600 е-мобила из България! А само за скромните 6 левчета до морето

За първото полугодие на у нас са продадени 79 изцяло електрически коли
93

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От София до морето можеш да стигнеш за 6 лв. с малка кола на ток, пресметна Арман Бабикян, организатор на специализираното изложение на електромобили, което беше открито в София.

Въпреки в пъти по-ниските разходи за придвижване с кола на ток, българинът все още е консервативен към електрическите двигатели, отчитат от бранша.

У нас по улиците се движат едва 600 изцяло е-автомобила, като за първото полугодие на 2018-а у нас са продадени 79 изцяло електрически коли. Това е ръст от над 600% в сравнение със същия период на миналата година, когато са били продадени само 13 подобни автомобила, сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители.

Основните пречки пред българите да се сдобият с еко возилата са цените на моделите, липсата на достатъчна зарядна инфраструктура и краткият живот на батериите.

Към момента в България вече има около 110 зарядни станции, но все по-голяма тенденция при новите модели е да може да се включват към всеки контакт в офиса или в дома.

България е дала и не малко стимули за покупка на електрически автомобил – те са освободени от заплащането на такса за паркиране в "Синя" и "Зелена" зона, нямат и годишен данък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги *** статия особено за това какви екстри имали относно данъка и таксата за паркиране. Когато някой може да си купи нов Е-автомобил и да снесе една шапка пари това му е най-малкия проблем.
4
6
 
18
 
! Отговори
Жо преди 5 години
АКО най-евтиният електромобил струва 30 000 лв и с него направим 400 пътувания до морето /средно по 500 км/, това са 200 000 км. След това ще трябва да сменим батериите, които имат все пак някаква граница на възможностите, нали така?30 000 лв делено на 400 пътувания до морето е равно на 75 лв амортизация за всяко пътуване плюс 6 лв ток= 81 лв. от София до Варна. В сметката не са включени износване на спирачки, гуми и други части.
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 левчета до морета ама 100 хиляди левчета в магазина
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз с нетърпение чакам да дойде зимата, да видя как Фандъчка ще ***, че имало много дизелови коли по улиците, като за цялото лято нямаше превишаване на нормите за заямърсяване...
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ТЕЦ -овете пушат-пушат :) Зимата предстои да стане още по-интересно! Дали ще има тука има, тука нема?! ;)