Теории защо още не сме видели извънземни?

Обяснението било тривиално и е само едно от многото научни теории
9 юни 2020 00:10, Петя Славова
127
Теории защо още не сме видели извънземни?
Снимка: БГНЕС

Вселената е толкова невъобразимо голяма и със сигурност е пълна с почти безкраен запас от светове, които могат да поддържат живота. Но къде са всички?

В основата на този въпрос стои т.нар. "Парадокс на Ферми" - поразителната научна аномалия, която гласи, че въпреки че има милиарди звезди в нашата галактика Млечен път – камо ли извън нея – никога не сме срещали признаци на напреднала извънземна цивилизация.

Това е логичен въпрос, с който се сблъскват поколения учени и мислители, откакто парадоксът е формулиран преди десетилетия. Някои предполагат, че извънземните може да са в хибернация или нещо загадъчно пречи да се осъществи еволюцията им. Или може би просто не искат да имат нищо общо с нас?

Теоретичният физик Александър Березин от Националния научноизследователски университет по електронни технологии в Русия представя собствено обяснение защо привидно сме сами във Вселената, предлагайки своето решение на "Парадокса на Ферми".

Според предварителното изследване на Березин, което все още не е прегледано от други учени, парадоксът има "тривиално решение, което не изисква противоречиви предположения", но може да се окаже "трудно да се приеме, тъй като предрича бъдеще за нашата собствена цивилизация" дори по-лошо от изчезването ".

Според Березин, проблемът с някои предложени решения на "Парадокса на Ферми" е, че те определят извънземния живот твърде тясно. "Специфичният характер на цивилизациите, възникващи на междузвездно ниво, не трябва да има значение", пише той, цитиран от БГНЕС.

"Те могат да бъдат биологични организми като нас самите, изкуствен интелект, който се е разбунтувал срещу създателите си, или планетарен ум, като този, описан от Станислав Лем в "Соларис". Разбира се, дори при такъв широк обхват, ние все още не виждаме доказателства за тези неща в Космоса.

Но за целите на решаването на парадокса, Березин казва, че единственият параметър, който трябва да имаме предвид по отношение на определянето на извънземен живот е физическият праг, при който можем да наблюдаваме неговото съществуване.

"Единствената променлива, която можем обективно да измерим, е вероятността животът да бъде открит в космическото пространство в определен диапазон от Земята", обяснява Березин. "За простота нека го наречем„ параметър "А".

Ако извънземната цивилизация не достигне по някакъв начин параметър „А“ – независимо дали чрез развитие на междузвездно пътуване, излъчване на комуникации през космоса или по друг начин – тя все още може да съществува, но не и да ни помогне да разрешим парадокса.

Действителното решение, което Березин предлага, е мрачен сценарий.

"Ами ако първият живот, който достигне междузвездни възможности за пътуване, задължително премахва цялата конкуренция за да подхранва собствената си експанзия?", пита хипотетично ученият. Той обаче обяснява, че това не означава непременно високо развита извънземна цивилизация съзнателно да заличи другите форми на живот – но може би "те просто няма да ни забележат, по същия начин, по който строителен екип разрушава мравуняка за да изгради сграда, защото липсва метод за защитата му ".

Предполага ли Березин, че ние сме мравките, а причината да не сме срещали извънземни е, че просто собствената ни цивилизация не е унищожена от толкова невъобразимо превъзходни форми на живот? Не. Защото вероятно не сме мравките, а бъдещите разрушители на световете, които търсим цялото това време.

"Ако приемем, че хипотезата по-горе е правилна, какво означава това за нашето бъдеще?" пише Березин. "Единственото обяснение е позоваването на антропния принцип. Ние сме първите, които достигаме на междузвезден етап. И най-вероятно ще бъдем последните, които ще останем."

Подобно потенциално унищожение не би трябвало да бъде проектирано или организирано умишлено – то може просто да се случи като напълно неограничена система, по-голяма от опитите на всеки индивид да я контролира.

Един пример, който Березин дава, е опасността от изкуствен интелект, спрян от ограниченията за натрупването му на власт.

