Светът през 2030 година: Роботите настъпват, колите ще летят

Популизъмът и евроскептицизъмът ще наберат скорост
101
Светът през 2030 година: Роботите настъпват, колите ще летят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Последното десетилетие показа, че прогнозите за следващите десетилетия не бива да се базират само на досегашните тенденции. До този извод стигат анализаторите от "Дойче банк" (DB Research) в публикувания наскоро сборник "Светът през 2030 година". Те са си поставили амбициозната цел да представят "необичайни съображения" за възможни ключови обрати в социално-политическото и икономическо развитие на планетата.

Анализаторите формулират 24 прогнози, някои от които съдържат редица самостоятелни тенденции и предположения, пише Дойче веле.

Парите на 21 век

Част от статиите се отнасят до бъдещето на финансово-паричните отношения. Една от прогнозите гласи, че към края на започващото сега десетилетие "окончателно ще отслабнат" онези сили, които поддържат сегашната световна валутна система. Нека да припомним, че тази система не гарантира златното или сребърно обезпечение на валутите, а разчита на доверието на хората, че правителствата и банките могат ефикасно да защитят стойността на парите и да предотвратят процесите на инфлация. Само че правителствените дългове по света вече достигнаха рекордно високо равнище, а това подрива доверието в системата. Ето защо анализаторите от "Дойче банк" прогнозират нов разцвет на "алтернативни валути" като златото и криптовалутите. Специално за криптовалутите те очакват масовизиране, което постепенно ще ги превърне в новите пари на 21 век. Пречки пред тяхното разпространяване може да поставят различните регулатори, но решаваща ще бъде политиката на двете страни с най-голямо население в света, смятат анализаторите. И уточняват, че в момента правителствата на Китай и Индия започват да преразглеждат отношението си към криптовалутите.

Друга прогноза във финансово-валутната сфера гласи, че светът върви към все повече безналични плащания. Въпреки това обаче кредитните и дебитните карти може би ще изчезнат по-бързо от хартиените пари, защото разплащането чрез смартфон набира все повече скорост, смятат анализаторите и дават като пример Китай.

Мобилност и изкуствен интелект

Няколко статии са посветени на развитието на технологиите през следващите десетилетия. Анализаторите на "Дойче банк" смятат, че електромобилите ще продължат настъплението си, но че това не важи за автономните автомобили. В момента много се говори за безпилотните автомобили, но до 2030 година те едва ли ще преодолеят всички технически препятствия, твърдят анализаторите. Според тях през започващото десетилетие електромобилите ще завладеят една пета от пазара на нови коли, а през 2040 – половината. Те смятат още, че около 2030 година може да се осъществи и визията за летящия автомобил. Според друга тяхна прогноза, предстои бум на безпилотните летателни апарати с бизнес-предназначение: към края на десетилетието само в небето на САЩ вече ще летят 6,5 милиона дронове.

Най-важната технология на предстоящото десетилетие безспорно е "изкуственият интелект" (ИИ), смятат анализаторите. И стигат до една много неочаквана прогноза: масираното навлизане на ИИ ще доведе до голямо търсене на висшисти с философски и лингвистичен профил, защото ИИ все още демонстрира "удивителна слабост при взимането на морални решения". В по-нататъшното развитие на ИИ особено важно ще стане да се отговаря на нравствени въпроси, като се отчитат различните морални и културни норми в обществата, четем още в анализа. В резултат от това бизнесът и законодателството ще се нуждаят от специалисти с философска нагласа и с умението да улавят тънки езикови и културни нюанси.

Популизъм и евроскептицизъм

В сборника "Светът през 2030 година" могат да се прочетат и редица социално-политически прогнози. Авторите самокритично отбелязват, че почти никой не успя да предвиди най-важните тенденции на изтичащото десетилетие: съпротивата срещу глобализацията и миграцията, възраждането на националната държава. На базата на този опит те поставят под лупа някои в момента все още подценявани теми, които биха могли да се окажат решаващи за вота на гласоподавателите – поне в демократичните, индустриални държави. Сред тях са растящите цени на недвижимите имоти и жилищната криза. Според анализаторите, тези тенденции хвърлят все повече млади хора в обятията на популистите, които обещават да наложат нови данъци на богатите, да вземат под контрол цените на жилищния пазар и дори да го национализират.

Друга подценявана тенденция, за която става дума в сборника, е спадащото доверие на хората към ЕС и неговите институции. Тази тенденция може допълнително да укрепи позициите на евроскептиците, да усили центробежните сили в Евросъюза, да предизвика разкол в обществото и да окрили сепаратистките тенденции в различни региони.

Разломът между млади и стари

Анализаторите от DB Research виждат още един изключително важен социално-политически проблем: конфликта между поколенията, който се очертава в развитите страни. Застаряването на обществата непрекъснато увеличава електоралната сила на пенсионерите и хората в предпенсионна възраст, поддържащи политици и партии, които им обещават щедри социални плащания и обслужват техните житейски представи. Това увеличава разлома между млади и стари – тенденция, която се видя при гласуването за Брекзит и при избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Не бива да се подценява и отчуждаването на младите хора от политиката, предупреждават германските анализатори.

Те прогнозират, че този факт може да доведе и до възраждане на синдикализма, макар и не в познатата му форма като защитник на индустриалния труд. Новите синдикални образувания ще защитават интересите на все по-многобройните млади хора, заети в IT-сферата, които ще се организират синдикално тъкмо с инструментите на дигиталния свят. И с тяхна помощ ще участват в гласувания, подписки, петиции и координирани кампании.

