Китайците в Силициевата долина – мишена на търговската война

Дори американското гражданство не ги спасява
Обновена: 23 юни 2019 17:28 | 23 юни 2019 17:03, Нели Христова
51
Китайците в Силициевата долина – мишена на търговската война
Снимка: Reuters

"С нарастващото напрежение между САЩ и Китай и особено след случая с Huawei, се чувствам като мишена все повече и повече." Това признава анонимен служител на Amazon в приложението Blind, създадено специално за комуникация между хора, работещи в технологичната сфера. "Вече дори не се чувствам добре заради факта, че съм китаец, а всички американци виждат в Китай само заплаха сега", допълва той.

Близо 6000 души, използващи приложението Blind, са отговорили на въпроса, зададен от The Guardian: "Мислите ли, че ще има негативни последици за хората, които са свързани с Китай или са китайци, заради нарастващото напрежение между САЩ и Китай и притесненията относно Huawei?"

Отговорът на близо две трети от тях е "Да" и "Вече се случва". Най-притеснени са работещите за компанията Qualcomm, произвеждаща чипове, а 20% от тях са посочили, че за техните колеги от китайски произход вече има негативни последици, а 56% предвиждат, че ситуацията ще се влоши в бъдеще.

Сред най-притеснените от ситуацията са работещите за Nvidia и Apple, следвани от Google, Intel и Uber.

По малко от половината работници, занимаващи се със софтуер и интернет компании (48%), също са посочили, че негативни последствия вече има или ще има в близките няколко години. Сред различните нации, разбира се, най-притеснени са китайците - 66,7%, като 48% от тях са американски китайци.

"Ние винаги сме имали проблем заради двойната лоялност. Това не е само в главата ни", казва Франк Ву, професор в университета в Калифорния. "Най-добрия пример, който мога да ви дам, e интернирането на американските японци през Втората световна война. Всеки пък, когато САЩ има проблем с някоя азиатска държава, азиатските американци се сблъскват с проблеми, дори и да не са от точно тази етническа група".

Администрацията на Тръмп предприе войната срещу Китай, защото се появиха съмнения, че азиатската държава се опитва да повлиае на американските граждани. И въпреки, че Институтът Хувър предупреди "китайските американци да не бъдат подлагани на генерализирано подозрение или заклеймяване, което може да доведе до расистко профилиране или нова ера на Маккартизма", той не отрече, че те са най-голямата мишена, в която се е прецелил Китай.

Анди Ли, студент и член на Китайската асоциация в Силиконовата долина признава, че се наблюдава промяна в настроението към азиатците в кампуса. Напрежението води и до притеснение за намирането на работа в бъдеще от хората от китайски произход.

"Появи се новият страх, че азиатците в Америка и най-вече китайците, няма да могат да си намерят работа, най-вече в сферата на технологиите. Дори и да си с американско гражданство, ти продължаваш да бъдеш заплаха", казва Анди Ли. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахах, ще се разплача за горките китайци. :-) Алооо, НПО центъра. Съвсем за канарчета ни взехте. ;-)
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРАДЦИТЕ В ЗАТВОРА!
22
7
 
11
 
! Отговори
китайците преди 4 години
Китайците в долината отдавна дискриминират останалите националности. Ако има съкращения, мениджърите китайци съкращават първо некитайците. Така беше 2008 и 2009. Освен това си говорят на китайски и игнорират другите. Ходила съм на интервю в Хуавей и са страшно противни. Ако не си китаец си втора ръка човек. Изобщо не ги съжалявам китайците и не мисля, че ги дискриминират.
21
0
 
11
 
! Отговори
Инж преди 4 години
Половината колеги в силициевата долина са китайци. Завършват там докторантура и остават на работа. Най-добрите от колегите там! Оплакват се, че който вземе американски паспорт, Китай му отнема китайското гражданство веднага. Кандидатстват за визи, за да отидат да видят за няколко дена родителите си. И не на всеки, и не всеки път, китайците дават визи. Смятат ги за по-долна категория хора от чужденците.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18за това пръскане на нещото питай "приветливия от германия"! той е наясно с нещата!
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8"Като не се чувства американец какъв го дири в САЩ?" че то всички "американци" са навлеци! истинските американци - индианците, отдавна са ликвидирани и земята им е заграбена от същите навлеци, които сега ни побутват някаква фалшива "демокрация"!
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ли да ни пука за дръпнатите и краварите, като всеки ден измъчения българин му пръскат чарвото в чужбина, а смешните ни крадливи политици не правят нищо по случая да се чустваме европейци на собствена земя....
17
1
 
5
 
! Отговори
void преди 4 години
До Иеп от UKкоето си е вярно си е вярно - 28 са си държавите, обаче също така GB е член само защото все още не може да си оправи формалностите по излизането от ЕС - иначе досега да бяха станали 27. Затова и никой не ги взема насериозно като се говори за ЕС
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
туй американското шубе взе да става патологично! това е ясен знак, че хегемонията им залязва и се мъчат всячески да се задържат! китай изгрява неудържимо и ще ги смаже!
15
2
 
10
 
! Отговори
Шабесгой преди 4 години
Фашизъм...обикновен фашизъм...
14
5
 
0
 
! Отговори
Иеп от UK преди 4 години
Ти какво смяташ и какво пишеш си го местим от единия крачол в другия . Само спамиш тук професоре, не можеш да бъдеш на мястото на никой, защото си обикновена общарка в Дойчланда и ти пукат пърдЕлника от бачкане.
13
3
 
0
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
2001 и 2002 кандидатстуденти в гасу - леля Янка и 2 -метровият Стойне от Стара Загора с дискетите като кръгове за очи, има снимки
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки предател трябва да знае къде отива .. За предимствата недостатъците...
11
1
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До Иеп от UKВеликобритания вече не я смятаме за част от ЕС , такаче държавите са 27
10
15
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Аз ако съм на мястото на Тръмп издавам заповед - До 6 месеца ще бъдат върнати в русия и Китай всички ,които не си сменят имената с традиционни английски и американски имена ! Ще видите как за два три месеца всички руски пияндета и всички китайци ще станат американци !
9
6
 
22
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Работих там 6 месеца и се върнах в Европа. Микс между балон с горещ въздух и септична яма. Ако и индийците там се почувстват мишени, то цялата долина на мушка. Колкото и на зле да върви западна Европа, за момента още е 100 пъти по-добре от там.
8
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не се чувства американец какъв го дири в САЩ? Само искат да цoцaт от ресурсите на САЩ, ама не става така. Много лесно могат да ги принудят всички навлеци да напуснат САЩ - просто работодателите спират да назначават на работа всички хейтъри на САЩ и те сами ще си тръгнат! Испаноговорящите са същите навлеци и те. За какво си отишъл в САЩ даже и английски не знаят някои - айде марш!
7
9
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Жълт Пън Вън...
6
18
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименАз съм гражданин на ЕС , в ЕС има 27 държави ! А в САЩ ,който се чувства руснак или китаец да се връща обратно !САЩ не са китайски и руски федерации !
5
0
 
4
 
! Отговори
дядо Поп преди 4 години
ами СИЛИЦИЕВА Е долината,ама къде толкоз акъл ....