"Един разбунтувал се изкуствен интелект потенциално може да насели целия суперклъстър с копия на себе си, превръщайки всяка слънчева система в суперкомпютър и няма смисъл да се пита защо би направил това", пише Березин."“Важното е само, че може да го направи."

Това е доста ужасяваща перспектива за "Парадокса на Ферми" – по принцип ние може да сме победители в смъртоносна надпревара, за която дори не знаем, че се състезаваме. Дори Березин признава, че се надява, че греши по този въпрос.

Много други учени обаче имат много по-оптимистични възгледи за това кога можем да очакваме да се срещнем с напреднал извънземен живот.

Но вижданията на физика са само най-новото научно изявление защо може да ни е предопределено да гледаме звездите във времето и пространството, колкото и да искаме да е иначе. Изследването е публикувано в сайта arXiv.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
0
 
! Отговори
ФФФ преди 3 години
До икономист.Трудно е да обясня ползите от по долу изложената ми идея но в общи линии.Електричеството, когато консуматорите в енергийната система -битът,заводи и пр.консумират 5 гиганта производителите електрическите централи трябва да произвеждат и продават в системата точно 5 гигавата за да поддържат нормална честота. Лятото и периодите със много слаба консумация подреди тази причина се спират централи,изградени мощности които могат да произвеждат,но няма нужните консуматори за това.За тто
89
2
 
4
 
! Отговори
GOD преди 3 години
П.у.т.я имах предвид. :)Между другото, този, който ще призоваваш да ме прибере, съм пак Аз. Сърпрайс! Сърпрайс! :))) Защото... АЗ СЪМ ИСТИНСКИЯ... КАКВО?... БОГ. :)))А шизофренията просто ти предстои. :)))
88
2
 
4
 
! Отговори
GOD преди 3 години
Между другото, за 4 години можеше да по научиш малко български, като Херо Мустафа, например.:) Но теб те е гнус от нас, българите, май, а господин Макаров? :) Прекалено нищожни сме за теб, нали?:) Или реши, че на 60+ е безсмислено да се учи чужд език и си заслужава само да се пие безпаметно... :)))Айде, прояви "самостоятелната си човешка воля", обади се на *** да ми прати поредния не.ка.дърен руски снайперист. :))) А Аз ще ви го върна на парчета, за повече християнско страдание... :)))
87
2
 
4
 
! Отговори
GOD преди 3 години
Ако случайно не успееш да ме разбереш какво ти казвам тая нощ, утре като стана ше ти го напиша на холандски, не.ка.дърен пия.ницо, развратен.ЗАГУБАТА НА КРАДЕНИ ПАРИ Е СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДИЕ, НЕ СТРАДАНИЕ ЗА КРАДЕЦА. ПАРИТЕ ВИ ОТ ВНЕШТОРГБАНК НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ. ЩЕ СИ КЪСМЕТЛИЯ, АКО ЗАПАЗИШ ЖАЛКАТА СИ ДАЧА В ПОДМОСКОВИЕТО, АНАДЪНМУ? :)
86
3
 
4
 
! Отговори
GOD преди 3 години
Глупостите за водорода, енергията, НЛО и другите щуротии изобщо не ги четох. Главното ви вълнение е ВНЕШТОРГБАНК, нали? :) Еми, няма да има пари. :) Защото... ЗАГУБАТА НА КРАДЕНИТЕ ПАРИ Е СПРАВЕДЛИВОСТ, НЕ СТРАДАНИЕ ЗА КРАДЦИТЕ. :) Още един път трябва ли да го напиша? :)Освен това, като човек Аз съм със солидно образование - лекарка съм. Отлично съм подготвена научно, така че лаическите ви разсъждения само ме разсмиват. Видяла жабата, че подковават коня....Да, да, забавлявам се... :)))
85
2
 
