Китайската сонда "Чанъе-4" влезе в орбита около Луната

Самото кацане се очаква да стане в четвъртък
30 дек 2018 13:12, Елка Василева
27
Китайската сонда "Чанъе-4" влезе в орбита около Луната
Снимка: архив, Reuters

Китайската космическа сонда "Чанъе-4" навлезе тази сутрин в планираната орбита около Луната, която ще й позволи да кацне на повърхността на естествения спътник на Земята, предаде държавната китайска телевизия, цитирана от ДПА.

Самото кацане се очаква да стане в четвъртък и ще бъде първото, извършено от изпратен от Земята апарат, на обратната страна на Луната.
Според държавни медии сондата, изстреляна на 7 декември, ще кацне в кратера Айткен, наименуван през 1970 г. на американския астронавт Робърт Грант Айткен.

Сондата "Чанъе-4" носи семена за експеримент по култивиране на зеленчуци в затворена среда на лунната повърхност. Тя е съоръжена и с панорамна камера и измервателни уреди.

На обратната страна на Луната никога не са били извършвани кацания. САЩ изпратиха 12 астронавти в 4 експедиции с корабите "Аполо" там в периода 1969-1972 г. и всички те кацаха на видимата страна на земния спътник. Същото направиха и съветската безпилотна сонда "Луна-24" през 1976 г. и първата китайска сонда "Чанъе-3" през 2013 г., припомня ДПА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: лунатасонда Чанъе-4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ПроСоТои не,не се шегувам!..Човешката популация расте в геометрична прогресия...Стана ясно,че "ядрената метла" има много недостатъци..Та като нищо "владеещите света" да посегнат към друг,по-интелигентен начин за регулиране..
20
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
любопитно е да се види далечната страна на Луната..Макар че едва ли ще има някаква голяма разлика от близката..Но да се носят семена там?!...Ако е било възможно да растат растения там /макар и в "затворена среда",каквото и да значи това /,за няколкото милиарда години до сега да са се появили..На мен ми се струва че се търси повече ефект на МУТАЦИЯ,отколкото на .."засяване на семена"..Може би сме свидетели на поставяне основите на бъдещото "супер биологично" оръжие?
19
1
 
2
 
! Отговори
А 2 преди 5 години
Браво, Китай !
18
7
 
6
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Само и единствено Китай показа на света, какво значи развитие с ускорени темпове. Щом от години повечето стоки дори в САЩ са с произход Китай, какво повече да говорим. Нека троловете плюят Китай, но фактите са си факти. Аз не съм Маоист, но очевадното няма как де се скрие. Китай превзема света. За сега икономически, за в бъдеще, не се знае. Няма Япония, САЩ, Русия, Германия. Има само една икономическа мощ в света и тя е Китай. Това е истината.
17
0
 
3
 
! Отговори
степан преди 5 години
А дано
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случайно попаднах на фотографий снимани от космонавти кацали на Луната по времето на третия райх. Направи ми впечатление , че немския флат стой изпънат а на американските фотографий се развява. Май някой са били на Луната а други са присвоили постижението им.
15
5
 
6
 
! Отговори
фантазии засега преди 5 години
Преди 4-5 седмици купих едни клещи на немска фирма, която вече ги прави в Русия и Китай. Т. к. нямаше от руското производство взех китайските и сега се ядосвам, защото почнаха да ръждясват на места. Имаше и румънски за 5лв отгоре..., та мисълта ми е, ако и ракетната им програма е такава-по-добре да не пращат хора, че извън Земята е опасно и трябват здрави и истински материали. Могат да плащат на западни и на руски специалисти да се научат, както се учат да строят кораби примерно..
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да заминават на луната,че нещо много се размножиха на земята.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То Сиднито от Австралия може и с отворена капсула да го пратят,че като в рекламата-да му издухат пърхота.Той няма да се усети.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
китайските технологии са различни от западните и руските така е защото това са американските технологии, американските технологии винаги са се разработвани в Китай , но напоследък се наричат се пускат и под името китайски технологии за което американците не гледат много позитивно.Тръм е човека които се усети че е време технологиите им да се развиват в САЩ а не в Китай че американците останаха без специалисти.
11
1
 
11
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Македонците-кога?Мали имат претенции и за тая територия...
10
0
 
11
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Скоро Австралия ще изпрати спътник с капсула наречена в чест на нашия клош живеещ под моста Харбър Бридж ,,Сидни Аав$тралия-1,,да ни праща селфита оттам в днес Бг
9
3
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Китайците изхвърлили четвъртото си чене чак на Луната...
8
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Целта на...експедицията е да се...изпробват двамата непалски шерпи,които са в товарния отсек,да...дишат без въздух.Ако успеят,до десетина години на Луната ще се появи първия милионен Лунен китайски град.Защо от...обратната страна;да не им завидят американците и руснаците и да не могат да...преброят колонията от новите...лунни жители.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво на руснаците !!!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на експедициите е откриване на рядкоземни скъпи химически елементи,необходими за промишлеността и нови технологии.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай ще култивира на Луната плантации с орис, овес, и т.н. Ще произвеждат и стомана.
4
6
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Така е но има един сериозен проблем ,връщането засега нещата се еднопосочни към луната.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На луната има лед, т.е. суровина за вода и кислород. Ако има и източник на храна, ще може да се преживява в кораб на повърхността. А това ще е добро начало за изграждане на база там с постоянно присъствие на хора, както е сега МКС.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А арпаджик за лук изпратиха личе Ердоган няма суровината за лучена яхния с овча лой?