Кой кого? Изкуственият интелект срещу джебчиите в магазините

VaakEyе може да засече подозрително държание
22 апр 2019 18:51, Нели Христова
17
Кой кого? Изкуственият интелект срещу джебчиите в магазините
Снимка:BBC

Може ли изкуственият интелект да сложи край на кражбите в магазините? Японската компания Vaak твърди, че след тестовия период на първия й  софтуер, джебчиите намалели със 77%.  Неговата работа включвала да сравнява лицата на хората в магазина със снимки от директорията си с криминално проявени.

Сега обаче технологията ще отиде още по-далеч. VaakEyе е подобрената версия на първия софтуер, носещ името на компанията – Vaak. Той не само ще рови из директивите с криминално проявени, но ще може да разчита физиономиите и подозрителните действия на хората и ще дава сигнал на продавача да реагира.

Основателят на компанията Рио Танака казва пред BBC, че е "нахранил“ алгоритъма със 100 хил. часа информация, за да може той перфектно да разпознава мимики, движения и дори да преценява техните дрехи.

VaakEyе вече следи за реда в близо 50 магазина в Япония, но скоро може да се разпространява по целия свят. Ако данните на Vaak са верни и той намалява джебчиите със 77%, то глобалните загуби от кражби по света драстично ще намалеят. Според Global Shrink Index, само през 2017 година икономиката е загубила близо 34 милиарда от кражби в магазините.

Естествено, когато става дума за изкуствен интелект, въпросите свързани с етиката са много. Трябва ли хората да бъдат следени по този начин?

"Въпреки стимула да предотврати кражбите, законно ли е или дори морално този софтуер да попречи на човек да влезе в магазин само заради разсъжденията на един алгоритъм?“, пита анализаторът Мишел Грант от Euromonitor. Според създателя на VaakEyе това далеч не е работата на програмата му.

"Това, което правим ние е да предоставим информация на продавача за човек, чието държание е подозрително. Не софтуера, а магазинерите решават кой е престъпник“, отговаря Танака.

Но въпреки уверенията, именно това притеснява организацията за защита на човешките права Liberty, която се опитва да забрани технологиите за разпознаване на лице на територията на Великобритания. Те имат и други резерви относно софтуерите – често алгоритмите съдят по цвят на кожата и пол, което, според Liberty, води до дискриминация.

Танака има отговор и на това – Vaak разпознава действия и мимики и далеч не се интересува от расата или пола на човек. Така че проблемът дискриминация не съществува. Ала от Liberty остават скептични. 

"При технологиите, които разчитат на алгоритъм – най-вече тези, свързани с човешкото държание – вероятността от дискриминация винаги съществува.  Хората са тези, които трябва да учат алгоритъма, какво е подозрително“, твърди Хана Коучман, президент на организацията.

Тя открива и още проблеми пред VaakEyе, един от които е: Съгласни ли са гражданите да бъдат заснемани?

"Наясно ли са хората какво се случва? Съгласили ли са се? Били ли са принудени да се съгласят? Какво се случва с информацията? Как тя ще бъде защитена? Може ли да се споделя?“, пита Коучман.

Според експертите, хората са склонни да забравят за съображенията си и да използват технологията за лицево разпознаване при плащане например, но само ако са наясно, че софтуера се използва. Рио Танака не отрича, че магазините трябва да сложат предупреждение на витрините си, че  VaakEyе се използва, за да могат онези, които не искат да бъдат заснемани, да не влизат в тях. Но къде ще пазаруват те, когато технологията залее целият свят?


17
Още от Наука
Днес е пикът на звездопада Лириди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 2

И след трета кражба, ням да видиш повече камион. Магазина, ожслубщжвщитв го фирми, тр спортната фирма, производителите и други, ще съкратят многи работници. Браво! "Нахрани" бедните за 3 дена в ера, в която човек не е умирам от глад от 100 години, а сега само увеличи броят им!
Какво следва? Ще молил Москва за помощи?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз не разбирам, защи да е проблем, че се разпознават лица?

Влиза Сашо Серафим Джамбазов, със 4 присъди, 2 условни и 7 висящи дела в магазина и охраната получава въобще ие, д го държи под око.
Ако Сашо Серафимов е против, да не трупа повече присъди!
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Компютърен специалист не би използвал термина изкуствен интелект. Особено такъв, участвал в създаването на подобна система. Това е термин от областта на маркетинга и рекламата.
11
1
 
1
 
! Отговори
za AI преди 3 седмици
Изкуствен интелект няма.Това понятие е измислено от разни комп.спецове и програмисти да се правят на много велики и да пишат безсмислени дисертации и публикации!!
10
3
 
2
 
! Отговори
до анонимен №9 преди 3 седмици
Сега Вие прочетохте ли какво съм написал. Собственика да постави на видно място още на входа на магазина си предупреждение какво смята да прави. Хората четат и избират дали да влязат или не. Щом решат да влязат значи са съгласни и голи да ги събличат. Има хора всякакви.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 8
Вие бихте ли бил съгласен някакви татуирани мутри да съблекат жена ви и дъщеря ви голи и да им проверяват различни отверстия защото им се е сторило че са скрили нещо там.Не мисля че някой би влязъл в такъв магазин.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като собственици на магазини имат право да заложат каквото им хрумне - изкуствен интелект, специално обучени кучета, брутална охрана, дискретни детективе, но да предупредят по подходящ начин още на вратата на магазина. Освен това записите им са посегателство върху личния живот на хората. Ако човек не е откраднал нищо как ще подаде заявление да се изтрие записа за него.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доста трудно технологията да залее целият свят.Ще почнат да си слагат маски да носят тъмни очила да се гримират..М
Освен това веднага ще се появят магазини с реклама "Ние уважаваме клиентите си и не ги третираме като престъпници" 70% oт кражбите в магазините са инсценировка на собствениците за да имат повод да гепат застраховки и да режат заплати.И те не са света вода ненапита вижте в Бг как третират служителите си ,клиенти.Влезте например във Фантастико (бг фирма) и ЛИДЛ (неБГ фирма).Има разлик
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Не софтуерът, а магазинерите решават кой е престъпник" - аз пък съм останал с впечатлението, че престъпникът сам решава дали да е такъв.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоз алгоритъм е нахранен здраво ако едно годинa е 8 760 часа са го хранили доста още 15 години, докато го създадат... Танака е направил алгоритъма, когато е бил в бебешката люлка.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредният случай, в който технология за масово следене се представя за нещо друго.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обличайте се като монахини като отивате да крадете.
2
2
 
4
 
! Отговори
Вай Вай Eye преди 3 седмици
Ще крадем направо от камионите като додат да мъкнат стоката по магазините и ги обираме. Или пък ще откраднем всико направо с камиона и ще раздаваме на бедните.
1
0
 
13
 
! Отговори
Глобалното Гестапо преди 3 седмици
Сканира за джебчии (следи всеки къде е и какво купува).