Отровена вода с живак затрила цивилизацията на маите

Това обясняват учени от университета в Синсинати, САЩ
29 юни 2020 14:12, Петя Славова
16
Отровена вода с живак затрила цивилизацията на маите
Снимка: БГНЕС

Учени от университета в Синсинати в САЩ разкриха една от причините за изчезването на развитата цивилизация на маите. Оказа се, че резервоарите на древния град Тикал са били замърсени с високи нива на токсични вещества, което може да е повлияло негативно на здравето на населението по време на период на суша и да е принудило хората да напуснат населеното място. Изследователите представиха своите открития в статия, публикувана в списанието Scientific Reports.

Известно е, че маите са напуснали Тикал в средата на IX в. сл. н.е, но точната причина за това остава неизвестна. Една от главните роли може би е имала сушата, продължила няколко десетилетия, от 820 до 870 г., съобщава БГНЕС. Това е затруднило достъпа до сладководни източници като езера и подземни води, в резултат на което градското население е трябвало да разчита на резервоарната система около Тикал. Но според новото проучване, тези резервоари не са били безопасни.

Изследователите са анализирали проби от утайки в четирите основни резервоара на Тикал. В два резервоара са били установени високи концентрации на живак, свързани с периода от 600 до 900 година от нашата ера, като в някои проби съдържанието на токсични метали било няколко пъти по-високо от безопасното ниво за прясна вода. Източникът на живак може да бъдат бои, които маите широко са използвали за декорация, архитектурни орнаменти, както и за ритуални цели.

Маите са пили вода, която съдържа не само живак, но и високи концентрации на фосфати, които попадали в резервоарите заедно с хранителните отпадъци и фекалиите. Органичното замърсяване е довело до растеж на цианобактерии (синьо-зелени водорасли) Planktothrix и Microcystis, които отделят потенциално смъртоносни токсини. Тези токсини имат пагубно действие върху човешкото тяло дори при ниски концентрации и са устойчиви на кипене.

Представителите на управляващия елит на Тикал са имали достъп до замърсените резервоари. Това може би се е отразило неблагоприятно върху способността им да контролират града. Известно е, че хроничното живачно отравяне е свързано с метаболитен синдром (въпреки че механизмът все още не е ясен), а Тъмното слънце, един от владетелите на града, страдал от тежко затлъстяване.

Тъй като силата на маите зависи от способността да се осигури достъп до чиста вода, авторитетът на лидерите на Тикал може би е пострадал сериозно, пишат авторите на проучването. Същият сценарий най-вероятно се е разиграл и в други центрове на цивилизацията на маите.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
Всяка ваксина против вируси и пр. съдържа живак.
13
0
 
0
 
! Отговори
Варненец преди 1 месец
До 11

Ти къде мислиш, че са се отливали от както имаме канализация? Това не е само във Варна, просто едно време *** толкова им е стигнал акъла.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9

Ти как всъщност си ги представяш, че ми е много интересно :) Че са били държава с градове и водопореносна мрежа ли? :))))) ей като почнете да се правите на компетентни по всички теми нямате равни :))
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Варненците ще ги затрие отровена вода от техните собствени фекалии. До къде стигна фекалното петно на морето ? Медиите спряха учудващо да информират
10
1
 
2
 
! Отговори
Учен от Симитли преди 1 месец
отровни политически интриги и промотирани чрез медиите измишльотини ще затрият цивилизацията на майните и шопите около Пловдикал и Софикал
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама те маите само в един град ли са се биле натъпкали всичките ? Виж ти...виж ти...
8
1
 
8
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 месец
"Тези токсини имат пагубно действие върху човешкото тяло дори при ниски концентрации и са устойчиви на кипене." А бе вие явно не си четете простотиите които гугала ви превежда!И после се сърдите че ви оприличават на пернати същества!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2

Ми, бегай да им покажеш кое-какво. Сички сте се извъдили многопрофилни специалисти тука. Може и нобелова да вземеш. Да се чуди човек, как сме толкова омазани с *** при такива капацитети.
6
0
 
9
 
! Отговори
анти диема преди 1 месец
Звучи ми малко като ситуацията във Варна.
5
1
 
6
 
! Отговори
Кви са тез маи ,бре преди 1 месец
Евреите са ги изтрепали ,да не са им конкуренти в любовта към жените.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хахах пак пито платено, учените станаха битер мисирките- айде сега живак, ново 20! Аз си мислех,че конкистадорите са ги изтребили с вирус...
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господата американци още ги е нямало, а г-н Веспучи още си е мислел, че онуй е Китай. Па откъде разбраха какви движения са правили през онези векове в които са си мислили, че Земята е правоъгална. Абсолютно излишна статия, като онази за Луната.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отравяне със живак оставя следи в скелета. И пак сме наука тип Може би!
1
0
 
26
 
! Отговори
MaйMyната преди 1 месец
И заради живакот де са пили, са объркали прогнозата за крайот на светот