Зукърбърг: Хората мислят, че правим неща, които не правим

"Не продаваме данните на хората, не е в наш интерес"
25 яну 2019 11:07, Бойчо Попов
24
Зукърбърг: Хората мислят, че правим неща, които не правим
снимка: БТА

Злоупотреба с данни, персонализирана реклама, фалшиви новини, публикации, които предизвикват омраза: Facebook е силно критикуван по целия свят. Сега Марк Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на компанията, изразява своето мнение за ZEIT ONLINE. Преди това го правеше предимно във Facebook.

Изявлението му се публикувано на немски в медията и в същото време в Wall Street Journal на английски език. Също така и някои други европейски медии ще го публикуват на националния си език. Публикуваме го на български.

Следващия месец Facebook ще навърши 15 години. Когато стартирах Facebook, не се опитвах да изградя глобална компания. Тогава разбрах, че можете да намерите почти всичко в интернет - музика, книги, информация - освен това, което е най-важно: хората. Затова изградих услуга, която хората биха могли да използват, за да се свързват и да се учат един от друг. С течение на годините милиарди хора намериха това за полезно и ние създадохме повече услуги, които хората по света обичат и използват всеки ден.

Наскоро чух много въпроси за нашия бизнес модел, така че искам да обясня принципите на работа. Вярвам, че всеки трябва да има глас и да бъде в състояние да се свърже с другите. Ако сме ангажирани да служим на всички, тогава се нуждаем от услуга, която е достъпна за всички. Най-добрият начин да направим това е да предлагаме безплатни услуги, което рекламите ни позволяват да правим.

Хората постоянно ни казват, че ако въобще искат да виждат реклами, те искат те да са подходящи за тях. Това означава, че трябва да разберем какво ги интересува. Така че въз основа на това кои страници харесват, какви са кликванията и др. създаваме категории - например хора, които обичат страници за градинарство и живеят в Испания. И след това начисляваме такси на рекламодателите, за да показват реклами на тази категория хора. Макар че рекламирането към конкретни групи (таргетираната реклама) съществуваше преди интернет, онлайн рекламата позволява много по-прецизно насочване и следователно - по-подходящи реклами.

Интернет също така ни позволява да предлагаме много по-голяма прозрачност и контрол върху това кои реклами виждате, отколкото го правят телевизията, радиото или печатът. Над нашите услуги имате контрол върху информацията, която използваме, за да ви показваме реклами, и можете да блокирате достъпа на рекламодател до вас. Можете да разберете защо виждате дадена реклама и да променяте предпочитанията си, за да получавате реклами, които ви интересуват. Можете да използвате нашите инструменти за прозрачност, за да видите всяка различна реклама, която рекламодателят показва на всеки друг.

Все пак някои са загрижени за сложността на този модел. При редовна трансакция плащате на фирма за продукт или услуга, които те предоставят. Това е просто. Но тук можете да използвате нашите услуги безплатно - а ние работим отделно с рекламодателите, за да ви покажем подходящи реклами. Този модел може да изглежда непрозрачен, а всички ние по природа сме недоверчиви към системите, които не разбираме.

Понякога това може да означава, че хората приемат, че правим неща, които не правим. Например, не продаваме данните на хората, въпреки че често някой съобщава, че го правим. Всъщност продажбата на информация на хората на рекламодателите би била в противоречие с интересите на бизнеса ни, защото това би намалило уникалната стойност на нашата услуга за рекламодателите. Имаме силен стимул да защитаваме информацията на хората от достъпа на никой друг.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
Защо от всички социални мрежи само Фейсбук се избуши?За другите не съм чул да имат такива проблеми.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Марк, баща ми ми каза, че ни следиш. - Той не ти е баща.".....
18
1
 
0
 
! Отговори
Лъжлив евреин! преди 5 години
ВИЕ МИСЛИТЕ ДА НЕ КАЗВАТЕ НА ХОРАТА ЗА ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фейс,мейс,Гугъл,мугъл...Сите съ у кюпа,азъ неам феисакаунт ама като улезем в сайт за колелета например,трийсе дена след това от секъде ми изкачат колелета.
16
0
 
