Гениите, които държат децата си далеч от технологиите

Родители от Силиконовата долина не позволяват на малчуганите да имат телефони
9 юни 2019 14:20, Нели Христова
19
Гениите, които държат децата си далеч от технологиите
Снимки: Reuters

Те създават технологиите и приложенията, които цял свят използва. Те са техническите експерти, на чието място искат да са много хора. Те са гениите от Силиконовата долина. Но днес, макар да са дали на света технологиите, които всички използват 24 часа в денонощието, те искат да ги отнемат от собствените си деца.

Според Пиер Лаурън креативността у децата не се възпитава пред екрана. Трите му деца ходят в частно училище в Силиконовата долина, където той е технологичен експерт.

"Там децата се учат да създават и правят неща, които не можеш да научиш от едно плоско стъкло. Трябва да работиш с всичките си сетива, да можеш храниш мозъка с всичко, което имаш“, твърди Лаурън пред BBC.

Подобно на него, Вижай Кодури забранява технологиите, които произвежда, за своите две деца. Те нямат собствени мобилни телефони и могат да играят онлайн игри само веднъж седмично и то за няколко минути.

Дали заради опита от първа ръка, който получават от работата си или защото виждат нездравословните начини за реклама и пристрастяване към технологиите, тези експерти формират новото поколение родители в Силиконовата долина – такива, които осъзнават, че децата им няма да развият самостоятелното си мислене или дългосрочното внимание, ако по цял ден са пред екрана.

Според Мърив Лапус обаче проблемът не е чак толкова сериозен.

"Да, те могат и да разсейват децата, но със сигурност им помагат да се подготвят за истинския свят, който безспорно изисква използване на технологии“, казва той пред BBC.

Но Мървив не е технологичен експерт, а социолог, който е прекарал десетилетия в изучаването на това как новите технологии могат да допринесат в развитието на децата и да направят класните стаи по-забавни.

Той признава, че времето, което малчуганите прекарват пред екрана, трябва да се намали.

"Не казвам, че трябва да премахнем технологията и да заявим, че никога през живота си няма да използваме компютър. Не е там въпросът. По-скоро, когато най-накрая технологиите станат част от живота ни, трябва да е на възраст, в която осъзнаваме какво е полезно за нас и какво не е“, твърди Лаурън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Опитват се все да изкарат родителите виновни за това как ги гледат."Ми не знам пич. Познаваш ли хора от Каарджаааали?
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34567Половината от тея Гении, са видели компютър за пръв път в гимназията... Ай моля ти се...
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Да уеееее..... Бонтувай си се. Какво мислиш,. че ще стане? Като ги плюснат в близкия магазин на 1/1- от цента, дори и ти ще купуващ от евтината продукция.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Ем нали трябва да се изкажат експеритте, да ти кажат, колко си загубен, аджаба ...
14
2
 
2
 
! Отговори
Смъртфон преди 4 години
Като искате да си следите малките ***, най-евтиният вариант е смарт часовник с GPS и камера, малките телефони се чупят лесно, а пък и могат да ги загубят.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Silicon Valley на английски,а в Сан Хосе,българите употребявамеСиликонова и Силициевата долина.Няма нищо чудно и грешно.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те там трябва от всичко да ги пазят ... място с доста висок процент самоубийства ...
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешните технологи бледнеят в сравнение с задаващия се на хоризонта "Изкуствен интелект"!!!Спомнете си Англиските стихийни бунтове в началото на 19 век (на така наречените Лудити - последователи на Нед Лудд) когато се въвеждат тъкачните машини!А, сега си представете какво ще се случи с внедряването на Изкуствения интелект, Роботизирания изкуствен интелект, 3Д принтерите и т.н. Край на професиите!!!!Учители, лекари, пилоти, работници и инженери в областа на производството, на услугите...
10
0
 
2
 
! Отговори
До бай Тошо преди 4 години
Тъкмо и аз се питах същото с тази силиконова долина. :)
9
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Нищо против технологиите но човек не е лошо и да изучи и способностите на собствения си мозък...че иначе ще видим как от прогрес се случва регрес...
8
13
 
15
 
! Отговори
34567 преди 4 години
Мдаа, затова в части от Африка и амазонската джунгла хората са толкова преуспели - защото от деца нямат достъп до никакви технологии. А пък гениите от долината са станали такива изневиделица, а не защото са били с компютри в домовете си още от деца.
7
3
 
15
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Хаха, силиконовата долина, откъде ги намирате тези писатели :)
6
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля най-учтиво човека с гумичката да не изтрива този пост както преди 20 минути. Още веднъж заявявам най-отговорно че прекия път за децата към гениалността е от малки да бъдат приучени да играят със сърпове, чукове и петолъчки както е в нашата митрополия Русия.
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-голяма присъда за вредността на интернет, социалните мрежи и свързаните с тях неща от подобни забрани. Така тези хора ни показват,че това, което правят е вредно, но те го правят само за пари. Отвратително.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много мило. Всички са загрижени за малките. Опитват се все да изкарат родителите виновни за това как ги гледат. Това, че в тая държава гъстота на населението ако се мереше в деца ще стигнем Аляска или Сахара, не го споменавате. И всички все говорят за едно време, когато и на работа ще те вземат, нищо че може да имаш деца които чат пат боледуват и баби имаше и като излязат от вратата ще видят 10 натяхната възраст да си играят. Гениите- добре, но в България родителите си го изсмукват от пръстите
3
2
 
35
 
! Отговори
оф, оф, оф... преди 4 години
На български се казва "Силициева долина", не силиконова...
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бъдеще ще има чипове които се имплантират в мозъка и ни правят по-умни,по-бързи и доста по креативни защото ще можем да научаваме неща с висока скорост.Също така ще помагат и на решенията ни в труден момент.На фонът на това страхът от високите технологии изглежда... абе навремето една жена с един мерцедес закъсала в едно германско село.Местните за малко да я палнат на кладата щото им се видяла вещица.Никога преди не били виждали конска карета без коне.
1
3
 
45
 
! Отговори
.. преди 4 години
Не се имам за гений, но децата ми ползват Нокии с фенерчета. Не защото не мога да си позволя по-хубави, а защото искам да отглеждам нормални деца, а не зомбирани индивиди. Имат си компютри, да играят там, телефона е средство за комуникация за деца на тяхната възраст.А че не мога да ги следя кой къде е.... и моите родители не ме знаеха къде съм.. ей на оцелях...