И накрая: анализаторите на "Дойче банк" смятат, че през следващото десетилетие може да започне експерименталното въвеждане на 6-часов работен ден. От него полза ще извлекат не само работещите, но дори и работодателите, защото ще има по-малко отсъствия поради болест, а производителността на труда вероятно ще се повиши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
0
 
! Отговори
.. преди 4 години
летят амаа им права точка с е46-цата. смЕх
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако преди 20 години някой беше казал 2020-а, коли на батерии - ДА!Защо? Защото технологията беше налична. LiOn батерите ставаха все по-достъпни и с по-голям капацитет. Не беше далечна идеята, че ако събереш няколко хиляди от тех, ще и имаш достатъчно мощ да задвижил ел.мотор.Летящи коли! Каква е основата? Кое може да лети? Безпилотни дробове, дълго по 2 метра, де тежат коли и нешо на слънчева батерия? Хах? Ще то трябват 50 такива да вдигнеш един човек.
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 87Това прилича по-скоро на история писана от пиянка, дето в гледал няколко епизода на Black Mirror и Star Trek за една вечер ...
81
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моята прогноза е друга. до 5 години корона вируса ше мотира и ще заличи 2/3 от населението на земята. ще останат предимно млади хора , който ше се борят с вируса и климатичните проблеми на земата. След 10 години ИИ ще помага на останалото човечество да се избави от простотията в която е сега. след 20 години ще има няколко орбитлни станции тук и на Марс. ще бъде заселено предимно от роботи. след 40години повечето космически кораби ще се произвеждат дитектно на астер пояси..... и така
80
1
 
9
 
! Отговори
Бъдеще неопределено преди 4 години
Роботи ще настъпват... коли ще летят... влакове ще плуват... самолети ще карат кротко по магистралите ... гл0паци ще ни управляват ... неграмотни ще решават съдбата на държавата ... Накратко ... Басси кашата .
79
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 73Според мен вече отдавна сме разбрали "природата на гравитацията", но откритието е достъпно само за военни цели. Миналата година, април месец, видях летателен апарат, без крила, перки и други подобни, без звук от двигател, а летеше на малка височина. Апаратът беше бял, с пурообразна форма, и понеже времето беше ясно, успях да забележа "шевовете" между отделните парчета метал, от които е направен. Тоест, май не са зелени човечета, а технология, която принадлежи на човечеството.
78
1
 
3
 
! Отговори
От Мен преди 4 години
Действието се развива 1995 година в провинциалния град Хилвали. Един налудничав професор превръща култовият Делориан в първата кола-машина на времето. Няма да разказвам целия филм Бак то дъ фюча, само ще спомена че през 2015 колите вече летяха.Та с други думи, при съвреченните темпове на развитие, колите през 2030 ще са отново дизелови.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 1000 полета на ден над България има служба РВД от 4000 човека. За 500000 лятящи коли, колколи ще са? В България на нръстовищата важи правото на по-хубавата кола. Когато не се разбере, моя е, следва тряс! С летящите коли ще е голям джумбиш.
76
0
 
1
 
! Отговори
Nnnn преди 4 години
Do 2030 karycite shte stanat avtomatik
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До да бе даТова за роботите - ти сериозен ли си или си наистина толова глуповат?
74
0
 
12
 
! Отговори
скептик преди 4 години
Те днешните коли едвам минават по 1000 км без повреда та камо ли да летят!Качеството на новите коли е отвратително-не ставайте смешни.Какво летене,какви 5 лева?
73
4
 
5
 
! Отговори
да бе да преди 4 години
А нали като на робота му се скапе батерията няма като човека да хапне набързо за 15 минути и после пак да работи,ами ще се зарежда с часове.Колкото до летящите коли съм голям скептик.Като знам колко калпави са днешните коли се питам кой ли луд ще им даде да летят.И дано ако има такъв първо на неговата глава да се сгромоляса няколкотонен летящ таралясник,дето половината му части са правени в Китай!По леко с ентусиазма не всичко дето върви може да хвърчи!
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колите ще летят само ако ги карат джихадисти. И само за малко.
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73Защото ако колата ти лети, ще миже да пътуваш на много по-големи разстояния с нея, най-малко поради факта, че не се притесняваш от особеностите на терена. Иначе - трафикът в градовете ще се улесни мниго - сега, ако имаш четвринленти, миже да имаш 4 колони автомобили, но при летящи коли, с правилната мрежа и алгоритми, няма да имаш нужда от такива неща.Говорим за автоматизирани машини, на които само задаваш дестинация.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72Обществото ще се раздели на две - една част които изкарват пари и се ползват от производството, както и друга, която стой настрана, на Кото най-вероятно се дават помощи. Има и още нещо - революция, ама срещу какво и кого? Ако една малка група от хора са си създали собствен кръг от производство и услуги, който не засяга останалите хира, срещи какво точно ще реолюционерстват? Как са ощетени? Никой не им краде от имането, нито от труда им. Няма основание за революция.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 71Пояснение? Какво от това, което ти казах е свързано с прасете, летене и и грух, грух"?
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще е световен монополист в преработката на отпадъци.
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък не разбирам, защо трябва кола да лети? Нали има самолети, хеликоптери, амфибии и пр. Виж ако някога разберем природата на гравитацията е друго. Тогава може и колело или скейтборд да лети и съответно да се пребиеш с него, ако имаш желание де..
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересен е парадокса - колкото повече роботи и автоматизация на производствата, толкова по-малко работа за нискокфалифицирани работници. Оттук следва, че все по-малко хора ще имат адекватни доходи, за да си купуват стоките, произведени от роботи.Според мен това ще доведе до криза, за която капитализма няма решение - намаляващи доходи, поскъпване на стоките заради стремежа към нарастващи печалби, съсредоточаване на капитала в шепа хора...идеален коктейл за революция и война.
65
0
 
0
 
! Отговори
68 и 69 преди 4 години
То и прасетата ще летят, грух, грух...