Черните дупки? Скупчване на няколко вида газове

Те представляват огромни химически реактори
Обновена: 4 дек 2018 16:24 | 4 дек 2018 15:37,
16
Черните дупки? Скупчване на няколко вида газове
Снимка: pixabay

Черната дупка е област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината. Общата теория на относителността предвижда, че достатъчно компактна маса би могла да деформира пространство-времето до такава степен, че да се образува черна дупка. Около черната дупка се образува математически определима повърхнина, наречена хоризонт на събитията, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно.

Черните дупки са обект на изследване от астрономията от десетилетия наред и мистерията около тях наистина е голяма.

Учени от Националната астрономическа обсерватория на Япония установиха обаче, че черните дупки са своеобразно скупчване на няколко вида газове, които се смесват във вътрешността на структурата и постоянно се взривяват, съобщава Юрик алърт.

Наблюдения с помощта на мрежата радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили позволиха да се изясни, че подобен газ е с различна плътност, маса и състав и поради тази причина черната дупка всъщност представлява огромен химически реактор.

При това учените отбелязват, че обяснението на "спиралността" на черните дупки е просто - газовете във вътрешността на структурата могат да се въртят около оста си с огромна скорост, а това дава възможност да се правят погрешни изводи за движенията й.

Учените увериха, че засега е невъзможно да се направи достоверен извод за причините за появата на черни дупки - въпреки огромното количество събрани данни и хилядите симулации явлението досега е недостатъчно изследвано, а за естеството и характера на черните дупки съществуват теоретични догадки и хипотези, които не са намерили потвърждение.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Говоря за това, че много физици-теоретици оспорват теориите на Стивън Хокинг.Черни дупки, сингулярности, безкрайно силни гравитационни полета.............те може да възникват защото не знаем крайните и граничните условия и оттам................не решаваме правилно интегралите и диференциалните уравнения в теоретичната физика!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11То ако говорим за теоритична физика ... има всякакви глупости. А колкото до инерцията на Хокинг нямам идея за какво точно говориш, Хокинг изучваше черните дупки и е работил върху това да обедени теориите за "малкото" и "голямото" в термодинамиката от където се ражда и Хокинг-радиацията.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички извънземни вече научиха "Излел е Делю хайдутин". Стига изследвания.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Някои физици-теоретици вече отричат съществуването на черните дупки...............но нали още вървим по инерцията на Хокинг!!Черни дупки може и да няма........................те водят до парадокси, има и други теории !!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиецова....
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тицова-работа,..И, вулканя....
6
0
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
аз имам една черна дупка в къщи,(жена ми)особенно активна след като взема заплата разгръща един списък в който заплатата ми изчезва като в тези описаните черни дупки
5
2
 
10
 
! Отговори
МашИниста преди 5 години
И кои са видовете гаэове, или учените гадаят както винаги
4
2
 
2
 
! Отговори
отCиднеиAвстралия преди 5 години
"компактна маса би могла да деформира"А нещо за компактни столове няма ли да напишете?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тиквата на Тиквата е още по голяма черна дупка
2
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката май е погълната от черна дупка, ако Вселената е на няколко милиарда години, защо към нас все още долитат комети, тия комети отдавна би трябвало да са изгорели. Ако е вярно другото твърдение, че Вселената е на 6 000 години тогава нещата си идват на мястото.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черна дупка к'во е туй нещо, върви и поглъща планети, звезди и така милиарди години, Вселената отдавна би трябвало да е изядена от Черни дупки ама не е изядена ? Какво е обяснението на учените за този феномен ?