Как да изберем нов лаптоп?

Важно е да знаем параметрите, по които се ръководим
Как да изберем нов лаптоп?
Снимка: БГНЕС
Преди да закупим нов лаптоп е важно да установим ясно набор от параметри, по които да се ръководим в процеса на търсене и избор: сумата пари, която сме готови да инвестираме, мощността на хардуера, с който искаме да разполага новия лаптоп, подходящата големина на екрана, теглото, размерите, както и други детайли от този тип, в зависимост от конкретните ни очаквания.
 
В повечето случаи, когато си избираме лаптоп, не разполагаме с безброй много варианти по отношение на компонентите вътре в него. Малко са моделите лаптопи, които ни позволяват да добавяме RАМ памет или да увеличим пространството с още един хард диск. Най-често, лаптопите идват оборудвани само с един SATA порт за твърдия си диск и, най-много, един за DVD RW. Разбира се, това не представлява проблем за повечето хора, но е нещо, което е добре да вземем предвид.
 
Също така, важно е да внимаваме какъв лаптоп избираме, като започнем от марката, след това компонентите, с които е оборудван, и накрая, но не на последно място – неговия дизайн. Тези от нас, които към настоящия момент се интересуват от покупката на добър лаптоп или на евтин лаптоп (а защо пък не лаптоп и с двете характеристики), биха срещнали голямо затруднение. За щастие обаче, съществуват голям брой възможности, тъй като на пазара има изключително много модели – от доста евтини до невъобразимо скъпи. Какво трябва да знаем при избора на следващия лаптоп?
 
Как да изберем лаптоп според размера?
 
Предложенията за големина на екрана започват от 10” и достигат до над 18”. Това спомага да се отговори на всякакви нужди, свързани с преносимостта или големината на екрана, а размерите на лаптопа са пряко свързани с характеристиките, ценовата категория и изчислителната мощност.
 
Как да изберем лаптоп според процесора?
 
Процесорите от сериите на Intel Atom, Celeron и Pentium предлагат сходни възможности на ниска цена, но не могат да осигурят голяма изчислителна мощност. От друга страна, те са напълно достатъчни за сърфиране в интернет, възпроизвеждане на мултимедия, използване на офис приложения, както и други подобни дейности, не изискващи мощни процесори.
 
Как да изберем лаптоп според типа екран и резолюция?
 
С изключение на случаите, в които сме принудени да си изберем много евтин модел лаптоп, препоръчително е да избягваме TN екраните. IPS дисплеите предлагат по-добри цветове, висок контраст, широк ъгъл на гледане и по-високо ниво на дълбочина на черното.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от