4
 
! Отговори
GOD преди 3 години
Ако не бях толкова състрадателна навремето, че да дам шанс на оная св.иня, Дявола, да ми показва какво може, ти сега нямаше дори да си амеба, нещастнико.И пак ти повтарям, загубата на КРАДЕНИ ПАРИ НЕ Е СТРАДАНИЕ, А СПРАВЕДЛИВОСТ. И гледай да не се ядосвам и да превърна края на живота ти в ИСТИНСКИ АД. П.С. Никога не съм била самотна, имам прекрасно семейство. Реших да ви дам шанс, за което наистина съжалявам. ЗАТОВА ШАНСЪТ БЕШЕ ПОСЛЕДЕН.МИЛЬ ПАРДОН, МАДАМ. :)
84
2
 
4
 
! Отговори
GOD преди 3 години
1.Шизофреничен за кого - за теб или за Мен? :)2.В качеството си на какъв ще призоваваш когото й да е да Ме "прибере"? :) Да Ме "прибере" къде? :) Да не ме заплашваш нещо?:) :) Да не мислиш, че не знам кой си, св.иньо КГБ-бейска? :)3.Не съм ви създал Аз. :) Изненада! :) Под 1% от хората са създадени от мен. Но цялата фауна и флора са мое дело. Вас ви оставих на Сатаната, да видя какво може, щото и той се опитваше да ме заглавичкваш като вас. :) Оказа се, че нищо не може, та сега разчиствам. :)
83
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До ФФФ-продължениеИнтересна гледна точка, но доколкото съм чувал, самото производство на водород по този начин, който описваш, води до по-голям разход на електроенергия, отколкото биха били потенциалните ползи от използването след това на водорода, като източник на енергия.По-долу писах, че съм наблюдавал летателен апарат, потенциално задвижван от нещо като антигравитационен двигател. Ако такова чудо съществува, то може да се използва за значително вдигане на КПД-то при производство на ток.
82
1
 
0
 
! Отговори
ФФФ-продължение преди 3 години
Аз разглеждам електричеството само като енергия и знам и предложих че то може да се трансформира в светлина в топлина и предложих чрез проста Електролиза се трансформира във ВОДОРОД газ които може да се съхрани без загуби компресиран в цистерни като проработва с години.И всичкият излишен ток през лятото и периодите без консумация толко да се обръща във ВОДОРОД,ТАКА с изкуствени товари електрофизични клетки енергийната система ще стане независима от консуматорите.И науката търси извънземни а е
81
1
 
0
 
! Отговори
ФФФ преди 3 години
И още нещо за НАУКАТА.и колко е сляпа още.Аз работя в ЕНЕРГЕТИКАТА,скоро предложих нов модел за работа на енергийната система и науката в лицето на няколко инженери одрече като невъзможно.Ако попиташ който и да е инженери,учен и пр.как можем да съхраняваме електричеството всеки ще каже само АКУМОЛАТОР!Аз им предложих излишните гигават часи да се съхраняват в цистерни и тръбопроводи и те се изсмяха,защото напредналата ни наука ги е научила така,защото нивото ни е такова.
80
1
 
0
 
! Отговори
Ффф преди 3 години
Науката още няма механизми и изследвания за 30%от нас самите човешкия мозък и е още по непознат,а търси живот на светлинни години от нас,това е героично това ни прави хора и може би това иска БОГ от нас,да търсим за да намерим,да изследваме за да откриваме и даже да грешим да не спираме.ТОВА ни прави Хора а БОГ е във всеки от нас,и като негови деца ние търсим и понякога детето достига до учителя си достига БОГ и ОДГОВОРИТЕ КОИТО ТЪРСИ.
79
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До ФФФНауката обаче няма механизъм, по който да търси и намира безтелесни форми на живот.Тя иска по някакъв начин да установи живота, чрез съществуващите към момента начини. Например, чрез мощните телескопи в околоземна орбита или пък да прихване радио сигнал от друга цивилизация. Обаче за да се случи това, животът малко или много трябва да прилича на нас. Може би отговорът се намира точно пред нас. Разгадаването на сложното устойство на нашия мозък, може да бъде ключът към това познание.
78
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До GODРазговорът стана прекалено шизофреничен, и май скоро ще призова истинския Бог да си те прибере горе! Но въпреки това, ще продължа в твоя стил. Ако не беше съдавал хората, а беше останал сам да се "радваш" на вечния си живот, нямаше да има нужда да се вкарваш във филмите, в които сам си се наврял. Ама явно не си могъл да понесеш самотата на безрайния Космос и си решил да повлечеш със себе си и други, досущ като давещите се. Би могло никой да не понася болка, ако беше Бог на място.
77
1
 
