След историческия полет, коя е българска следа в Space X?

Кико Дончев и Орлин Велев са част от екипа на Илон Мъск
31 май 2020 10:10, Петя Славова
133
 След историческия полет, коя е българска следа в Space X?
Снимка: БГНЕС

Двама българи се оказаха част от екипа, работил за историческия полет на излитането на ракетата на Space X в Космоса. Става въпрос за Кико Дончев и Орлин Велев.

Още по темата

Кико Дончев е млад човек, малко над 30 години. Той е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Крю Дракон", която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция (МКС). Дончев работи от около 10 години за компанията на Илон Мъск. Завършил е Университета в Мичиган. Това става ясно от публикации в социалните мрежи.

Другият българин, участващ в историческото излитане е Орлин Велев. Той е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на Space X и е част от компанията от около 3 години. Завършил е висшето си образование в университета "Джорджия Тех" със специалност "Машинно инженерство". След това прави докторантура по компютърни науки в същия университет, предава bTV.

Първоначално изтрелването беше обявено за 27-ми май, но поради лошото време бе отменено. Вчера "Крю Дракон" потегли за Международната космическа станция заедно с двамата астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
1
 
! Отговори
От 86 преди 3 години
До JonНеграмотен си.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Има и редица технически иновации. Цялата структура за сигурност на екипажа е съвсем различна, като се започне от това, че екипажа влиза в кораба преди в него да започне да се зарежда горивото, и се стигне до уникалната система за спасяване на екипажа в случай на авария (която е задействана още по време на пуска (руската може да се задейства само след излитането)). За многократната употреба ти вече каза, само да кажем, че тя е И за ракетата И за капсулата (руските и двете не са)
81
6
 
6
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Ахаа, разбрах - значи историческото е, че е с 40% по-евтино така ли? Съветвам журналята и пишман мъсковите *** да минат през тълковния речник и да видят какво значи думата 'исторически'.
80
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
естествено че е историческо и не защото е изтреляна капсула с носител за многократна ушптреба, което значително снижава разходите, а защото е направено от частна компания, това е като намесата на частните компании в телекомуникациите преди около 40 години и последващия бум в развитието на тези технологии, същото ще стане и тук, след 20-30 години вероятно ще има поне 10 такива компании, което цялостно ще промени развитието на космическите технологии
79
2
 
2
 
! Отговори
Много .. преди 3 години
До Много простичко.. простичко за много ***.
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80Ти си клиничен случай. Лекувай се докато е време.
77
4
 
7
 
! Отговори
Crew Dragon преди 3 години
На умниците, написали по-долу, колко е жалко да има българи в екипа на Маска, вместо български космонавти:В 21-ви век космонавтите са туристи! Благодарение на хора, като тези двама достойни българи!Кое е по-впечатляващо- да се возиш на самолет или да създадеш самолет? Да произведеш телевизор или да си пуснеш телевизора?
76
7
 
8
 
! Отговори
язе преди 3 години
И кво му е сторическото на полета? Хората от 60 г летят в космоса бе. Туй е *** махленска реклама ,как с крадени кинти купуват мозъци. Туй ли ви е историческото събитие.
75
5
 
6
 
! Отговори
Много простичко преди 3 години
Първо: ракети има, хора в тях, няма! Каква е тази жироскопична компенсация, която да издържи на тази тяга без нищо да трепне в кабината?Второ: движат се с 27 000 км, а ще стигнат след 19 часа?Трето: височината и границата от 100км не е премината и всеки, който е гледал аматьорски пускания на метерелогични балони, които достигат до височина от 40км, ще потвърди това.Четвърто: движенията на "астронафтите" са ограничени в една ос, което говори, че са с въжета от двете страни на таза.Мислете
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДжокераВие нямате ли си конспираторски форуми където с такива като вас си ближете гъ*овете? Отивай да си играеш в пясъчника.
73
6
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
За пореден път доброволните руски роби доказват, че са най-големите българофоби и национални предатели. Единственото свято нещо за тях е Русия и руските интереси а *** на руски *** според тях е върховна проява на патриотизъм!
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Jon"Редица неща са уникални, затова и е с 40% по-евтино да се лети с това нещо отколкото с рашките и затова капсулите и ракетите са им използваеми отново (за разлика от руските)."
71
5
 
6
 
! Отговори
Джокера преди 3 години
И да допълня ...... за неудобство на нашенските *** , програмирани да защитават "американско-еврейските" ценности ще добавя че откритиието на плъха е на АМЕРИКАНСКИ астрономи ,разглеждащи снимките а НАСА и ВСИЧКИ последвали теории и коментари са на американци . Тоест, няма руска намеса, няма китайска намеса, няма корейска намеса .... бассси неудобнутУ .
70
6
 
7
 
! Отговори
От Алеко преди 3 години
До Анонимен 67Тези са с българска следа, но не са бай ***, а това е изключително дразнещо за същите. Бай *** обича да се гордее с факта, че си е останал бай ***. Крайно време е да започнем да правим разлика между тези две категории хора. Бай ***, които обикновено са или и *** или са активно подкрепяни от *** се опитват по всякакъв начин да загробят всичко напредничаво, защото така тяхната смугла тарикатщина и многознайство могат да изпъкнат най-добре.
69
5
 
11
 
! Отговори
Jon преди 3 години
И кое му е 'историческото'? И американците и руснаците са правили това от поне 50 години! Това ,че американците са 'почивали' 10-20 години и сега се пробват пак - това ли е историческото?
68
5
 
11
 
! Отговори
Джокера преди 3 години
Вчера попаднах на статия обсъждаща снимка на ровъра "Curiosity" през 2012 показваща УМРЯЛ ПЛЪХ сред камъните на Марс.НАСА и обслужващите медии се опитват да омаловажат издънката твърдейки че това било камък , но СЪВСЕМ ЯСНО се вижда разликата между околните истински камъни и "камъкът" плъх.В Гугъл е пълно с коментари и по двете теории ...за камък приличащ на плъх с очички и видимо друго отражение на светлината заради козината и за това че това е истински плъх от "марсианска"пустиня в Невада.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
67 ти явно всичко знаеш даже и от колко години са в америка хаха иначе си прав за мозъчните инвалиди така че може и да си обясниш колко са българи
66
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Редица неща са уникални, затова и е с 40% по-евтино да се лети с това нещо отколкото с рашките и затова капсулите и ракетите са им използваеми отново (за разлика от руските).
65
5
 
4
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Интересно колко от коментиращите са ходили някога в Space centar NASA, за 30 км от Хюстън. Ако българина е просветен,никога няма да пише тези глупости в коментарите. Слушайте измислените ни псевдо учени и историци и ще затъвате до безкрай в лъжи и невежество. Четенето на лъжи и измишлйотини не те прави умен и образован.Но само това се предлага в BG. Великите българи!!! Велик...значи голям ,а не малък и силен.Дори смисъла на тази дума не ни е ясен.
64
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво толкова му е уникалното само не разбрах? Че направиха нещо което руснаците правят от грубо 60 години - ракета носител с капсула!