Над милиард устройства с Андроид в опасност от хакери

Личните данни на потребителите не са защитени
7 мар 2020 12:45, Петя Славова
67
Над милиард устройства с Андроид в опасност от хакери
Снимка: БГНЕС


Повече от милиард устройства с Андроид са изложени на риск от хакване, защото вече не са защитени от актуализации за сигурност, съобщава BBC.

Потребители по цял свят са изложени на опасност от кражба на данни, искания за откуп и други атаки на зловреден софтуер, предава БГНЕС.

Всеки, който използва телефон с Андроид, пуснат на пазара през 2012 г. или по-рано, трябва да бъде особено загрижен. По данните на Google, 42,1% от потребителите на Андроид по целия свят са с операционна система версия 6.0 или по-стара.

Компютърният специалист Кейт Бивън каза, че мобилната индустрия трябва да върши по-добра работа, като предоставя подкрепа на клиентите, след като актуализациите за сигурност вече не са налични.

"Много е притеснително, че скъпите устройства с Андроид имат толкова кратък срок на годност, преди да загубят поддръжката за сигурност, оставяйки милиони потребители пред сериозен риск да станат жертва на хакери".

Как да проверите дали телефонът ви е уязвим и какво да направите?

Ако устройството ви с Андроид е на повече от две години, проверете дали може да бъде актуализирано с по-нова версия на операционната система.

Ако не можете да актуализирате, телефонът ви може да бъде застрашен от хакване. В такъв случай внимавайте за тегленето на приложения извън магазина на Google Play.

Също така внимавайте със съмнителни SMS или MMS съобщения. Архивирайте данните на поне две места (твърд диск и облачна услуга).

Инсталирайте мобилна антивирусна програма чрез приложение, но имайте предвид, че изборът е ограничен за по-стари телефони

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
9
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
С две думи искат да ви кажат: Купете си нов. Да аме не. Ще го ползвам докато се скапе...
41
2
 
7
 
! Отговори
"Бате Гойко&quo преди 4 години
Има "Силициева долина" там далеч. Силикона се използва в баните, не в чиповете.
40
2
 
9
 
! Отговори
The Code преди 4 години
На който не му харесва момчета, кода на андроида(Android Project) си седи в Github. Fork-вате, слагате си proprietary драйвер за телефона и си компилирате андроида както искате.Махате GApps и инструментите на евреите за контрол. Аз си компилирах сам последния Андроид само с девет ап-а. ( Нормалните и нужните без глупости- календар, контакти, браузър, камера, смс, и т.н.) Ап-ове други от Apkcentral.Секюрити ъпдейтите стават с дата вчера :) Ама си требе мозък и четене. Не става с аз искам само
39
1
 
5
 
! Отговори
От 35 преди 4 години
До Анонимен 37Браво! Доста напред сте с нещата тогава.Има го тоя момент с техно YouTube експертите. :) Гледай го с усмивка и това е... Особено тук, на тоя форум... Тук всеки е спец по всичко. От смяна на гума, до запуск на космически кораб. :))
38
5
 
0
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Проблем не са хакерите - ами индииските "програмисти" в Google"Те индусите не са само в гугъл. Силиконовата долина си е малка Азия. Погледни само ръководните постове на гиганти, като MS, Intel, AMD... - всичко там е индийци и тайванци (разбирай китайци).
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35Радвам се, че съм ти направи деня по-добър. Сега работя за консултантска агенция, като най-често консултираме фирми и финансови институции, как да направят цитира на другите хора по тъжен :( ...Уж имахме pro bono проекти, уж за хората допринасяме ... няма баце! Кога правят мобилни приложения - яко телеметрия! За всичко! В края с GDPR!Затова съм доста salty де викат младите. Извинявам се. Просто ми писна, всеки втори да е tech YouTube експерт
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32Хубаво, ама карай без телефон! Ако си на село - може! На работа не искат да те вземат иначе и те гледат, все едно си некав уфолог или каквото е там. Стана социална норма. Излизаш на среща - ква среща бе баце! Ако нямаш фейсбук или инстаграм, хората си мислят че си некъф психопат...Аз отидох на едно интервю, взеха че, шефа каза - имаме вътрешна апликация, трябва да я инсталираш, но аконискаш, ще то дадем служебен телефон. Аз каза добре, че не притежавам смартфон. Каза ми да си ходя!
35
4
 
