За Siemens парите не миришат

Джо Кезер ще участва в подиумна дискусия в града на Saudi Aramco – Дамам
19 ное 2018 13:23, Бойчо Попов
5
За Siemens парите не миришат
снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на германския индустриален конгломерат Siemens Джо Кезер ще пътува в края на ноември за икономически и инвестиционен форум в Саудитска Арабия въпреки напрежението, свързано със случая Кашоги. Кезер бе един от последните икономически лидери, който отказа посещението си в Рияд през октомври заради силния международен натиск, но стори това в последния момент.

На конференцията на 26-и ноември обаче е планирано той да държи и реч, пишат днес германските Süddeutsche Zeitung и Der Spiegel. Кезер ще участва в подиумна дискусия на тема „Визия 2030: локализация и индустриален ръст“ в Dhahran Expo Center в град Дамам – родното място на най-големия в света петролен производител Saudi Aramco. Кезер ще е в добра компания – останалите участници според предварителната програма са Лоренцо Симонели от компанията за петролни услуги Baker Hughes (General Electric), Паал Кибсгаард от производителя на петролни помпи Schlumberger и Джефри Милър от Halliburton.

В Саудитска Арабия германският Siemens има около 2000 служители, предимно местни жители. Преди пет години компанията спечели договора за изграждане на автономно метро в Рияд на стойност почти 2 млрд. евро. То още не е пуснато, но след завършването му германците трябва да поемат поддръжката. През миналата година арабите поръчаха електроцентрала от Siemens на стойност повече от 400 млн. евро. В основата на проекта е голяма газова турбина, за която пазар в други части на света буквално липсва.

След убийството на журналиста Джамал Кашоги обаче отношенията на Siemens с властите в Рияд бяха подложени на ожесточена критика и Кезер трябваше да отмени участието си в инвеститорската конференция. По време на форума през октомври компанията очакваше да добави още големи договори, включително и за амбициозния голям проект „Неом", който се ръководи от стария довереник на Кезер Клаус Клайнфелд в качеството му на съветник на саудитския принц и де факто владетел Мохамед бин Салман. Бившият шеф в Siemens и Alcoa Клейнфелд строи нов суперград в пустинята от името на Салман - на площадка с размерите на провинция Хесен и с обем на инвестициите от около 500 млрд. долара.

Продължението на материала четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Т.Мей преди 5 години
за България също.Българското Оръжие за идил.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Да, разбра се. Може да отвлича деца и да ги продавам на хора, да снимат пор о с тях, ам "парите са си пари".....Приятел, ти си жалко и гнусно нещо. Не. Е късно, дордеси жив, да се поправиш. Бе то го казвам като християнин, а просто, като човек.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите са си пари, аман от моралисти.
1
0
 
4
 
! Отговори
Ал Кохол преди 5 години
Само за тях ли?