Ботове в Twitter... в основата на фалшивите новини?

Борбата с тях ще помогне в битката срещу дезинформацията
25 ное 2018 21:42,
3
Ботове в Twitter... в основата на фалшивите новини?
Снимка: pixabay

Живеем в ера на преинформираност. Социалните мрежи и информационните сайтове биват запълнени с невярна информация и фалшиви новини. В основата, разбира се стоят хората, но по какъв начин работи онлайн пропагандата в една голяма социална мрежа като Twitter?

За да разпространяват дезинформация като бошуващ голям горски пожар, ботове създават дискусии в социалните мрежи, а след това призовават хората да разпалят самите пламъци и да наливат масло в огъня.

Автоматизираните акаунти в Twitter, наречени ботове, помогнаха за разпространението на фалшиви статии по време и след президентските избори в САЩ през 2016 г., като направиха това съдържание достатъчно популярно, за да могат хората да му се доверят и да го споделят по-широко. Въпреки че хората често са предполагали, че ботове помагат за разпространението на дезинформация онлайн, това проучване е едно от първите, които предоставят солидни доказателства за ролята, която ботовете играят, пише Sciencenews.

Констатацията от изследването навежда на мисълта, че борбата с ботовете може да помогне за борбата с епидемията "фалшиви новини".

Още по темата

Филипо Менцер, компютърен специалист в Университета Индиана Блумингтън и колеги са анализирали 13,6 милиона публикации в Twitter от май 2016 до март 2017 г. Всички тези съобщения са свързани със статии на сайтове, за които е известно, че редовно публикуват невярна или подвеждаща информация.

Демаскирането на такива ботове показва как автоматизираните акаунти насърчават хората да разпространяват погрешно информация. Една от стратегиите е да се популяризира агресивно статия с ниска степен на доверие, веднага след публикуването й, което създава илюзията за широка подкрепа и насърчава хората да се доверяват и да споделят тази информация.

Това става през първите няколко секунди, когато след появата на "вирусната история" в Twitter, поне половината от споделящите я са ботове.

Втората стратегия на ботове включва насочване на фалшивата новина към хора с много последователи. Това става когато ботовете споменават конкретно тези хора или отговарят на техните съобщения с публикации, които включват връзки към съдържание с ниска степен на доверие. Ако един популярен акаунт повтори историята на един бот, той се превръща в нещо като основен поток и достоверен източник на информация, и може да достигне до наистина голяма аудитория без изобщо да е проверена истинността на информацията.

Тези констатации показват, че премахването на подобни ботове може да помогне за ограничаване на разпространението на съдържание с ниско доверие с около 70%.

Ботове са използвали подобни методи в опит да манипулират онлайн политическите дискусии след изборите в САЩ през 2016 г., както се вижда и от друг анализ на близо 4 милиона Twitter съобщения, публикувани в седмиците около протестите за независимост на Каталуния през октомври 2017 г. В този случай ботове бомбардирали и влиятелни човешки потребители - както за, така и против независимостта - с възпалително съдържание, предназначено да изостри политическото разделение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Не ми казвайте , че лентите които реже ББ са фалшива новина, не ви вярвам.
1
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Цве*те*Лине, да разбирам ли, че горският пожар е привърженик на BOSCH и затова е бОшуващ или си неграмотен и пожарът е бушуващ?Заглавието също е написано неграмотно. Не се слага въпросителен знак след твърдение.