Защо атмофсерата на Сатурн е толкова гореща?

Учени направиха анализ
8 апр 2020 22:20, Петя Славова
12
Защо атмофсерата на Сатурн е толкова гореща?
Снимка: БГНЕС

Анализ на събраните през 2017 г. от междупланетната станция "Касини" данни позволиха на учените да обяснят, защо в горните слоеве на атмосферата на Сатурн е толкова горещо. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Nature Astronomy".

Орбиталният апарат "Касини" – съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция, извърши наблюдения над Сатурн в продължение на 13 години, докато не изчерпа запасите си от гориво.

В рамките на програмата "Касини" осъществи 22 свръхблизки полета в горните слоеве на атмосферата на Сатурн, като този етап от работата на мисията беше наречен "Големият финал" (Grand Finale).

Газовите гиганти Сатурн, Юпитер, Уран и Нептун са по-отдалечени от Слънцето, отколкото Земята. Но горните слоеве на техните атмосфери се нагряват, точно както и на нашата планета. Именно този източник на топлина дълго време беше една от основните загадки за астрономите.
"Касини" наблюдава в продължение на 6 седмици през атмосферата на Сатурн няколко ярки звезди от съзвездията Орион и Голямо куче, предава БГНЕС.

Учените анализирали как се променя светлината на звездите, когато преминава през газовата обвивка на планетата и с помощта на получените данни съставили карта на разпределението на температурата в горните слоеве на атмосферата на газовия гигант. Това дало възможност на изследователите да отговорят на въпроса, защо е толкова горещо.

Установили, че плътността на атмосферата на Сатурн намалява във височина, а нивото на намаляване на плътността зависи от температурата. В допълнение станало ясно, че температурните максимуми са близо до полюсите на планетата.

Анализите на данните от "Касини" показват, че причината за това е електрически ток, предизвикан от взаимодействието между слънчевия вятър и заредените частици от спътниците на Сатурн. Това електричество създава ефект, подобен на полярното сияние на Земята.

След като изградили пълна картина на атмосферната циркулация, учените установили, че електричеството нагрява горните слоеве на атмосферата в полярните области на Сатурн. След това глобалната система от ветрове разпределя натрупалата се около полюсите топлинна енергия около цялата планета. В резултат на това температурата на атмосферата около екватора е два пъти по-висока, отколкото тази, предизвикана от нагряването на Слънцето.

Анализът на плътността и температурата на атмосферата позволила на учените да уточнят скоростта на вятъра и да изградят приблизителен модел на атмосферата на Сатурн.

Въпреки че подробни наблюдения са направени върху горната част на атмосферата само на една планета от групата газови гиганти, учените смятат, че изводите се отнасят и до останалите големи планети от Слънчевата система.


12
Още по темата: НАСАСатурнКасини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Рио преди 1 месец
Щото грее слънце.
11
0
 
2
 
! Отговори
Вир0с преди 1 месец
Защото му е свършил аспирина.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Меssko - Gnomoff - Нуломондиалев - богът на падане от германците на Световни Първенства (2006, 2010 и 2014)! Този рекорд ще се помни вовеки! Меssko-gnoma - кypвата на маншафта! НУЛА Копа Америка за 15 години в големия футбол! НУЛА трофеи от големи първенства! Само 6 гола за цели ЧЕТИРИ световни първенства (2006, 2010, 2014 и 2018)! Средно по гол и половина на световно първенство! ХАХАХА Нашият Бат Ицо вкара 6 гола за едно световно през 1994! До лятото Меssko-gnoma ще е пенсионер и много малко хора ще си спомнят за него! Роналдо да Лима - 2 световни купи, 3 финала и 14 гола на световни първенс
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само хипотези и догатки но нищо реално ! Докато не отиде пилотиран космически кораб ще си пишат всякакви измислици за планетите от слънчевата система ако изобщо е такава каквато я описват в учебниците. Някои си мислят , че знаят всичко но всъщност не знаят нищо.
8
3
 
2
 
! Отговори
коперник преди 1 месец
нали си давата сметка за степента на това ""нагряване"" - - вместо минус180 - става примерно минус 155 градуса Целзий - - то май правилно по Келвин да ги пишат , щото там все ще е плюс някакъв :–§
7
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
така е.
Аз просто се вгледах в "логиката" на написаното.

..А има и нещо друго,много интересно:-"ШЕСТОГРАМА" на ..северния полюс на Сатурн май беше:-Ей това е направо "костелив орех" за астрономите и астрофизиците.
......
Що се отнася до "красивите форми",то..аз поне не виждам някаква "красота" в тях.По-скоро са като "начертани"
Виж,Юпитер може наистина да претендира за "най-красивите рисунки" на повърхността.

Много "странен обект" ,поне за нашите разбирания е тоя Сатурн.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПроСоТо

Ама брат Сатурн е газов гигант.Огромно кълбо от милиарди тонове запалим газ коуто се въртят с бясна скорост.Казват че красивите форми се дължат на бури и урагани с 2000-3000 км час.Що да не се загряват? По интересно е защо ядрото му изхвърля материя подобно на мини квазар?
5
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
иначе:-хубава картинка,на мен ми харесва.

..Харесва ми по две причини:

-1.Уж на полюсите се заражда тая висока температура,а полюса на снимката е направо "леден" в сравнение с ..пръстена,примерно..
и
-2.Уж "ветровете" разнасяли жегата,а се виждат СТРОГО ОЧЕРТАНИ температурни пояси.

...ега ти "стриктните ветрове"!..Никакъв "хаос" не предизвикват..
.............
Ето защо отдавна..С ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ не вярвам на всичко,поднесено ни от НАСА и "учените".
...Има нещо не както трябва,да знаете!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то па една хипотеза.Нали тежи милиарди и милиарди тонове.Освен тва се върти,че и духат адски ветрове наистина извънземни като скорост.Това поражда затопляне и компресиране на налягането.Колкото по навътре-толкова по-голямо.Ако беше по-голям би се запалил като слънцето..
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Де са руснаците в тая игра? Май отдавана се наиграха, или по-скоро нема кинти...
2
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
интересно!..

..Да влиза следващата хипотеза!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поради същата причина поради която и Слънцето.Заради налягането.