В историята - НАСА и SpaceX пратиха астронавти в Космоса

Очаква се полетът да продължи около 19 часа
31 май 2020 08:10, Петя Славова
102
В историята - НАСА и SpaceX пратиха астронавти в Космоса
Снимка: БГНЕС

Исторически космически успех - НАСА и SpaceX изстреляха успешно ракетата Falcon 9, носеща пасажерската капсула Dragon с двама астронавти на борда.

Точно в 22.22 часа българско време ракетата бе изстреляна от космическия център Кенеди. От същата площадка, където последно преди 9 години кацна последната совалка "Атлантис", преди САЩ да прекрати космическите си полети.

От 2011 до днес американските астронавти летяха с руските кораби "Союз", което струваше милиарди на американците, съобщава Bulgaria ON AIR.

Дъг Хърли и Боб Бенкен, двамата американски астронавти бяха откарани с автомобили Tesla до стартовата площадка. Джим Бридестийн, администратор на НАСА, коментира веднага след изстрелването, че това е голям успех и е било подкрепено от цялата американска държавна администрация.

Още по темата

Президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс, десетки конгресмени присъстваха на изстрелването. Бридестийн сподели, че ще изчака докато капсулата се прикачи със  Международната космическа станция преди да празнуват.

"Молех се всичко да е наред, молех се за Дъг Хърли и Боб Бенкен, Молех се за семействата им", добави Бридестийн.

След като ракетата Falcon 9 изведе капсулата до околоземна орбит, успешно се върна на Земята и се приводни на платформа в океана.

Очаква се полетът да продължи около 19 часа. Най-богатият човек в света Джеф Безос поздрави НАСА и SpaceX за полета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14Абе като толкова ви се гледа как каца първата степен има други видеа от други ъгли :))) ей все някой ви лъже вас бе :))
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 ПРИСЪСТВАХА И НА ОТЛОЖЕНИЯ СТАРТ! Поздравления за завърналите в се по толкова впечатляващ начин Щати! Само успехи от тук нататък!
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"... показват празна, очакваща площадка, после камерата се счупи, след секунди се оправи и пъвата степен на Фалкона стои като мамул на площадката."-----------------------------------И най-важното е, че като след секунди се оправи и пъвата степен на Фалкона стоеше като мамул на площадката, нямаше и следа от движение, от динамика. Всичко беше статично и само вяли аплодисменти отбелязаха тази статичност и фалш.
13
13
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
А как ще ги връщат казаха ли ? Да не ги върнат опечени ? Те на американците връщането не има върви ;) Връщат ги малко поопечени . боко да прати поздравителна телеграма до братския американски народ :)
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Ами явно са гледали прогнозата за времето ***.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КиноЧисто нов е :) Сега следва втора част на филма който се казва "РосКосмос умира от глад".
10
8
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Русофилчета, прекратете истерията и спрете с хейта. Най-добре е да изпратите съболезнователни телеграми на Рогозин и Роскосмос.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДаК-19 не е името на вируса, а на заболяването.
8
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът Доналд Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс, десетки конгресмени били присъствали на изстрелването. А на първото на 27.05 и отложено изстрелване присъстваха ли? Ако не са, интересно е да знаем как така са улучили успешния старт, за да присъстват? Да не са ясновидци, че да знаят кога точно времето ще позволи Фалконът да бъде изстрелян безопасно?
7
15
 
4
 
! Отговори
Кино преди 3 години
Пак ли нов филм след "кацането на луната" сега узлитане с нова совалка, а пуканки не дават ли?!
6
7
 
3
 
! Отговори
Да преди 3 години
Тези не урябва да се допускат в МКС ще заразят всички с техният вирус К-19.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3То ако беше Холивуд поне щяха да го покажат :) ако толкова ти се гледа как каца първата степен има други видеа от други изтрелвания :)
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Така е ... хиляди хора работят по тези космически програми и ракети с едничката цел да ви излъжат :)))))))))))))))
3
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах репортажа. Много накъсан. Като нарязан и залепен изглежда. 13 часа камерата показва скучаещите астронавти и точно в момента на старта се счупи. Първата степен летя, летя към площадката, показват празна, очакваща площадка, после камерата се счупи, след секунди се оправи и пъвата степен на Фалкона стои като мамул на площадката. Прилича ми на Холивъъъд. Не вярвам.
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас ... сега РосКосмос от какво ще се храни?
1
9
 
9
 
! Отговори
Баба Гицка преди 3 години
Ааах на баба американците....да бяхте взели у космося и БоКо Тиквата ...а то у него най голямата заслуга да хварчать до луната хамериканците