 94% от Националния Продукт на България, но Мошетата са си принципни - с папото не правят тарикатлъци.
7
8
 
8
 
! Отговори
гроздова или сливова преди 5 години
"в противен случай Гугъл ще плаща по 5% от световния си оборот дневно в добавка на нечуваната санкция"Муахаха, тия у Брюксел за кой се мислят, за Господ ли - 5% от световният оборот на ден - това се нарича рекет, не глоба!!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговора на Дизел-гейт се позабави малко но дойде
5
6
 
9
 
! Отговори
всички нормални преди 5 години
Еуро-екзит, махайте се от Европа, всички нормални, напускайте през глава, това е вече територия на ***, ислямисти, африканци, танцуващи с бутилки алкохолен концентрат като самият Юнкер или територия на *** и ***! махайте се, спрете да ги храните, те ще се замозатрият след това само. нека видят как се прави процесор, как се прави операционна система, как се организира високотехнологична индустрия...

Спонсорирани публикации