0
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Мен много ме е страх да не би някой да ми прати картичка за рожден ден и се отписах
15
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
еврейче-ясно.
14
2
 
18
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
"Не продаваме данните на хората, не е в наш интерес"Браво, мойто момче, точно както го репетирахме.
13
1
 
31
 
! Отговори
Ф преди 5 години
Хората не мислят, те знаят че продукта ви е инструмент на цру
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дооообре!Мнението си го сподели с Кеймбридж Аналитика, за която знаем, и с другите - дето само можем да подозираме...
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахах, не били продавали данни.Няколко пъти ги хванаха в крачка, ама иначе не продавали.
10
2
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
САЩ ПУБЛИЧНО ОБЯВИ, ЧЕ ЧЕТЕ МЕЙЛОВЕТЕ НА ВСИЧКИ ХОРА !САЩ ПУБЛИЧНО ОБЯВИ, ЧЕ РАБОТЯТ ЗАЕДНО СЪС ФЕЙСБООК!!!ВСИЧКИ ДАННИ КОИТО ИМ ТРЯБВАТ СА НА ТЯХНО РАЗПОЛОЖЕНИЕ!!!ТЪЙ, ЧЕ ТОЗИ ЛЪЖЕ И ТО ЛЪЖЕ СЪВСЕМ ОТКРИТО НО НЯМА ИЗБОР, ЩОМ САЩ ИСКА САЩ ПОЛУЧАВА!
9
1
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
А зад банките не стоят ли също няколко човека и после данните ти отиват някъде и се синхронизират със Фейса и Гугъл в Силиконовата долина от някой суперкомпютър и там ти правят профил и досие като какви реклами гледаш и какво пазаруваш после ?
8
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО НЕ ВЯРВАТЕ В ДОБРОТО? ЗАЩО МИСЛИТЕ ЧЕ ХОРАТА КОНСПИРИРАТ (Т.Е СЪБИРАТ СЕ И РЕШАВАТ СТРАТЕГИЯ) И ПРАВЯТ НЕЩА ЗА ПАРИ?ТЕ СА ДОБРИ ХОРА ХРИСТИЯНИ КАТО ВАС. КАТО СЪСЕДИТЕ ВИ. ТЕ СЕ УСМИХВАТ ОТ ТЕЛЕВИЗОРА. ЗАЩО МИСЛИТЕ ВСЕ ЛОШИ НЕЩА ЗА ТЯХ?
7
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе защо вярвате в конспирации? Кой би ви продавал данните за 5-6 милиарда? Да не си мислите че някакви хора се събират в някакъв офис и решават да нарушат законите и да продадат данните против волята ви? Ххахаа вие сте луди
6
18
 
1
 
! Отговори
Шаш преди 5 години
Защо всички вярвате в някакви конспирации? Аз си влизам във фейсбук и изобщо не ме интересува този какво прави. Все пак там никъде нямам записан номер на кредитната ми карта.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна не продават данните, те просто наемат тези дето знаят какво да правят с данните на работа при тях ? Така слагат в джоба си и крадците на данни и жертвите.
4
1
 
20
 
! Отговори
аха преди 5 години
вЕрваме ти Зуки. Ти си честно момче. Досега не си ни лъГал ни един път.
3
1
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЩОМ ГО ОБЯВЯВА ЗНАЧИ ГО ПРАВИ!!!)ИЗЛИЗАЙТЕ ОТ ФЕЙСБООК АКАУНТА СИ КОГАТО ВЛИЗАТЕ В ТОЗИ САЙТ, ЗАЩОТО ВСЯКО СЪОБЩЕНИЕ КОЕТО ПОСТВАТЕ Е ПРИДРУЖЕНО С ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ФЕЙСБООК САЙТА КОЙ СТЕ АКО СТЕ СЕ ЛОГНАЛИ ТАМ!
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо хората си дават данните на Зукърбърг да ги ползва както си иска ?
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не продаваме данните на хората, не е в наш интерес"Защо ли да ги продавате, като вие най-добре знаете как да ги използвате.