Гейтс си призна най-голямата грешка – жертвата на 20-те

Основателят на Microsoft е работил без почивка в ранните предприемачески години
24 юни 2019 13:46, Бойчо Попов
62
Гейтс си призна най-голямата грешка – жертвата на 20-те
снимка: Ройтерс

Основателят на Microsoft Бил Гейтс е на мнение, че ако някой иска да е печеливш предприемач, ще трябва да се лиши от свободното си време в началната фаза на компанията си. По време на събитие за стартъпи и основатели Гейтс говори за началото на Microsoft и разкри, че не е имал нито отпуска, нито почивни дни в ранните си години като предприемач. И дори е изисквал подобно чувство за дълг от своите служители.

„Имам доста твърдолинейно мнение, че трябва да се направи сериозна жертва в тези ранни години“, каза той. 

„След като влязох в 30-те си години, едва ли можех да си представя как съм го правил. Защото тогава се появиха някои естествени желания и аз започнах да обичам почивните дни. И, знаете ли, моята приятелка харесваше почивките. И това се оказа нещо готино. Сега вземам много почивка. Моето 20-годишно аз е толкова отвратено от сегашното ми аз. Знаете ли, аз бях напълно сигурен, че никога няма да летя с нищо, а сега имам самолет. Така че това е много противно на очакванията и се случи бързо“, пояснява Гейтс, цитиран от Techcrunch.

Според него „най-голямата му грешка" не е била в това, че е имал твърде малко почивка, а че Google е разработила Android, „стандартната платформа за телефони, които не са на Apple".

„Знаете, че в света на софтуера, по-специално за платформите, има пазари, в които победителят взема всичко. Така че най-голямата грешка, която някога направих, е, че не насочих Microsoft да бъде това, което Android е - стандартната платформа за телефони, които не са Apple. Това беше нещо естествено, което Microsoft трябваше да спечели“, допълва той.

„Там наистина победителят взема всичко. Ако сте там с наполовина по-малко приложения, сте напът да загинете. Има място за точно една операционна система, която не е на Apple, и какво струва това? 400 млн. долара, които ще бъдат прехвърлени от компанията G [Google] на компания M [Microsoft]“, добавя още Гейтс.

За него е удивително, че въпреки тази „най-голяма грешка на всички времена“, въпреки антитръстовите дела и други проблеми другите активи на компанията - Windows, Office, все още се представят много силно. „Ако не бяхме сбъркали тогава, сега щяхме да сме Компанията“ с главно К, добавя той.

Още подобни новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: MicrosoftБил Гейтс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
30
 
! Отговори
Ninja преди 4 години
Gates, по принцип дава страхотни интервюта и съм сигурен, че и това е такова ...ама така сте го превели, че ми се плаче ...хаос
1
11
 
30
 
! Отговори
Георги преди 4 години
дрън дрън :).. тия американци са с промити мозъци. Все искат да управляват всичко. Windows е една добра платформа за развитие на софтуер. Но същата платформа може да се създаде и с android и с линукс. Windows e това което е не заради Гейтс, а заради хилядите софтуери, които работят основно на windows. Ако Autodesk , Adobe и други големи компании започнат да правят софтуер за linux веднага windows-a ще се срине.