Facebook пак се издъни с лични данни

Качила без да иска имейл контактите на 1,5 млн. нови потребители
19 апр 2019 00:30, Бойчо Попов
14
Facebook пак се издъни с лични данни
снимка: Ройтерс

Facebook заяви, че може "да е качила без да иска" в системите си имейл контактите на 1,5 млн. нови потребители от май 2016 г. в рамките на поредния проблем на компанията за защита на личните данни, предава Ройтерс.

През март Facebook спря да предлага верификация с парола за имейл като опция за хората, които влизат в платформата за първи път, обяви тя. Имаше случаи, в които имейл контактите на хората бяха качвани във Facebook при създаването на акаунта им, твърди компанията.

"Оценихме, че контактите от имейлите на до 1,5 млн. души може да са били качени. Тези кoнтакти не са споделени с никого и ние ги трием", заяви Facebook пред Ройтерс, допълвайки, че тези, чиито контакти са били качени, ще бъдат уведомени.

Проблемът е бил решен според изявлението на компанията.

По-рано Business Insider писа, че социалната мрежа е събирала имейли без знанието на потребителите при откриването на акаунти. При въвеждането на паролата се е появявало изскачащо съобщение, което е посочвало, че "вгражда" контактите, без да пита за позволение, гласи статията.

Facebook беше засегната от редица проблеми, свързани със сигурността на данните, включително излагането на показ на паролите на милиони потребители. Въпросните пароли са били съхранявани в четим формат във вътрешните системи, ползвани от служителите.

През миналата година компанията беше критикувана след разкритията, че британската консултантска политическа фирма Cambridge Analytica е ползвала лични данни на потребители на Facebook без тяхно знание.

Освен това компанията се сблъсква с критики от властите по целия свят за това, което те определят като измама, а именно примамването на хората да дават личните си данни на Facebook, както и заради наличието на реч на омразата и проблемно съдържание в платформата, което се премахва твърде бавно. 

Още технологични новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спирам с Фейсбук.За мен това е губене на време.
11
1
 
10
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Еми то безплатно има само в комунизма и то не е баш безплатно, както се оказа. Хората са Ви дали платформа, която АКО ИСКАТЕ ползвате. Ясно е, че основната и цел е да печели... как печели като Ви продава на рекламодатели, които да си таргетират рекламите. Бах то повечето камо как ходят до тоалетната не снимат и качват, пък после разбираш ли мейла им бил от личните данни. Еми ограмотете се малко как да го настроите, как да настроите телефона преди да снимате следващата салата и я качите...
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разберете го, няма начин разработени системи за шпионаж да не шпионират. Това е основната им цел!
9
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога Фейсбук не е насилвал някого/някоя да публикува лична инфомрация като дата на раждане, приятели, работа (била бивша или настояща), семейно положение, посетени места, градове и държави, любими филми, книги певци и групи; снимки откъдето и да е и т.н.. Честно казано, сега като гледам фейса мога да ви кажа с 90% точност почти всичко от живота ви, включително умствения ви багаж, следователно ако искам мога да ви манипулирам както си искам.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хенри, душко, просто ми е жал за теб. Неграмотността и глупостта не са смешни, жалки са.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам колко правописни грешки си направил мисля, че фейса въобще е те е" развил ", даже напротив!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХенриКато те гледам колко неграмотно пишеш, и с Фейсбук, и без него няма да си в развитото общество.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ново...............на всички стана ясно, че Фейсбука не може да пази личните данни на хората!
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ползвах фейсбук 1 година от началото на стартирането. Бях качил само 2 3 снимки и позле си изтрий фейса. Да му мислят онези които сегс съ регистрират телефонни номера егн адрес и споделят гпс локация. Хайде честито на печелившите
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да крадат си едни и същи и си мислим че са хакери не са те са отгодини в тая мрежа просто лудите сме ние спазваме си морален принцип но те не е дано приключат тия лични данни скоро и тия социални мрежи да ги няма
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фейсбук никога не се е издънвал! Просто работата и дейността на фейсбук, от самото създаване, се основава на търговия с личните данни на потребителите! Все още някой съмнява ли се в това? Същатата престъпна дейност развиват още много, много компании от цял свят! Когато някоя от тях не си плати навреме рекета, се говори за издънки с лични данни т.н.
1
39
 
8
 
! Отговори
Хенри преди 4 години
Без фейсбук щяхме да сме едно неразвито обштество! Снешно е човек без фейсбук.