Европа шамароса Google с трета глоба - 1,49 млрд. евро

Онлайн гигантът беше глобен заради рекламната си тактика
Обновена: 20 мар 2019 16:10 | 20 мар 2019 16:00, Бойчо Попов
11
Европа шамароса Google с трета глоба - 1,49 млрд. евро
снимка: Ройтерс

Американският онлайн гигант Google беше глобен 1,49 млрд. евро (1,7 млрд. долара) от Европейския съюз (ЕС) за потискане на конкурентите си в сферата на рекламата, пише Bloomberg.

Твърди се, че това ще е третата и последна атака срещу компанията от страна на еврокомисаря по антитръстовите въпроси Маргрете Вестагер.

Това е последното от трите разследвания, които преди това доведоха до финансови наказания в размер на 6,7 млрд. долара.

Google полага усилия, за да избегне повече глоби, свързани с два по-стари случая, и се опитва да намали възможностите за провеждането на нови разследвания.

"Google е затвърдила своята доминация в рекламата в онлайн търсачките и се е опазила от натиска на конкурентите, като е наложила антиконкурентни рестрикции на трети страни“, посочи Вестагер днес. „Това е незаконно съгласно антитръстовите правила на Европейския съюз“.

По време на пресконференцията, която даде днес, Вестагер заяви, че Google се е възползвала от доминиращата си позиция на пазара. Тя е принудила потребители на нейната услуга AdSense да спрат реклама от конкуренти на Google. С това американският гигант е ограничил възможността на други играчи да се конкурират с нея и да създават иновации.

Миналата година Google беше глобена с рекордните 4,3 млрд. евро за злоупотреба с доминацията ѝ в мобилния сектор. Година по-рано тя получи първата си глоба от ЕС в размер на 2,4 млрд. евро за манипулиране на резултатите от търсенето, свързани с пазаруване. В момента компанията обжалва и двата случая.

С новото наказание общата сметка, която Google трябва да плати на ЕС, достигна 8,2 млрд. евро. Днешната глоба е по-ниска от предходните две, тъй като Google работи активно с Европейската комисия по промени в политиките на AdSence, след като ЕС обяви, че започва разследването през 2016 г.

Представители на ЕС заявиха, че от 2006 г. насам Google не е давала на клиентите на AdSense да включват конкурентни търсачки в сайтовете си.

Още подобни новини четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 5 години
Явно Сигорно другото уреждане е на мода то затова сме на това ниво поздрави от оня глупавия служител Боряна Цонева
9
0
 
0
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 5 години
За тия години се чудех защо за мен няма оня ден се светна х още веднъж огромно благодаря на служител Цонева за нямането през тия години и продължаваи да даваш на чуждото може и знае повече от мен
8
0
 
0
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 5 години
Да уредиш чуждото близкото да чака в Булсатком и това става служител Цонева огромно благодаря
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До номер 2 -Yandex, в контакте.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че тия индийците като видят мед и светват очите
5
1
 
2
 
! Отговори
Сергей Брин преди 5 години
До Анонимен 2Сергей Брин какъв е според теб? :)
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много гадни...
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2ми то дядо ти навремето като е лочил плодова пърцуца, какво, да не би да му е станало нещо?! я виж в огледалото, какъв внук е отгледал и възпитал!
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A къде са руските онлайн гиганти? Или мужиците знаят само да лочат лосион и да повръщат. Кога технологични иновации от у.шанките?
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай, Вова!