Арестуваха финансовата шефка на Huawei

Тя е задържана в Канада по искане на САЩ
6 дек 2018 12:37, Бойчо Попов
17
Арестуваха финансовата шефка на Huawei
снимка: Ройтерс

Канадските власти във Ванкувър са арестували главния финансов директор на Huawei Technologies Co. по искане на САЩ заради предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран. Това е последният засега ход на Вашингтон срещу китайския технологичен гигант, пише The Wall Street Journal. Говорител на Mинистерството на правосъдието в Канада заяви, че Мън Уанджоу е била арестувана във Ванкувър на 1 декември и ще бъде изправена пред съда за екстрадиция в САЩ. Според говорителя изслушване за това дали може да бъде пусната от ареста срещу парична гаранция, е предвидено за петък. Мън, дъщеря на основателя на Huawei Рън Зенфей, е също така и заместник-председател на компанията.

Huawei потвърди ареста. Дружеството е получило оскъдна информация за обвиненията срещу Мън и не знае нищо за неправомерно нейно поведение. Посолството на Китай в Канада остро разкритикува ареста и поиска незабавното освобождаване на мениджъра.

Според вътрешни за разследването източници САЩ разследват Huawei най-малко от 2016 г. заради нарушаване на законите за износ и на санкции. Става дума за твърдения, че Huawei е доставяла продукти от Съединените щати към Иран. Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира темата.

Арестът се случва в критичен за отношенията между САЩ и Китай момент. Американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин през миналата седмица се споразумяха за временно примирие в рамките на търговския спор, за да преговарят за споразумение. САЩ коментират и други свои притеснения за Китай, вариращи от шпионаж заради кражбата на интелектуална собственост до военната намеса на Пекин в Южнокитайско море. Китай заяви, че действията ѝ са подходящи.

САЩ предприеха кампания срещу Huawei, която се разглежда като заплаха за националната сигурност на страната заради нейните предполагаеми връзки с китайското правителство и военни. През миналата година Вашингтон предприе поредица от стъпки, за да ограничи бизнеса на Huawei на американска територия, а в последно време стартира извънредна международна авангардна кампания, за да убеди съюзническите държави да въведат подобни пречки.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В някои среди този акт се приема по друг начин. Например - Тръмп взе за заложник дъщерята на собственика на Huawei. Не е ли показателно за начина на правене на бизнес на американците? Напоследък оставам с впечатлението, че като общество в световен мащаб не сме се отдалечили никак от средновековието. Нито по морал, нито по манталитет.
16
1
 
7
 
! Отговори
Инж преди 5 години
Интел още нямат технология на 7нм, за разлика от китайците. Само да не каже някой, че китайците са копирали, защото на тази технология са първи! Краварите бяха забранили и Самсунг да продаеа в Америка, уж щото нарушавали патенти. А простата истна е, че Епъл са назад в технологиите. Въведоха година след другите и 3г, и 4г. Догодина китайците пускат електроника с 5г, а американците отлагат за 2020. Китай измества САЩ в новите технологии, американците от износител стават вносител. Това им е болката
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BlackBerryМхм за това BlackBerry като се ползва и беше популярен сред мъжете изчезна....
14
0
 
10
 
! Отговори
BlackBerry преди 5 години
Още един конкурент на плодовите телефони си е сериозна заплаха, освен това е много популярен сред дамите у нас.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Huawei да изнася американска царевица за Иран? Глйпости!
12
0
 
6
 
! Отговори
митрофан преди 5 години
Това е края на примирието в търговската война между Китай и САЩ.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бате ГойкоСамсунг също. Малко хора знаят, че всъщност половината от капитала зад корейската компания е американски.
10
2
 
22
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Значи тия си въвеждат нещо и могат да санкционират само собствените си граждани за това....това си е акт на агресия към чужда държава....САЩ не са жандарм те са тиранин...скоро искаха екстрадиция на българин по някакви тяхно измислици...затова подкрепям Русия не защото съм кой знае какъв фен на азиатските им практики а защото на един тиранин трябва да се противопостави друг ...това ги отслабва......
9
12
 
1
 
! Отговори
Тишо Шкембака преди 5 години
А у нас кога ще затворят китайското менте и всичките му служители в кауша.
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето драги сънародници това е демокрацията в САщ! Който е конкурентно силен му бива измислено обвинение и арестуван
7
3
 
18
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КОЛКО Е ПЛАТИЛ " АЙФОН" ЗА ДА СЕ ОПИТА , ДА НЕУТРАЛИЗИРА КОНКУРЕНЦИЯТА !?!?
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те на това се казва пазарна икономика.
5
1
 
27
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
САЩ предприеха кампания срещу Huawei, която се разглежда като заплаха за националната сигурност на страната заради нейните предполагаеми връзки с китайското правителство и военни.С какво точно са заплашили националната сигурност на САЩ? Заплашили, защото Тръмп лобира и говори по iPhone?
4
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лоши тия китайци бе - произвеждат повече и по-качествено от говедарите. Дайте да ги санкционираме.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше първо през Китай да ги шитнат и тогава щатците нямаше да могат да им кажат копче.
2
3
 
36
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"САЩ предприеха кампания срещу Huawei, която се разглежда като заплаха за националната сигурност на страната"Ами заплаха е- продават повече телефони от Япъл.
1
0
 
42
 
! Отговори
Експертно становище преди 5 години
Интересно, американските компании за цигари,уиски и оръжия никой не ги закача за покровителство на контрабандисти и страни под санкции!