Facebook се притича в помощ на медицината

Социалната мрежа иска да ускори десетократно ЯМР
21 авг 2018 10:37, Бойчо Попов
5
Facebook се притича в помощ на медицината
снимка: Ройтерс

Лабораторията за изкуствен интелект на Facebook работи съвместно с медицинския факултет към Нюйоркския университет (NYU), за да направи изследванията с ядрено-магнитен резонанс 10 пъти по-бързи. В случай на успех това ще позволи на рентгенолозите да правят тест за няколко минути, предава CNN.

Лекарите използват ЯМР - стенография за магнитно-резонансно изображение - за да се запознаят по-отблизо с органите, тъканите и костите, без да се излагат пациентите на вредна радиация. Качеството на изображението ги прави особено полезни при съмнения за увреждане на меките тъкани. Проблемът е, че тестовете могат да отнемат дори час. Всеки, който има дори само намек за клаустрофобия, може да се уплаши да остане съвършено неподвижен в подобната на тръба машина. Обвързването с машината за толкова дълго време също така води до увеличаване на разходите, като ограничава броя на тестовете, които една болница може да извършва всеки ден.

Научните работници във Facebook смятат, че могат да използват машинното обучение, за да ускорят значително процеса. За тази цел NYU предоставя анонимен набор от 10 000 теста за ядрено-магнитен резонанс, който ще включва до три милиона изображения на колена, мозък и черен дроб.

Изследователите ще използват данните, за да обучат алгоритъм, използвайки метод, наречен "дълбочинно обучение", за да разпознаят подреждането на костите, мускулите, меките органи и други неща, които съставляват човешкото тяло. Изграждането на тези знания в софтуера, който управлява устройството за ЯМР, ще позволи на изкуствения интелект да създаде част от изображението, спестявайки време.

 Какво казват специалистите вижте в продължението на материала в Investor.bg


5
Още по темата: медицинаFacebookЯМР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая статия е написана от хора, които имат научна култура, по-ниска от ученик от 9 клас!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изкуственият интелект е една голяма заблуда...............Фейсбук са имали и ще имат нулев принос в науката.............тая социална мрежа има други функции.............не се връзвайте на поредната фалшива новина!!!
3
2
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 5 месеца
Най-сетне и фейса да направи нещо хубаво... :) И подкрепям колегите, написали коментари 1 и 2...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
постарайте се поне малко да пишете правилно
1
0
 
8
 
! Отговори
Абд Ал преди 6 месеца
Днеска, статията е превод от английски на десетокласник. Вие понякога не си ли четете сами простия сайт? Стилистични и смислови гешки, както и сгрешени думи ("тест за ЯМР" няма на български). Явно сте едно неграмотно софийско котило, цялата компанийка и нямате редактор.