Гейтс си призна най-голямата грешка – жертвата на 20-те

Основателят на Microsoft е работил без почивка в ранните предприемачески години
24 юни 2019 13:46, Бойчо Попов
62
Гейтс си призна най-голямата грешка – жертвата на 20-те
снимка: Ройтерс

Основателят на Microsoft Бил Гейтс е на мнение, че ако някой иска да е печеливш предприемач, ще трябва да се лиши от свободното си време в началната фаза на компанията си. По време на събитие за стартъпи и основатели Гейтс говори за началото на Microsoft и разкри, че не е имал нито отпуска, нито почивни дни в ранните си години като предприемач. И дори е изисквал подобно чувство за дълг от своите служители.

„Имам доста твърдолинейно мнение, че трябва да се направи сериозна жертва в тези ранни години“, каза той. 

„След като влязох в 30-те си години, едва ли можех да си представя как съм го правил. Защото тогава се появиха някои естествени желания и аз започнах да обичам почивните дни. И, знаете ли, моята приятелка харесваше почивките. И това се оказа нещо готино. Сега вземам много почивка. Моето 20-годишно аз е толкова отвратено от сегашното ми аз. Знаете ли, аз бях напълно сигурен, че никога няма да летя с нищо, а сега имам самолет. Така че това е много противно на очакванията и се случи бързо“, пояснява Гейтс, цитиран от Techcrunch.

Според него „най-голямата му грешка" не е била в това, че е имал твърде малко почивка, а че Google е разработила Android, „стандартната платформа за телефони, които не са на Apple".

„Знаете, че в света на софтуера, по-специално за платформите, има пазари, в които победителят взема всичко. Така че най-голямата грешка, която някога направих, е, че не насочих Microsoft да бъде това, което Android е - стандартната платформа за телефони, които не са Apple. Това беше нещо естествено, което Microsoft трябваше да спечели“, допълва той.

„Там наистина победителят взема всичко. Ако сте там с наполовина по-малко приложения, сте напът да загинете. Има място за точно една операционна система, която не е на Apple, и какво струва това? 400 млн. долара, които ще бъдат прехвърлени от компанията G [Google] на компания M [Microsoft]“, добавя още Гейтс.

За него е удивително, че въпреки тази „най-голяма грешка на всички времена“, въпреки антитръстовите дела и други проблеми другите активи на компанията - Windows, Office, все още се представят много силно. „Ако не бяхме сбъркали тогава, сега щяхме да сме Компанията“ с главно К, добавя той.

Още подобни новини четете в Investor.bg!


62
Още по темата: MicrosoftБил Гейтс
Още от Наука
Малка крачка за науката, скок за... Можем ли да се възпроизвеждаме в Космоса?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
xaaxax преди 2 седмици
Всичко е безплатно. Важно е , къде го търсиш. Както и аз бачкам за без пари. Важно е потупването по рамото. Бих тупнал всички по рамото, които работят, както и ритнал всички, които мързелуват. Бил ми е дал повече от колкото аз съм му дал. Така че съм доволен. Важно е да се допринася за общото благо.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Десятката е добре. Не знам защо пържиш яйца на нея. Почисти си радиаторите. Аз съм с дуал бут на убунту и десятка и двете са убиец, само някои неща под линукс са по - добре, други под уиндос. И на двете процесора ми е постоянно на 0 - 5% докато ровя в нета.
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 40

А и откакто Сатиа Надала пое компанията, нещата са доста по-добре за MS.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

