Пресечна точка: Медицината среща технологиите с онлайн диагностик

По проекта е работено над 8 години, вкарани са над 1000 симптома
26 ное 2018 09:00,
4

Съвременните технологии и родната медицина най-накрая намериха пресечна точка, която с помощта на изкуствен интелект ви помага да насочите усилията си към правилния лекар и терапия.

Пламен Георгиев и дерматологът д-р Виолина Тодева са част от екипа, създали приложението "Фрамар Диагностик", с което всеки, който има достъп до мобилно устройство и интернет, може да провери своите симптоми, а самото приложение да подскаже за какъв проблем може да става дума.

"Приложението стартира в началото на тази година - март месец. Въпреки това над този проект е работено около 8 години. То се базира на информация за около 550 болести, а симптомите са повече от 1000, параметрите са малко над 60. Към момента не са включени онкологичните заболявания, но и това ще стане", обясни д-р Тодева в "България сутрин".

Тя допълни, че над приложението са работили десетки тесни специалисти в медицината, както и IT специалисти и графични дизайнери.

По думите на Пламен Георгиев целият екип е наясно, че проектът е свързан с голяма отговорност и не е никак лесна задача.

"Стъпили сме върху една голяма медицинска енциклопедия. Това е диагностика по интернет. Приложението реално помага на хората да достигнат до информация за своето здраве. Няма за цел да се изместят лекарите или да вкарват страхове у хората. Смеем да твърдим, че приложението ни работи с доста голяма точност", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
WebMD предлага такава услуга от 10 год поне, резултатште са повече от смешни. В Америка от 20 год се ползват роботи в аптеките. Не съм чул фармацемт да е бил уволнен заради тва, даже напротив, тва е една от най - уважаваните професии в САЩ, даедно с докторите, печелят по 115 хил до 250 хил на год. Жичкаджийте много им се иска да изместят лекапя и фармацевта, ама няма да им се получи.
3
1
 
3
 
! Отговори
от морето преди 5 години
Такива "компютърни помощници" има по корабите от години. Целта е да няма истински лекар, а пом. кап-те и инженерите карат един курс и ползват програма с база данни, ако някой е болен. Първо се преглежда болния, четат за евентуалната болест в базата-тя е като алгоритъм!?!..взема се решение-...обикновено антибиотик до първото пристанище и преглед при истински лекар. Програмата е много смешна, защото винаги има опасност да даде диагноза рак, ако добавяш нови и нови оплаквания на болния. Бъгава раб.
2
5
 
15
 
! Отговори
ОТ ЛЕКАР преди 5 години
МОЖЕ ДА ВКАРАТЕ И ПЕТ ХИЛЯДИ СИМПТОМА УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,ОБАЧЕ МЕДИЦИНАТА НЕ Е МАТЕМАТИКА И В НЕЯ ИМА ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДИФЕРИНЦИАЛНА ДИАГНОЗА ,КОЯТО Е ИСТИНСКОТО ИЗКУСТВО ,НА КОЕТО СЕ УЧИ ВСЕКИ ЛЕКАР ЗА ДА ПОСТАВИ ТОЧНАТА ДИАГНОЗА ,ТАКА ЧЕ ОСВЕН ДА СЪЗДАДЕТЕ ПАНИКА И ПРИЧИНА ЗА САМОЛЕЧЕНИЕ ,НИЩО ДРУГО НЕ ПРАВИТЕ.ОСВЕН ЕДНО:ДА РАЗРУШАВАТЕ ВЯРАТА НА ЧОВЕКА В ЛЕКАРЯ.....А ТЯ Е ОСНОВНА ЧАСТ ОТ ЛЕЧЕНИЕТО
1
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
добро утро колеже да неси на хемус на манифестация