Месо, но не от животни... Какво е бъдещето на пържолата?

До 2040 г. 60% от месото ще е изработено в лаборатория
15 юни 2019 21:18, Нели Христова
85
Месо, но не от животни... Какво е бъдещето на пържолата?
Снимка: Pixabay

До 2040 г. скарата, каквато я познаваме, може и да не е същата. Според експерти в бранша, пържолите в бъдещето няма да идват от животни, а от растителни заместители или култивирани алтернативи, отглеждани на специални места.

Според нов доклад, 60% от месото няма да е истинско, заради нарастващото притеснение за ефекта, който отглеждането на животни има върху околната среда, както и заради увеличаването на нуждата от вегански алтернативи.

Култивираното месо ще бъде създавано "чрез експоненциален растеж на клетки в биореактори" и няма да включва клане. Разликата ще е почти неосезаема - клетка ще бъде извличана от живо животно, а след това ще бъде обработена в биореактор. Близо 1 милиард долара са инвестирали американски компании в подобни технологии. Някои от продуктите вече се предлагат и в ресторанти.

Докладът отбелязва, че въпреки развитите технологии за производство на месоподобни продукти, истинското месо все пак ще се предлага в магазина.

"Огромната индустрия, която включва клане на животни, е виждана от мнозина като ненужно зло. С предмиствата, които имат веган заместителите и култивираното месо, е само въпрос на време, преди те да заемат огромна част от пазара", пишат експертите в доклада. Той се позовава на "неоспоримия преход към вегетариански, веган и флекситариански диети. Култивираното месо ще е най-популярно в дългосрочен план, като то ще представлява 35% от пазара през 2040 г. Веган заместителите ще са съществени за преходния пазар. 

Докладът заключва: "Култивираното месо и заместителите ще разрушат индустрия за милиарди долари, както и всичките и компании за доставки. Това разрушение е подкрепено от масовото преминаване към протеини, които не са от месо, като последствие от нови лайф стайл трендове, които целят по-здравословен живот."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Четейки пасквилчето ,оставам с впечатлението ,че за всичко е виновен дежурният,световен,задкулисен и анти-демократичен злодей Владимир Путин.Защо има такъв пропуск и не е посочен персонално за тази беда.Такъв пропуск
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върховното светейшество на илюминатите пак е замислило намаляване на населението, този път без войни, а чрез химически атаки. Истинското месо ще остане за тях, а нас ще ни хранят с месо на струг и домати от 3D принтер....!!
41
2
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Оти ??? Сега па да не е истинско ?!!!Хормонално месо от което на жените им подкарват мустаци ,а на малките момиченца гърди..Отврат...
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте статия за Чернобил,че ми липсва. Никой няма да яде тези изкуствени ***.
39
1
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
По време на "тъмният и човеконенавистен"социализъм бяхме от училище на селскостопанска бригада в едно село.Няколко дни помагахме в птицефермата.По време на този "тъмен" период, нямаше яйца от боксово,подово или свободно отглеждани кокошки.Просто всички яйца бяха от припкащи на воля кокошки и хранени основно с царевица.Лелките,които работеха там ни печаха току що снесени яйца на една метална плоча,ама по колко изяждахме.Тогава холестерола още не беше на мода.
38
0
 
16
 
! Отговори
за затвора преди 4 години
Истината е Една - ИзПеркел и Придворните й Клоуни от Европейската Народна Партия и всичките им коалиционни партньори са За Затвора!! Обаче, същите успяха, манипулираха и последните избори и продължават да са на Власт. От Вас Зависи - дали искате да живеете на Свещи без Електроенергия и като Тревопастни в поголяма мизерия и от във Военно Време и да ги вкарате в Затовара, където им е мястото!!
37
1
 
23
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
Преди много години имаше един филм с Луй дьо Финес ,"Крилце или кълка".В този филм като иновативно решение за хранене се предлагаха пилета ,които представляваха пластмасов скелет,обвит с някаква тестоподобна маса и боядасано с пулверизирана боя,която му придаваше вид на изпечено.Преди години изглеждаше гротеско и смешно,но тази технология вече ни застига.Отвратително и гнусно
36
2
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Началото на самоунищожението...
35
1
 
10
 
! Отговори
пр0р0к преди 4 години
значи в Европа ще се появят много канибали, защото в природата вакуум не остава, още повече изкуствено създаден такъв!
34
1
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 4 години
възхищавам се на оптимизмът ти, но първо палачинката се обърна само частично и то благодарение на това, че Тръмп спечели в САЩ, а след 1 година ще направят и невъзможното да няма 2-ри мандат. Второ, щетите и разрушеното - деиндустрализацията на Европа и затворените аец-и и т.н. не могат да бъдат построени и възстановени с десетилетия, а до тогава Азия ще ни е изкупила, може дори геноцидирала. Вече дори най-голямото пристанище в Европа и до не отдавна в Света - Ротердам е продадено на Киткай!!
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Земята и Слънцето изстиват, тия ми дрънкат за "глобално затопляне":):):):)
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Палачинката вече се обърна. Всяко чудо за три дни, както се казва. Скоро това, либерасти, вегани, комунисти, затоплисти и подобни извратеняци, ще бъдат изметети от политиката. Вече се почна. . Който каквото си иска ще яде. Кой ще пасе трева, кой ще нагъва мръвки, кой ще рупа изкуственяци ...си е негова работа. И така до следващата организирана идиотщина.
31
0
 
5
 
! Отговори
до 37 част 2 преди 4 години
заглавие на статия в Днес БГ:* "Кои държави ще забраняват бензина и дизела" : в статията четем, че дори Франция с решението си за 2040 ще е сред последните - за пример Холандия е определила 2025 година за забраната!!
30
1
 
1
 
! Отговори
Fermin преди 4 години
До Эврапэйскый Союзтва къде го чете, дай линк ....
29
8
 
7
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Месото винаги е било и винаги ще бъде от жовотински труп!Който не му харесва този факт... ла*на много!
28
5
 
11
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Вместо да се измислят всякакви про*стотии с храната,не е ли по-добре да се ограничи човешката популация и самото потребление?Пълен отказ от месо въобще не е необходим,даже е вреден!Но ако се ограничи приема до два пъти седмично няма да има никакъв проблем.Каква е истинската същност на проблема?Общо взето интересите на компаниите изискват непрекъснат растеж на потреблението(без значение на какво),а ресурсите на Земята са ограничени!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Положително от Байер и Монсанто.
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2040г. със сигурност ще има трета световна война със ядрени бомби и изобщо после тази сегашната цивилизация няма да съществува а на Земята ще има оцелели само няколко милиона и те ще се преместят на север в дивите гори където няма радиация! Хората ще започнат отново да живеят както едно време, в малки общности, ще гледат животни и ще се занимават със заняти както българите преди 1000 години.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идиотия
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много свинското да изчезне в Европата, то така както е тръгнало само кочове ще ядем