Теории защо още не сме видели извънземни?

Обяснението било тривиално и е само едно от многото научни теории
9 юни 2020 00:10, Петя Славова
127
Теории защо още не сме видели извънземни?
Снимка: БГНЕС

Вселената е толкова невъобразимо голяма и със сигурност е пълна с почти безкраен запас от светове, които могат да поддържат живота. Но къде са всички?

В основата на този въпрос стои т.нар. "Парадокс на Ферми" - поразителната научна аномалия, която гласи, че въпреки че има милиарди звезди в нашата галактика Млечен път – камо ли извън нея – никога не сме срещали признаци на напреднала извънземна цивилизация.

Това е логичен въпрос, с който се сблъскват поколения учени и мислители, откакто парадоксът е формулиран преди десетилетия. Някои предполагат, че извънземните може да са в хибернация или нещо загадъчно пречи да се осъществи еволюцията им. Или може би просто не искат да имат нищо общо с нас?

Теоретичният физик Александър Березин от Националния научноизследователски университет по електронни технологии в Русия представя собствено обяснение защо привидно сме сами във Вселената, предлагайки своето решение на "Парадокса на Ферми".

Според предварителното изследване на Березин, което все още не е прегледано от други учени, парадоксът има "тривиално решение, което не изисква противоречиви предположения", но може да се окаже "трудно да се приеме, тъй като предрича бъдеще за нашата собствена цивилизация" дори по-лошо от изчезването ".

Според Березин, проблемът с някои предложени решения на "Парадокса на Ферми" е, че те определят извънземния живот твърде тясно. "Специфичният характер на цивилизациите, възникващи на междузвездно ниво, не трябва да има значение", пише той, цитиран от БГНЕС.

"Те могат да бъдат биологични организми като нас самите, изкуствен интелект, който се е разбунтувал срещу създателите си, или планетарен ум, като този, описан от Станислав Лем в "Соларис". Разбира се, дори при такъв широк обхват, ние все още не виждаме доказателства за тези неща в Космоса.

Но за целите на решаването на парадокса, Березин казва, че единственият параметър, който трябва да имаме предвид по отношение на определянето на извънземен живот е физическият праг, при който можем да наблюдаваме неговото съществуване.

"Единствената променлива, която можем обективно да измерим, е вероятността животът да бъде открит в космическото пространство в определен диапазон от Земята", обяснява Березин. "За простота нека го наречем„ параметър "А".

Ако извънземната цивилизация не достигне по някакъв начин параметър „А“ – независимо дали чрез развитие на междузвездно пътуване, излъчване на комуникации през космоса или по друг начин – тя все още може да съществува, но не и да ни помогне да разрешим парадокса.

Действителното решение, което Березин предлага, е мрачен сценарий.

"Ами ако първият живот, който достигне междузвездни възможности за пътуване, задължително премахва цялата конкуренция за да подхранва собствената си експанзия?", пита хипотетично ученият. Той обаче обяснява, че това не означава непременно високо развита извънземна цивилизация съзнателно да заличи другите форми на живот – но може би "те просто няма да ни забележат, по същия начин, по който строителен екип разрушава мравуняка за да изгради сграда, защото липсва метод за защитата му ".

Предполага ли Березин, че ние сме мравките, а причината да не сме срещали извънземни е, че просто собствената ни цивилизация не е унищожена от толкова невъобразимо превъзходни форми на живот? Не. Защото вероятно не сме мравките, а бъдещите разрушители на световете, които търсим цялото това време.

"Ако приемем, че хипотезата по-горе е правилна, какво означава това за нашето бъдеще?" пише Березин. "Единственото обяснение е позоваването на антропния принцип. Ние сме първите, които достигаме на междузвезден етап. И най-вероятно ще бъдем последните, които ще останем."

Подобно потенциално унищожение не би трябвало да бъде проектирано или организирано умишлено – то може просто да се случи като напълно неограничена система, по-голяма от опитите на всеки индивид да я контролира.

Един пример, който Березин дава, е опасността от изкуствен интелект, спрян от ограниченията за натрупването му на власт.

"Един разбунтувал се изкуствен интелект потенциално може да насели целия суперклъстър с копия на себе си, превръщайки всяка слънчева система в суперкомпютър и няма смисъл да се пита защо би направил това", пише Березин."“Важното е само, че може да го направи."

Това е доста ужасяваща перспектива за "Парадокса на Ферми" – по принцип ние може да сме победители в смъртоносна надпревара, за която дори не знаем, че се състезаваме. Дори Березин признава, че се надява, че греши по този въпрос.

