След седмица в космоса: "Крю Драгън" кацна успешно на Земята

На борда ѝ все още е Рипли – манекен, снабден с множество сензор
Обновена: 9 мар 2019 18:14 | 9 мар 2019 18:00, Петя Славова
82

Знаков успех за частната космическа компания "Спейс Екс" и за американската аерокосмическа агенция НАСА. Новият кораб на "Спейс Екс" "Крю Драгън" се завърна успешно на Земята след едноседмичен престой в космоса.

На борда ѝ все още е Рипли – манекен, снабден с множество сензори. Техните данни ще покажат как би се отразил полетът на човек, предаде Bulgaria ON AIR.

Ако резултатите са положителни, първите астронавти ще се качат на борда още през юни. С "Крю Драгън" НАСА цели да сложи край на зависимостта си от руските кораби "Съюз" и да възобнови изпращането на хора в Космоса от американска земя.

От 2011 година насам полети до Международната космическа станция се извършват само с руски ракети.

Постижението е огромно и за "Спейс Екс". Когато заедно с "Боинг" приеха поръчката на НАСА за близо 7 милиарда долара, двете компании трябваше сами да открият как да изпълнят поставените изисквания.

Ако успехът се потвърди, съвсем скоро новите кораби може да продават места и за космически туристи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
:):) преди 5 години
абе я кажете сега за Калашника и Хуго Шмайзера.... мн хубава тема, я се приземете ит космоса, изкарайте клишетата и да се посмеем...
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, частна фирма да изпрати и върне капсула¡! Руснаците и те имат милиардери, но те пропускат науката. Яхтите, колите и маникенките повече ги влекът .
22
1
 
1
 
! Отговори
гого преди 5 години
до21добре бе, все тая кви са модулите, ако си чел с мисъл си разбрал кво искам да кажа, аде че на русата перничанка мъжа и той върл русофил и вместо да си я наглежда требе аз да го правя....казах ви не си губете времето на фили и фоби че други кеарим....
21
8
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До гогое па те и преди 60 години бачкаха като луди по проект за "извеждане на хора в космоса"....какво стана с тоя проект,та сега подхващат отначало?Нали "пратиха" дузина астронавти до Луната и обратно?..Как стана тая работа така,че тепърва ще уточняват как се отразява полета?
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гогоВсъщност повечето модули на МКС са американски и бяха изведени още по времето на совалките. Руснаците имат по-малко и по-малки модули и когато има трима руснака на станцията един от тях спи при американците.
19
3
 
7
 
! Отговори
гого преди 5 години
кво се пънете и едните и другите, нормално е янките да бачкат по проект за собствено извеждане хора в космоса. Имат капацитета и парите. До година максимум ще си пратят собствен модул на МКС.Голяма злоба еййй, радвайте се на живота не го пилейте в безмислени спорове....аз отивам да праснаа една руса перничанка, чао
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още едно перо по-малко за съветския бюджет...
17
14
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
браво,похвално!..и все пак:-50 год. след Холивудската сага "Американец ходи по Луната" да пробват СЕГА "как би се отразил полетът на човек",...звучи повече от СМЕШНО!!!..С всеки ден НАСА ни убеждава,че историите й са една неспирна плетеница от лъжи..Верно,военна структура са,но защо се набутват с тия лъжи?!..Просто да се покрият ,за да не стават резил!..Обаче къде отива тогава митът за американското величие?..та така.."Ни така,ни така"..
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаИ руснаците ползват изследвания и експерименти на американците. Двигателят РД-180 е подобрен РД-150 по поръчка на американците и с техни технологии. Патентите са собственост на Дженерал Дейнамикс, които бяха купени от Локхийд Мартин.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаАма много правилно си се кръстил да ти кажа.
14
8
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до хахаПочнали са от нулата ама друг път.Ползват всички изследвания и експерименти на НАСА.Десетилетия скъпоплатен труд който е платен от ам.данъкоплатец сега са в ръцете на частно лице.Така се правят пари
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с тоя космос!Обикаляла известно време в извънземието,и кацнала!Чудо голямо!
12
10
 
11
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Ай, ай, ай - Американците пак удариха в земята рашките. Една частна компания извършва повече изстрелвания на ракети от "нерушимия съюз на свободните републики"Му, ха, ха ,ха
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Тъй-като номер 5 е русофил е понятно защо не е схванал какво са написали в статията. А то е пределно ясно:НАСА прави конкурс за разработване на космически кораб и този конкурс го печелят 2 компании Спейс Екс и Боинг. При такива конкурси там винаги парите се разделят между 2 компании за да има конкуренция. Кой от двата кораба ще предпочете НАСА ще стане ясно след изпитанията. Много е вероятно и двата да бъдат номинирани и да получат лиценз от НАСА.
10
7
 
9
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
в офиса на рогозин тихо плаче един батут.
9
3
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
множество сензор гледам - нинджа. два шамара с крак в гръбначния кош. читалищна работа. мани, че робите пишат опорните пияни, вече и колеги колеги са на тугла преди икиндия
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Америка !
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5На Боеинг теста се очаква да е края на другия месец няма нищо общо с Спейс Екс. Става дума за съвсем отделен проект просто "журналиСката" е писала статията докато си е лакирала ноктите на краката.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахаИ както почнаха от нулата ето, че пак са там от където руснаците не са мръднали последните 60 години.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Ама вие наистина чули сте нещо ама не сте разбрали. НАСА плаща на Спейс Екс и на Боеинг да разработят НЕЗАВИСИМО една от друга решение. А не, че Спейс Екс и Боеинг работят заедно върху Драгон. Аман бе.