Недостигът на чипове ограничи възхода на Microsoft

Компанията разчита все повече на бизнеса си с облака Azure
31 яну 2019 13:07, Бойчо Попов
17
Недостигът на чипове ограничи възхода на Microsoft
снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft обяви, че недостигът на компютърни чипове е свил очакваните продажби на операционната система Windows през последните три месеца на 2018 г. и че недостигът вероятно ще продължи да се отразява негативно на продажбите през следващите месеци.

Недостигът, който измъчва дългогодишния партньор Intel през последните месеци на 2018 г., доведе до 5% спад на приходите през второто фискално тримесечие от клиенти на Microsoft, които произвеждат компютри.

Microsoft не разкрива приходи за този бизнес. Но финансовият директор Ейми Худ заяви в интервю в сряда, че ограниченото снабдяване с чипове „е ограничило иначе здравата компютърна екосистема", пише The Wall Street Journal.

Общите приходи на компанията от Редмънд нараснаха с 12% до 32,47 млрд. долара. Това беше по-слаб ръст спрямо очакваните от анализаторите 32,51 млрд. долара, анкетирани от Refinitiv, което доведе до първоначалния спад на цените на акциите с 4% след края на сесията.

Акциите, които завършиха редовната търговия с ръст от 3,3%, възстановиха част от тези спадове, след като Худ разкри данните за трите големи подразделения на Microsoft – облачния бизнес, софтуера за производителност и персоналните компютри, които до голяма степен бяха в съответствие с прогнозите на Wall Street.

Печалбата достигна 8,42 млрд. долара на фона на загубата от 6,3 млрд. долара преди година, обвързана с американските данъчни промени, приети през декември 2017 г. Коригираната печалба беше 1,10 долара за акция, което бе повече от очакваното от анализаторите.

Целия материал вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Microsoft
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 11: Имам и на интел,майкрософт,ейпъл от години. Нямам грижи :) Само купувам. За 18 години имам утрояване дори отгоре. Сега съм заложил и на турски облигации. 17% лихва на година. Ердо да стои и да не мърда ! За 5 години си удвоявам вложението. Вие пърпоркайте кой какво колко :)
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРПриятел, аз като съм бил в гимназията, на теб са ти слагали първия байпас. Стига се излага и си лягай, че ще ти се вдигне кръвното.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Аз го хваля, че е бил млад гении... ПухаххааНе, че и а нещо гениални, да пригоди 10 годишен дизайн, с готови чипове и платки, но... Все е до, да си сглобя компютъра и да кажа, че съм Алън Тюринг.... *** гущеров, с цървула ти...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, хората, участвали в създаването на Правеците сега са по над 80 години. Аз съм на 50 и бях ученик, когато излезе Правец 16. Първите български компютри започнаха през 1980 година, а са правени от хора на над 40 години. Богатия гущер реализира мокри сънища тука ;)
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРНе знаех, че има много 65 годишни, които посещават този форум - КЕФ!
10
1
 
2
 
! Отговори
Тт преди 5 години
Тъ'пчовците купуваха акции на Интел.Сега ще видим какво ше се случи с тях.
9
0
 
3
 
! Отговори
До Чудомир- ГЪБАРЯ преди 5 години
Както написах по-долу. Вземи се ограмоти малко "създателю" на гъбите!!!ARM тръгва точно в обратната посока и бързо се превръща в специалист при евтините и енергийноефективни чипове. Това наистина беше щастлива случайност, допълва той. https://investor.bg/analizi/262/a/kak-edin-proizvoditel-na-chipove-e-na-pyt-da-podchini-sveta-167896/
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧудомирКак е възможно случайно да създадеш ARM (процесори с ниска консумация на ел. енергия)?Прочети малко преди да пишеш глупости!ARM е технология,която е открита случайно. Чудели са се как е възможно да работи ? Анализирали са случайното "откритие" и чак тогава са започнали производство.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След няколко още ъпдейта на Windows 10, може и още да паднат продажбите.
6
1
 
8
 
! Отговори
Чудомир преди 5 години
Каква е тази корпорация Лайнокс?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идва епохата на безплатния Windows.
4
7
 
5
 
! Отговори
kernel panic преди 5 години
А колко е брутната печалба на корпорация "Лайнокс" със стоте и потребителя в световен мащаб ?
3
1
 
13
 
! Отговори
Чудомир преди 5 години
До LlСлучайно можеш да откриеш манатарка в гората. Нещо което изисква проектиране и производство не се открива а създава.
2
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Да живее Ричард Столман!
1
7
 
6
 
! Отговори
Ll преди 5 години
Лъжа! Случайността изигра лоша шега на големите играчи.ARM процесорът е открит съвсем случайно. В следствие на това в бъдещето Intel ще изпадне от б00рсата. А.к.ци.ите ше паднат до дъното.Intel започна да прави ARM, но явно вече е късно за тях.