1
 
! Отговори
От 28 преди 4 години
До АнонименПросто видях коментар 25 и ме усмихна... това с пикльото :)Като цяло съм съгласен обаче с теб. Andriod не е Linix!!!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А GNU Linux, или е несъвместимо с бизнес модела на чичко Гугъл?
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баш хакерите са проблема!Всеки ден се откриват нови и нови пробойни! Всеки ден в компании като Google и Apple ХИЛЯДИ хора се занимават да г ловят и поправят. Понякога ъпдейти те могат да отворят но врата, но ще отнеме време, преди някой да я открие и да се възползва, докато тези врати, които затварят, най-често са било вече публично известни.Като игра на котка и мишка е!
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който го е страх от мечки да не ходи в гората. Никой никого не кара да си купува скъпи ненужни играчки и да ги гледа като мал...ло..умен.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Не майка, не съм. А и докато започнах професионално да се занимавам, вече беше Fedora, а и всеки втори беле минал на Debian.Иска ми се, да бях толкова добър, но нито имаше толова ресурси тогава, нито ми беше на добро ниво англиская (в гимназията още руски учихме), а и честно ми отне 7-8 години след това, да съм достатъчно на ти с материята, че дори и да се престраша на подобно нещо.
30
8
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Какви са тези телефони с версия 6 бе? Да не са от зората на смартфоните? Моят Huawei P30 и е версия 9.1.0.380
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26Хахахахахаха!Значи ти си мислиш, че Google наема някой индиец защото онзи коди за 3.99 на час? Първи - малко или много Google, MS, Facebook, Oracle и подобни зададоха новия стандарт при интервютата, така че дори и да е индиец, то е добър специалист, а не оня де то звъни, да то оправи Windows-a срещу банкова сметка.И ако мислиш, че не е нужно да имаш ъпдейти, то по-добре ползвай телефона само за да проверяваш хороскопа и календара.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Еййййййййййй много си лош бе.. :))) Лют майка...98-*** сигурно си консултирал Red Hat, а 99-та вече сам си им писал ядрото? Познах ли? :))
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 24Искам да чуя мнението на несъгласилият се?Или какво? Кое е грешно? 8-10 години съпорт на устройствата на Apple, или че Самсунг просто озоставя?
26
1
 
8
 
! Отговори
12 преди 4 години
Проблем не са хакерите - ами индииските "програмисти" в Google дето пипат с мръсни ръце кода на Андроида и след всеки ъпдейт системата става все по-тромава, по-чуплива и негодна за употреба... Хората от това ги е страх и си карат с колкото може по-малко ъпдейти!
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мене ли ще обедняваш, какво е кърнел, бе пикльо, дето още от 97-*** карах на Red Hat!Ок - ето ти го да се кротнеш - Android e долно изпражнение, което върви на лимитиран 20годишен Linux kernel, започнал под маската на свободна операционна система за мобилни устройства. Тогава да - Android e чииииииист Linux!
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15S5 получи security ъпдейт. Това ще ми е вероятно последни, но все пак - 8 години.macOS High Sierra ще получава ъпдейти до септември 2020-а, а iTunes до август 2021-а.Върви на всички Mac устройства от 2010-а и на някой от 2009-а.В зависимост от това, как го гледаш, имаш 10-12 години подръжка.Самсунг - я получиш новия андроид, година след рилийс, я не, но общо взето 18 месеца по-късно са те изоставили.Компщърите им? Microsoft да му мисли, или да си инсталират Линукс!
23
3
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Андроид е с Линукс ядро, а всяка операционна система която се базира на това ядро си е Линукс дистрибуция.може да използваш обаче различни графични среди и приложения отгоре за това няма стандарти и затова има хиляди дистрибуции и графични среди и конзоли но на това ядро се изпълняват.Не си длъжен да използваш наименованието Линукс в името на ОС, примерно убунту , андроид други пък предпочитат да има- ред хат линукс ,пъпи линукс.няма място дори и за спор, че андроид е линукс.