Много други учени обаче имат много по-оптимистични възгледи за това кога можем да очакваме да се срещнем с напреднал извънземен живот.

Но вижданията на физика са само най-новото научно изявление защо може да ни е предопределено да гледаме звездите във времето и пространството, колкото и да искаме да е иначе. Изследването е публикувано в сайта arXiv.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Виждам, че пак се е активизирал форумния ***, който цъка минуси навсякъде, без да проявява никаква мозъчна дейност. Да си жив и здрав, то само това ти остава.
69
2
 
1
 
! Отговори
GOD преди 3 години
Ха ха ха."Свободната воля" е трик за забавление, още ли не сте вдянали? :) Моето забавление, имам предвид. :) За вас вече не ме е грижа и НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА МЕ Е ГРИЖА. Но искам да се позабавлявам с наглостта и глупостта ви преди да ви дръпна шалтера.
68
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Според Библията, никой няма право да се съизмерва с Бог, дори въображението се смята за грях, и то най-големият възможен. Само Бог има право да твори и да има въображение.Само, че тогава какво остава за нас, когато душата ни се озове в Небесното царство? Остава да бъдем като птичките в кафеза, които нямат право на глас. Тези, които попаднат в т. нар. Бездна са поставени в абсолютно същата ситуация, само че там ще бъдат подложени на вечни "мъчения" заради греховете си. Тук пак няма развитие...
67
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До ФФФСъгласен съм с това, което пишеш, но тук по-интересният въпрос, който възниква, е дали софтуерът(душата) e дело само на един Бог(програмист) или следствие на действието на система от Богове, която продължава непрестанно да се усъвършенства и развива. И новото ниво, това сме ние хората, които ще създаваме други подразделения на съзнанието. Като например изкуственият интелект, за който стана дума. За мен, ако съществува Бог, Той би искал ние непрестанно да се развиваме, а не като в Библият
66
0
 
0
 
! Отговори
ФФФ преди 3 години
Да Фройд казва¿ Но тялото е само дрехата,да то съществува но мисловната дейност СЪЗНАНИЕТО ни пренася в другата реалност СЪНИЩАТА.Нека разгледаме машината-КОМПЮТЪРА.Също като нас само че тялото му е изпратено не биологично,дъно,срам,процесор-/мозък/,да но той е мъртъв,докато някой програмист не инсталира СОФТУЕРА-/уиндоус/,/андроид/ДУШАТА НА МАШИНАТА,тогава тя уживява особенно с новия изкуствен интелект.Така че нашия ДНК БИОЛОГИЧЕН софтуер ДУШАТА НИ ни кара да сънуваме а не тялото
65
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До ФффЧовек вижда някаква различна реалност докато сънува, но това не означава, че непременно това става чрез душата. Защото все пак човек е жив докато това се случва, но просто спи, иначе организма му функционира, само че работи на по-бавни обороти. Фройд казва, че сънищата са последствие от събития, които вече сме преживели и явно продължаваме да изживяваме на подсъзнателно ниво. Но понякога се случва да сънуваме неща, които нямат нищо общо с реалността, в която живеем.
64
0
 
1
 
! Отговори
Ффф преди 3 години
И като разгледахме човешкото ДНК,което е присъщо на всичко живо,в крайна сметка ЖИВОТА идва и си отива от някъде.За това в Библията пише- на всеки е писано,писано и кодирано на всеки в ДНК от някой,някой когото ние наричаме БОГ.И ако ви попитат само очи ли трябват на човек за да вижда всеки ще каже ДА,да но човек вижда и се намира в реалност не по малко когато сънува със затворени очи нали,значи ДУШАТА вижда и без МАТЕРИЯТА-окото.ЖИВОТА Е УНИКАЛЕН И ВСЕВЪРМОЖЕНЖИВОТА Е БОГА!
63
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Люк СкаймокърСкаймокър, намокри си малко очите, за да се събудиш. И бъди по-критичен към нещата, които четеш, виждаш и чуваш.
62
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
След като знае предварително крайния резултат от изпитанията, които сам позволява, какъв е смисълът от тях и от свободната воля? Според мен не съществува Бог в библейския смисъл, което означава, че не може да има и Сатана, както и демони. Но тогава, въпросът е, какво представляват тези НЛО-та, които виждаме?
61
1
 
