След седмица в космоса: "Крю Драгън" кацна успешно на Земята

На борда ѝ все още е Рипли – манекен, снабден с множество сензор
Обновена: 9 мар 2019 18:14 | 9 мар 2019 18:00, Петя Славова
82

Знаков успех за частната космическа компания "Спейс Екс" и за американската аерокосмическа агенция НАСА. Новият кораб на "Спейс Екс" "Крю Драгън" се завърна успешно на Земята след едноседмичен престой в космоса.

На борда ѝ все още е Рипли – манекен, снабден с множество сензори. Техните данни ще покажат как би се отразил полетът на човек, предаде Bulgaria ON AIR.

Ако резултатите са положителни, първите астронавти ще се качат на борда още през юни. С "Крю Драгън" НАСА цели да сложи край на зависимостта си от руските кораби "Съюз" и да възобнови изпращането на хора в Космоса от американска земя.

От 2011 година насам полети до Международната космическа станция се извършват само с руски ракети.

Постижението е огромно и за "Спейс Екс". Когато заедно с "Боинг" приеха поръчката на НАСА за близо 7 милиарда долара, двете компании трябваше сами да открият как да изпълнят поставените изисквания.

Ако успехът се потвърди, съвсем скоро новите кораби може да продават места и за космически туристи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В момента Рогозин е зает да измисля ново име на несъществуващата Федерация.Трябвало да бъде мъжко."Абсолютно вярна информация. "Федерация" е проект за кораб за многократно използване. Името му беше избрано след национален конкурс. Сега шефът на Роскосмос, който е филолог по образование, иска да го смени с "мъжко". Вероятно вече ще се казва "Путин".Халал да им е!
43
6
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
Добре казано архивно видео. СССР в ИСТОРИЧЕСКИ план е пионер в космоса с огромни постижения. Русия след 90та няма такива. Ако си пуснеш съвременно видео ще видиш същата техника от архивните записи. А в последните години и тя се използва рядко и доата често дефектира.Няма научна програма производството на спътници е в киреча.
42
4
 
4
 
! Отговори
До хаха преди 5 години
Добре държавната НАСА бие държавният Роскомос. Така пвоече ли ти харесва?И докато спейс х доминира на комерсиалния пазар за извеждания на товари роскосмос е почти изритан от него.Докато спХ(наса за теб)разработиха революционна ракета и кораб руснаците работят още със създаденото по времето на Коральов.И самите те искат нови. Но проектите са им до кривата круша
41
2
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Какви реални разработки.В момента Рогозин е зает да измисля ново име на несъществуващата Федерация.Трябвало да бъде мъжко. Също така иска да строи нов небостъргач за милиони на Роскосмос с форма на ракета. В същото време центърът Хруничев е реално банкрутирал.А за да се справи с дълговете на роскомос иска да го обедини в мега компания с успешни производители на ракетно оръжие и радари за да покриват масрафа
40
9
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Тук гледам Спейс каубоите са се активизирали нещо .. Да не дават по 1 цент екстра за възторжени коментари ? Частната компания Спейс Екс задминала Роскосмос ...... Я пак ? Спейсовете нямаше да ги пуснат дори и да метат площадката на паркинга на център Кенеди ако не бяха милиардите наливани от държавата и НАСА . Краварите са големи късметлии че никой не им държи сметка за печатането на пари и дали са обезпечени с нещо ... каквото и да е .... капачки от КокаКола например .....
39
4
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
Не вярвай на вицовете на рогозин. И в Русия вече му се смеят.Руската космическа програма след 90та освен участието в МКС не е създала нищо.Ангара, Федерация дълга поредица от отлагания променяне на заданията и хаос.Наскоро самите руснаци писаха как в Роскомос млади учени не работят.Не че не могат просто трябва да поставят космонавтиката на конкурентен принцип което ще значи съкращение на десетки хиляди.Зарязване на мегаломанските проекти и съсредоточаване в/у най-важното. За начало пустата Ангар
38
4
 
7
 
! Отговори
НАСА има преди 5 години
Четири проекта за ниска и висока орбитаОрион , единия от тях, ще кацне на астероид близо до Юпитер Таз година е безпилотния му тестов полетБлядистанци има Боярщник и спомени от времето когато някой ги бръснеше за слива
37
6
 
7
 
! Отговори
За 43 преди 5 години
Това кога ? В сънищата ти?Влез в сайта на РосКосмос да види че лъха на старост и мизерия от снимките Тази *** е на изживяванеНищо ново не са направили от 40 години
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"РосКосмос са космически бакшиши/ ниска орбита"Спокойно, моето момче, американците работят здраво за да поемат ролята на космически бакшиш, прочети последното изречение от статията. Колкото до руснаците, те са на крачка да революционизират полетите в далечния космос с новата ядрена технология, която разработиха. За всекиго ще има хляб.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Хайде посмали ***! Единственото което се знае със сигурност е че трябваше да е готов до 2018 г. ама сега сме 2019. А, и че няма с какво да го изкарат в космоса, защото Ангара няма да е готова в близките 5-6 години. Дотука само анимации виждаме. Също както с великата Авангард дето се разпадна по време на полета.
34
3
 
4
 
! Отговори
За 36 преди 5 години
РосКосмос са космически бакшиши/ ниска орбита Между другото заслуга на Украинеца КоральовМоже да покажат някое филмче за ядрен двигател -толкоз са им силиците ;)
33
4
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Русия не е космическа държава вече.Незнам какви неща бълнуваш.От както падна СССР вече около 30 години ,русия няма нито една космическа мисия по-далеч от земната орбита.Дори една сонда нямат изпратена.Дори един телескоп нямат с който могат да гледат звездите.От 1992г. до сега руснаците имат 100 космически мисии и всичките те са ходения до МИР или МКС.Това е предела на космоса за руснаците.Факт е ,че частна компания като СпейсХ е доста по-развита от Роскосмос ,който може би вече официално умира.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36Докато Русия преоткрива двигатели за далчени пътешествия в космоса, три американски апарата се разхождат на повърхността на Марс. Милите рускии *** не могат да излезат от геостационарна орбита :)
31
4
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Естествено ,че са.САЩ е държава изкарала най-много хора в космоса.Над 300 човека,докато русия 100.
30
3
 
5
 
! Отговори
Само за десет години преди 5 години
Една частна американска компания Спейс Екс задмина РосКосмос Сомо с лежането на славята на сесесере толкоз
29
4
 
5
 
! Отговори
БлядРосКосмос преди 5 години
По-известни като космическите бакшиши остават без работа!Венсеремос ;)
28
6
 
6
 
! Отговори
да попитам преди 5 години
А на Луната кога,дано да са първи!?
27
6
 
5
 
! Отговори
Тъск преди 5 години
Моля, бъдете толерантни към първите стъпки на Америка в овладяването на Космоса .
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Крю Драгън" кацна успешно на ЗемятаАМЕРИКАНСКИТЕ РАКЕТИ ЛЕТЯТ.....НЕ СА КАТО РУСКИТЕ
25
7
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
диаметъра на Земята е 12 700 км...МКС е на 400 км над повърхността,тоест,"почти се влачи" по земната повърхност.КРИВИНАТА на Земята НЕ може да бъде такава,каквато ни я показват на видеото!!!!!При всички случаи тя ще бъде много по-малка,наблюдавана от тая височина.Тоя изглед от видеото може да бъде от няколко хиляди км нагоре!