Рисковете на AI: Да загубим човешкия суверенитет

Все повече решения се възлагат на изкуствения интелект
1 мар 2020 10:42,
53
Рисковете на AI: Да загубим човешкия суверенитет
Снимка: Pixabay

Едно от големите предизвикателства, свързани с изкуствения интелект, е загубата на човешки суверенитет. В хода на развитие на изкуствен интелект все повече решения ще бъдат отдавани на него. Това каза д-р Мариана Тодорова, футуролог, в предаването Клуб Investor.

"В момента дебатът в Пентагона е дали трябва да се предостави решението на изкуствения интелект как да продължат бойните действия и дали да имат достъп до ядрени оръжия. За да сме конкурентоспособни в много сфери, трябва да използваме изкуствен интелект, но така се лишаваме от човешкия суверенитет", посочи Тодорова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ подобни влияния ще има в политиката, икономиката и социалните системи.

"Може да говорим за загуба на когнитивни способности, защото ще се учат все по-малко чужди езици. В момента има платформи за изкуствен интелект, които към днешна дата правят много добри преводи от 171 езика", обясни футурулогът

Тя говори и за влиянието на съществуващия към днешна дата тесен изкуствен интелект.

"Дори на ниво тесен изкуствен интелект има огромно влияние и това се вижда в бъдещето на пазара на труда. Към днешна дата изкуственият интелект може да замени успешно десетки професии", смята тя.

Според Тодорова сега е времето за глобален дебат и да се очертаят рамките, в които да се разпростре изкуствения интелект.

"В екологията, науката и медицината изкуственият интелект може да даде много решения, но други сфери, в които има много човешки взаимоотношения като политическите и социално-икономическите системи трябва да останат територия, в която решенията се взимат от човека", каза още Тодорова.

Вижте целият разговор във Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Това е целта преди 4 години
тероризъм, миграция, вирус, пандемия, карантина, инфлация, Рецесия - честито на мислещите
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблем ще възникне, ако ИИ стане по умен от човека. Не по квалифициран в различни области, а по умен като цяло.Тогава ще тръгне по свой път и не е ясно какво място ще отреди на човека ? Темата е много интересна
42
2
 
8
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 4 години
Сирене без млякоИзкуствено месо.Изкуствени сокове.Вино без грозде.ГМО.Изкуствен *** и ***.Надуваема секс кукла.Изкуствен интелект? Ми,първо ни намерете планета,където да живеем без изкуствени храни и вагини,па тогава пеерасите да си останат на Земята с изкуствените пениси!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости! Всички в тази статия!!! Може да говорим за загуба на когнитивни способности, защото ще се учат все по-малко чужди езициЕ добре, не няма никакви други чивешки дейности, който изискват когнитивни (това не е дума в българския език) способности, че да не можем да си ги развиваме!
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44Никой не дължи нишо на работниците. Те са работели, получили са си парите за положения труд и сега вече, няма нужда от него.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГлупости,на Гугъл е най-тъпата преводачка,а останалите преводачи са по-*** и от Гугъл!Нито на немски,нито на руски(тук са направо инвалиди),нито на английски превеждат правилно.Живия преводач е най-добре,а и вниква в смисъла на думите и казаното,за разлика от робота-преводач.
38
1
 
13
 
! Отговори
Киборга Стамат преди 4 години
Както през 1812 г. бунтовете на Лудитите са обвинявали и чупили машините защото ги заменят така и днес новите лудити обвиняват ИИ за загубата на работата си.Осъзнайте се. Съвсем в сянка остава основния факт че АЛЧНИЯ ЗА ПАРИ РАБОТОДАТЕЛ всъщност поръчва и купува тези машини с ИИ за да направи бизнеса си по печеливш и да си намали разходите. Няма и няма да има ИИ който доброволно да изяви желание да работи вместо някой човек .Той трябва да се програмира от бизнесмена да започне да прави това.
37
2
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Американците губят монополи и за това почнаха този дебат.Кво стана с големите печалби на гугъл и фейсбук ??? В политиката никога няма да има изкуствен интелект защото едно дебело лили взема милион евро за 5 години лежане .Няма начин без война кучетата да пуснат кокъла .Готови са зяла европа да ограбят и унищожат но не и евродупитат да съкратят.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До !!За твое сведение Google Translate се използва само за ширпотреба и е най-слабият инструмент. Аз съм преводач и знам за какво става въпрос. Всеки клиент си има собствена база или инструмент. Изкуственият интелект при нас навлезе преди повече от година и работи много сериозно. На нашата професия дните са преброени.
35
3
 
3
 
! Отговори
Serafim преди 4 години
Когато машини с изкуствен интелект заменят учителите полицаите и военните, децата ще започнат да знаят, престъпността ще намалее драстично като нищоправенето ще изчезне като занимание. Така хората заемащи тези длъжности сега ще започнат да работят нещо и да създават блага за обществото. Колкото по-бързо навлязат умните машини в нашия живот толкова по-добре.
34
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 37Предполагам, че работят съвместно такива екипи, но и те не могат да знаят, какви ще са реалните щети за пазара на труда, от въвеждането на една или друга технология. Могат да знаят само какво ще се случи до една година, максимум две. Планирането за по-дълги периоди става неефективно. А в повечето случаи съм забелязал, че по тези проблеми се изказват, хора, които са тясно ориентирани към внедряването на такъв тип технологии. Те основно защитават тезата за повечето раб. места...
33
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Диалектни форми може и да има много в различните езици, но винаги има една диалектна форма, която се говори от повечето хора и на практика е разбираема за почти всички членове на съответното общество. За Китай това е "мандаринът", а в България си имаме утвърдена книжовна форма на българския език, която се изучава в училищата. А преводачите ще стават все по-добри с времето... До 21: Именно тази "статистика на стероиди" е напълно достатъчна да автоматизира например лекарите - диагностици.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35Виж, не може да пресичаме прогреса, защото в последните 200 години се създала работа благодарение на индустриалната революция. Трябва да се върви напред. След 100 години, ако си изиграем картите правилни, няма да има нужда от никаква работна ръка.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34И защо си мислиш, че не работят ощхита от различни дисциплини заедно? Всичкито тива е рев на тези, които са изостанали и не искат са се развиват ...
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32Не мижеш да сравниш нещата пл този начин. Грешката на хората е, че се опитват да приравнят комютър с човека, а истината е, че тези които разработват ИИ търсят да копират смао части от интелекта, които са нужни за дадена задача. Ако искам алгоритъм, който полза NN за да разпознае кое е кола и кое е знак на пътя, не ми трябва, този алгоритъм да е способен на емоции, да е знае какво е причинно-следствена връзка, да се изненадва и прочие ...Просто трябва д а може да различава 10 вида обекти.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи си амебата май, щом не разбираш колко пагубно се отразява безконтролното навлизане на изкуствения интелект в човешките взаимоотношения.
28
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 23Няма значение с колко докторантури са и с какъв коефициент на интелигентност, защото технологичното развитие е нещо, което не може да се предскаже. Същото се отнася и за ефекта върху икономиката в резултат на тези промени. И пак ще се повторя, тези, които обикновено се изказват са тесни специалисти в IT сферата, които не виждат всички възможни последици за икономиката, до които ще доведе новата технологична революция. Необходим е комплексен анализ от интердисциплинарен екип!
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сегашният изкуствен интелект е на нивото на интелекта на 9 месечно бебе , докато порасне ще минат най-малко 10 години .
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СкайнетЧовешкият фактор е ненужен
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тоя изкуствен интелект, това е невъзможно, за да има такова нещо трябва да има съзнание, предния номер за по-големи печалби.