40 Прова на DirectX-a ? Я ми напмни колко неща вървят на OpenGL? И защо всичко на Vulcan има билд на DX?
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въпрос - Зашо, когато си подкарам последния билд на Win10, фреш инсталация, перката на лаптопа ми ще издуха къщата? Защо, ако карам на Ubuntu, същия шум го чувам, едва когато играя някаква сравнително тежка 3д игра (карам с 1.2 кила лаптоп, всичко с 3д е сравиелно тежко) или когато пусна си плава TF-а с поне 7-8 леъра и дейтасет с 6 000 000 стойности? При 10ката мога да пържа яйца, докато няма нищо отворено ...
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ИТ е начин на мислене, който не се гради с училища, университети и курсове, а се гради с поколения, бройка и работа. Индийците, както и китайците, вече имат няколко поколения в ИТ областта, сериозна бройка хора, които работят здраво. Е, не са като САЩ да имат пра - пра дядовци, но все пак имат вече поколения. Бългхария също има поколения, но липсват бройката и здравата работа на тези поколения. А здравата работа липсва защото сме мързеливи и нямаше къде да работим...
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има още една голяма грешка - Амазон. Ако бяха създали ефективна социална мрежа, мобилна версия на Уиндос, качествена търсачка с електронна поща и другите услуги на Гугъл и онлайн магазин със собствено онлайн банкиране сега света щеше да изглежда иначе. На практика, мисля, главните акционери на Майкрософт са също така главни акционери на останалите гореспоменати компании...
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грешката е че наехте индийци без визия как се прави софтуер - то не беше уиндоус це, мобиле , версия на силверлайт, ювп приложения, впф и други тъпотии които отвратиха хората да пишат за вашите платформи. Дори няма да дпоменявам за предишния провал с ком, дком и активех технологийте - ужас! 30 и нито една хубава технология за уиндоус - дори го развалиха с опитите да са навсякъде и да стане тък френдли, мани станал си милиардер случайно...
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Андроид е била разработена, за д предотврати.. Уйндолс Мобайл да стане топ мобилен ОС.... Мууууххахахахйха
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грешките на Майкрософт са само три - изпуснаха Гугъл, Фейсбук и Андроид.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До клюмбЪ9

Нищо не си разбрал...
31
3
 
5
 
! Отговори
gasmasocet преди 3 седмици
всички сериозни студя в целия свят работят на CentOs. Windows не е подходяща среда за сериозна работа, поради много причини. Не го плюя, просто никога не е имал сериозни позиции на пазара извън секретарската и офис сферата.
30
3
 
2
 
! Отговори
@33 преди 3 седмици
Всъщност в основата на Ксерокс е българско откритие в областта на физиката. Възможно е пътят на износителите да е прокаран доста преди мишката... дело на български студент, който съчета светлинната писалка от старите 8 битови компютри /която трябваше да програмира заради справочна система с посочване със светлинната писалка/ с "професионалния" планшет за въвеждане на координати, за който учеше по графика.
29
6
 
6
 
! Отговори
@9 преди 3 седмици
Мишката е крадена и от Ксерокс. Американците явно го учат това в училище - крадат браузъра и хоп скандал кой кого окрал Нетскейп Майкрософт или обратно. Имат и друг метод - краденият публичен и частен ключ било технология на американското правителство засекретена 77 година, но специално за windows 95 second edition извадена от трезора. От къде крадат ли? Ами от там където вдигат стъкларии с хиляди хора и назначават дори сервитьори и физкултурнички за ИТ бройка. Да точно така - от България.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 31

Вземи прочети статията ппоне бе ... Благодарение на този човек, милиони са получили работа.
27
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аууууу! Горкото капиталистче!! Миличкото монополистче! Братя българи!!! Да се обединим! Нека да помогнем на бедното американско експлоататорче! Ма то изгубило мобилния пазар! Ааааааааааааах! Каква беда, каква мъка! Нека пенсиите тук станат от 250 лв. на 100 лв.! Заплатите от 650 лв. на 500 лв.! За всички! И разликата нека дарим на бедстващото американско капиталистче! Да им покажем, че сме единни! Да покажем що за силен народ сме!
Нека да помогнем! DMS сметка да отворим! Хайде! Нека!
26
0
 
6
 
! Отговори
Американ преди 3 седмици
До Анонимен:
Northrop Grumman. Преди това SpabceX......
Linux си е безплатен. Ако искаш, плащаш за поддръжка. Демек е безплатен.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Американ

а ти Американ какво работиш, че видя тоя бой в сървърната надпревара
или четеш популярни статии за безплатния всемогъщ линукс , който никак ама никак не е безплатен
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До gasmasocet

и къф работиш в кино индустрията
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До edfio

Да всички сме с "безплатен", който качва цената на всеки ултрабук с по 120 лева.