0
 
! Отговори
Ффф преди 3 години
Учените вече разгадаватчовешкият геном ДНК и знаете ли какво,ДНК се оказва чист БИОЛОГИЧЕН софтуер,както при машините,оказва се че милиарди атоми и молекули се групират в двойните спирали под точните инструкции записани в нашето ДНК за да изградят телата ни,които са само материал ,въглероден ,кислород ,азот и тн.След смъртта отново се връщат в природата,В Библията пише,ПРАХ ПРИ ПРАХТА-ДУЩАТА ПРИ БОГА.ЖИВОТА Е НЕМАТЕРИАЛЕН.
60
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Не са НЛО, а ДемониТова, за което пишеш, е версията на Църквата относно феномена НЛО, на аз не смятам, че в нея има някаква логика. Според тях, въпросните демони, дори се материализират под формата на летящи чинии, за да ни заблудят, че има друга цивилизация някъде там... На мен ми звучи абсурдно цялата тази история, и знаеш ли защо? Самата идея, че Бог ни изпраща по свое допущение такива изпитания, е прекалено глупава за да и се повярва. Та Той нали знае предварително кой ще се изкуши!?
59
1
 
2
 
! Отговори
Ффф преди 3 години
Живот,понятие толкова односително,толко крехко и преходно и толко различни талкувания.Биологичния,за нас истинският ,но растенията разгледани технически също са живи само че техният живот е коренно различен от биологичният нали.Хранят се различно отделят не CO2 а O всичко обратно на биологичният живот.За изкуственият интелект вече говорихме така че живота може да съществува точно до нас във форма която не виждаме и не подозираме,но в крайна сметка ЖИВОТА НЕЕ САМО БИОЛОГИЧЕН.
58
2
 
3
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 3 години
До ИкономистПредполагам че под икономист се разбира - човек който си икономисва хапчетата които трябва да пие всеки ден.
57
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 3 години
Ако има европроекти ще намерим извънземни.
56
0
 
0
 
! Отговори
Извънземно преди 3 години
:)
55
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Калеко АлекоАми ако това вече е направено, но обществото не е запознато с тези технологии, за които говориш? Аз например, станах случаен свидетел(миналата година), на летателен апарат, според мен задвижван с антигравитационен двигател. Никакъв шум не издаваше, а летеше на ниска височина, без никакви отвори по него, с възможност за рязко спиране. Щом може(не съм сигурен дали е земна технологи), но щом това е възможно, защо да не е възможна и технология, която да изкривява време-пространст
54
5
 
4
 
! Отговори
Извънземни не видели преди 3 години
Ами отваряйте си очите. Хиляди скални рисунки, на воронеж кацнаха - има свидетели разказват хиляди, милиони свидетели има. Не всеки обаче е виждал 1.20 метра сиви хуманоиди с бадемовидни черно/сини очи. Явно самите раси са много. А за това защо не се говори за това - попитайте църквата.... Има опция ..да са ни създали учени...като експеримент. И ние да сме един от многобройните експерименти извършвани тук на земята....от повече от 65 000 000 години. То не са били кентаври русалки какво ли не днк
53
4
 
2
 
! Отговори
А2 преди 3 години
може би поради гигантските си размери Вселената е биологично непознаваема. Само изкуственият интелект би могъл да се съхрани толкова дълго, че да се разпространи навсякъде. Може би хората са просто оръдие в еволюцията, което да създаде машините, технологиите и ИИ както маймуните за съществуването на човека. Човека не може да завземе Космоса, както рибите не могат да завземат сушата. Човешкият живот е твърде кратък и изобщо биологичният живот е непригоден да оцелява в тези мащаби и характеристики
52
2
 
4
 
! Отговори
ФФФ-2 продължение преди 3 години
Мобилните мрежи нещо невидимо за нас пренасят данни,решения,мисли а в бъдеще и чувства от машина към машина,Е какво е ЖИВОТА това или да ядеш и пиеш ли.Живи ни правят и определят мислите,чувствата,делата и постъпките а телата са само инструмента на магията ЖИВОТ...ТЪРСЕТЕ ЖИВОТА НЕ САМО В МАТЕРИЯТА
51
1
 
2
 
! Отговори
ФФФ преди 3 години
Ние търсим нещо,но не знаем какво.Търсим живот но не знаем какво е живота,гледам учени,професори и се недоумявам от невежеството като цяло в научните среди.Учените търсят извънземен живот,същества,бактерии и прочие,а не си задават въпроса ЖИВОТА САМО МАТЕРИЯ ЛИ Е.А оговора е НЕ.Истинското в нас живота е СЪЗНАНИЕТО,то е нематериалната,и скоро машините ще го докажат.Машините ще докажат че СЪЗНАНИЕТО,РАЗУМА са присъщи не само на биологичните тела.Мобилните мрежи нещо невидимо за нас пренасят