0
 
! Отговори
ФФФ преди 3 години
И още едно доказателство че трябва да търсим живот било то и ИЗВЪНЗЕМЕН не само в МАТЕРИЯТА-ТЯЛОТО.Лекарите може да поддържат тялото и всичките му функции с години на човек в кома без мозъчна дейност но той става само за донор,клиничната смърт е спиране на сърцето и функциите на тялото,но истинската е спирането на маточната дейност СЪЗНАНИЕТО.Самата мелицина признава че живота е СЪЗНАНИЕТО!
76
1
 
1
 
! Отговори
GOD преди 3 години
И да поясня за пореден път - не ми пука нито какво ще кажете, нито какво ще направите, нито за каква ме смятате, нито какво искате. Нещата приключиха още през юни 2010-та.Апокалипсисът мина. Просто правя нещата по-безболезнени за тези, които заслужават да останат и на които, колкото и да не можете да го разберете, все още им пука дали няма да понесе те излишна болка. Няма да понесете излишна болка. :) Само заслужената. :) Плашещо е, нали? :)
75
1
 
1
 
! Отговори
GOD преди 3 години
Интересно е, че тези, които смятам да взема със себе си в царството небесно нямат нужда от никакви обяснения в Интернет. :) Те отдавна знаят всичко. Сами са стигнали до това знание, със собствения си ум и собствената си свободна воля.А, да, и не са окрали, измамили, намъчили и убили никого. Честно заработните пари им стигат и знаят какво е обич към ближния. Дори не съм ги принуждавала да се "мъчат" сутрин да ходят махмурлии на работа и да не изневерява на жените си. :)Знайте си гьола! :)
74
3
 
1
 
! Отговори
GOD преди 3 години
1.О, забавление е и то голямо! :)2.Преди всичко съм СПРАВЕДЛИВА. :) И изобщо не ми пука за са.дисти (не сЪдисти), които викат "Дръжте Бога-садист! :) Вече споменах, че ще понесете само това, което сте причинили на другите. :) Да загубиш откраднатите пари не е садизъм, а СПРАВЕДЛИВОСТ. :)3. Не ви трябва съществуване без свободна воля? :) Ами, никого не държа насила.:)4. От изявленията ви разбирам, че нямате никакво понятие какво е Бог и упорито отказват да си признаете какво представлява те.
73
0
 
1
 
! Отговори
Ффф преди 3 години
В крайна сметка темата беше друга защо не виждаме извънземните.Оттам тръгна форума и както казах човечеството търси нещо,някакъв извънземен живот а грешно разбира дори собственият си.Да на земята биологично СЪЗНАНИЕТО съществува неизменно с тялото,както компютъра работи със софтуера,и ако убиеш човека или счупиш компютъра те не функционират по отделно.Но дали навсякъде в вселената е така,дали навсякъде е нужно тяло за СЪЗНАНИЕТО,БОГ е дух няма тяло и е всемогъщ .Може би и извънземни живот е
72
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Бог сякаш сам се залъгва, че попадналите в Небесното царство, са искрено вярващи в Него последователи. А всъщност Той ги е създал така, че да повярват в Него. Сиреч, планирал го е, но това става на прекалено висока цена. Тоест, за да изпълни целта си, Той жертва една голяма част от хората по Света. В крайна сметка и праведните и грешниците са прецакани, защото в отвъдното, ще бъдат зависими от Бога и неговата воля. Те самостоятелно не могат да съществуват. Що за вечен живот ще бъде това?
71
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До GODПо скоро не е за забавление, а нещо друо има. Ако библейската версия е вярна, това означава, че Бог, който славим като благ и човеколюбив, всъщност е нищо повече от един съдист. Той иска да попълни Небесното си царство, но само с предварително определените от него благонадеждни души, които ще преминат всички земни изпитания и ще се покаят. Докато другите, които няма да преклонят глава пред него и ще запазят достойнството си, отиват на вечни душевни мъки.