Близкото бъдеще: Робопреврат – ще ни превземат или спасят?

Те ще ни напомнят да си пием лекарствата, ще звънят на 112
10 дек 2018 15:45, Джесика Вълчева
17

В нашето съвремие технологиите вече се развиват с огромна скорост – роботи, изкуствен интелект, добавена реалност, сложни уреди, които работят с гласови команди... Сценарият, в който именно технологиите ще вземат хляба измежду пръстите на работещите, сякаш изглежда все по-възможен.

Мнозина се притесняват, че с развитието в сферата човешката ръка ще стане напълно ненужна, а други пък развиват конспиративни теории и предупреждават обществото за наближаващ робопреврат, в който машините напълно ще ни подчинят.

Има и друга гледна точка, обаче – технологиите определено са в помощ на хората.

Учените от института по роботика към БАН работят усилено за усъвършенстване на роботите – асистенти. Те ще ни напомнят да пием лекарствата си, ще набират спешния телефон 112 при нужда. Към момента от института имат два подобни робота, които използват сензорна система, която може да определи позицията на всеки човек. Сканират обектите и могат да ги заобиколят. Роботите се използват и за помощ на деца. Дори детски психолози могат да използват технологиите отбеляза доц. Александър Кръстев от Института по роботика към БАН.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели за пилотно изследване в два центъра за деца със специфични образователни потребности.

"Децата приеха робота като жив субект. Те много му се радваха. Надявам се в обозримо бъдеще тези технологии да станат достъпни за всички. Засега цената им е прекалено висока", каза доц. Кръстев.

"Преди година спечелих проект "Робоакадемия". Използваме с моите възпитаници 3D принтиране за създаване на роботите. Създаваме роботи с много проста конструкция. Този тип технология навлиза страшно много в нашия живот. Има полза в медицината, образованието и още сфери. Идеята на роботите е да помагат на хората. Да се обърнат срещу нас е слабо вероятно", допълни  доц. Иван Чавдаров от Института по роботика към БАН.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Bagain преди 1 година
Зависи за какво са програмирани.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предъвкването на едни и същи теми периодически не е творчество. По - скоро е като да образоваш новите поколения, незапознати с концепциите.
15
2
 
3
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Пак някои полетяха в облаци от мечти. Роботи щели да правят туй...., роботи щели да правят онуй ... . А някой вече се видяха горди собственици на робот който бачка като луд по 24 часа за тях а те само си лежат на диванчето пред телевизора и харчат заработеното.
Да, ще има роботи... Да, те ще работят НО САМО ЗА ТОЗИ КОЙТО МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА СИ ГИ КУПИ .
И не, няма да ги раздават като добавка към социалните помощи .
А тия дето нямат 2 лева в джоба ще продължат да нямат и да мизерстват .
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва е единствената надежда за спасение на човечеството.Другият вариант го пише в съседната колонка.17 кафяв убива и изнасилва бабичка за да и открадне 2 лева и 1 компот.Тия хора не са се променили последните 100 000 години.Защо си мислите че в следващите 30-40 ще се променят?Правилно програмираните роботи биха поели контролът над едно болно общество като европейското престъпниците ще бъдат наказвани без жестокост просто с машинна прецизност.Най-вероятно ще бъдат ползвани за органи и приспивани.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на един робот е много по висока от един роб роден в б...я.су 2 ракии ще работи само че ще мрънка
12
0
 
3
 
! Отговори
V преди 1 година
Роботите струват пари имат и скъпа поддръжка ,а робите са безплатни .Това в бг никога няма да стане ;)А и повечето роботи са много не съвършенни .Някъде може и да се ползват ,ама по добре е автомат с човешки интелект ;)Ако нещата се правиха правилно нямаше да има нужда от много производство.Те се правят така че да се скапват за да може постоянно да се купува
11
2
 
10
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 1 година
Автоматизация и роботизация е правилният отговор на спада и застаряването на населението в развитите страни. А не внос на гладни и безполезни африканци и араби.
10
2
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
естествената простотия повече ме кефи от изкуственият интелект
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомняте ли си филмите с Арни "Терминатор" ?
Ако владеете английски гледайте клиповете на компанията Бостън Дайнамикс в Тубата.
И мога да ви кажа, че роботите първо ще се ползват масово за военни цели. А сцените от терминатора тепърва предстоят.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно................няма как да ни превземат!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не си пие лекарствата, бой до спукване и после пиеш, няма кой да те чака,таймера е нагласен
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...наближаващ робопреврат, в който машините напълно ще ни подчинят..."

------------

Кой ще се занимава да ни подчиня, че сетне и да се грижи за нас? От доминантен и лаком, неразумен и прахоснически вид, изпълнен най-вече с арогатност към всичко наоколо, набързо се превръщаме в част от пейзажа и история, и ... толкоз.
5
0
 
14
 
! Отговори
:) преди 1 година
Учените от института по роботика към БАН да работят усилено за създаване на роботи депутати-мисля че по-малко средства ще поглъщат а са и безпристрасни и не алчни.А и няма да са нужни 240 бройки.
4
0
 
11
 
! Отговори
КОНСА преди 1 година
кви роботи като им дръпнем шалтера
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ке да сме дълголетници.
2
0
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 1 година
До №1

Ти теле освен на картинка не си виждал... Нито пък ТКЗС! Щото ако имаше ТКЗС, щеше са ядеш нормална храна, вместо гадостите с които те зобят и ти подхранват русофобиите!!!
1
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се пазим от рускирот-роботи като гледащия като тиле пред ТКЗС Радев.