Заради туитовете: Властите в САЩ погват Мъск

Комисията по фондовите борси заведе дело срещу основателя на Tesla
28 сеп 2018 08:40, Бойчо Попов
18
Заради туитовете: Властите в САЩ погват Мъск
снимка: Ройтерс

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск ще бъде изправен пред съда по обвинение в измама от Комисията на САЩ по ценните книжа и фондовите борси, съобщава WSJ, позовавайки се на документи, подадени в съда в четвъртък.

Цената на акциите на компанията, произвеждаща електрически автомобили, се срина с около 10% в следборсовата търговия, след като още по време на сесията се търгуваше с понижения.

Американските регулатори настояват Мъск да напусне компанията, която той спаси от затъване преди 15 години, твърдейки, че със своите туитове той е подвел акционерите ѝ.

Подаването от SEC в федералния съд в Манхатън заплашва да извърши тежък удар на производителя на електрически автомобили в Пало Алто, Калифорния. Нейната марка и г-н Мъск са тясно свързани помежду си, а анализаторите твърдят, че пазарната стойност на компанията на стойност около 50 милиарда долара се дължи на оценката на Уолстрийт за визията и уменията на г-н Муск като новатор.

Заведеното във федералния съд на Манхатън дело заплашва с тежък удар производителя на електрически автомобили от Пало Алто, Калифорния. Неговата марка и Мъск са тясно свързани помежду си, а анализаторите твърдят, че пазарната стойност на компанията на стойност около 50 милиарда долара се дължи на оценката на Wall Street за визията и уменията на Мъск като новатор.

Припомняме, че през август Мъск обяви в Twitter, че обмисля да свали Tesla от борсата, добавяйки, че "финансирането е подсигурено" - скандал, който доведе до сериозното поевтиняване на книжата на компанията.

По-късно Мъск обясни, че води обсъждания с държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и се чувства убеден, че ще бъде уредено финансиране за отписването на Tesla от борсата при цена от 420 долара на акция. В интервю за The New York Times Мъск заяви, че е изчислил цената за сваляне от Wall Street, закръгляйки с 1 долар нагоре стойността на акциите на Tesla в деня на неговия туит с премия от 20%.

Макар че по-късно Мъск се отказа от намеренията си спрямо Tesla, редица институции стартираха разследване срещу него, включително Комисията и Федералната прокуратура.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3Разшиката е, че те правят предположения за други и компании, над които нямат контрол.
12
3
 
0
 
! Отговори
От 9-ти преди 5 години
Именно. И САЩ и Русия имат много петрол. Но Русия може би двойно повече. А Германия, Англия и Япония, Южна Корея и други нямат петрол и богатства. От всичките изброени страни мизерства само Русия-най-рядко населената и най-богатата на природни богатства. Кой има само петрол и кой има и нещо друго се вижда ясно. Диктатурата и подкрепянето на диктаторски режими е нещо противоестествено, което природата не търпи. Трагекомичното е че на фона на това джуджето се мисли за умен и успешен президент.
11
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Рано или късно фондовите борси ше бъдат закрити. Съчетанието фондова борса и банка са причините за всички икономически кризи от 100г насам. Едните и другите създават пари от нишото, правят едни бедни а други много богати. Точно като всяка лотария събират се парите и надеждите на млн хора накрая печели един или няколко. Няма елемент на спестовност или сигурност на вложенията има само хазартен елемент. Колкото по чести станат кризите толко борсите ше бъдат закрити по бързо.
10
0
 
4
 
! Отговори
-|- преди 5 години
...Подаването от SEC вЪВ федералния съд в Манхатън...Съюзът 'в' пред думи започващи с 'в' или 'ф' преминава във "във"
9
11
 
6
 
! Отговори
Долу диктаторите преди 5 години
Реално този човек за броени години прави по-големи поражения на Русия от колкото САЩ са направили за десетилетия усилен труд.При това несъзнателно.Автомобилът му слага край на износа на горива и навлиза с бясна скорост.Почти всички производители на коли вече правят електрически.САЩ трябва да го окичат с медали целият.Русия е най-голямата територия на света,с най-многото природни богатства и пак мизерства.Такава пародия я няма и при арабите.Не ми се мисли какво следва ако и спре износът на горива
8
1
 
0
 
! Отговори
shmatarok преди 5 години
До АнонименДа, или да се държиш все едно пишеш новини в днес.бг ... ама какво да очакваш - чукча не читател, чукча - писател.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато се вземеш твърде насериозно и влезеш в Туитър пак напушен. Не може във врата ти да дишат автомобилната и петролната индустрии, а ти да се държиш, все едно коментираш "новини" в днес. бг.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То по тая логика то и по телевизията може да изръси някоя нещо и после какво? Телевизията ли ще е виновна защото я е излъчила? Това беше явна манипулация, каза че има осигурено финансиране да си зкупи акциите обратно, за да стане от публична компанията обратно в частна. В резултат акциите на "Тесла" поскъпнаха. Оказа се, че такова осигурено финансиране няма.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо Туитър разпространява фалшиви новини, Мъск може да напише каквото си иска профила си е негов, той да е задъжил някой да чете там и да вярва на написаното в Туитър.
4
0
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Преименува се няколко пъти. Под различни имена излиза, но винаги можеш да го познаеш по наставническите, обвити в паяжината на инфантилност писания.
3
1
 
9
 
! Отговори
по тази преди 5 години
логика WSJ, FT, BLOOMBERG, MSNBC и други борсови нострадамуси не трябва да излизат от съдебната зала защото техните водещи разпространяват слухове и манипулират фондовите борси.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изглежда ви плащат за брой изписани страници, та затова пействате цели абзаци по няколко пъти.
1
4
 
9
 
! Отговори
Борбата е епична. преди 5 години
Явно е много неудобен за петролните магнати.