Кога да купите първия телефон на вашето дете?

Съвети към родителите как да изберат подходящия апарат
Обновена: 25 авг 2020 13:45 | 25 авг 2020 13:05, Анисия Иванова
Кога да купите първия телефон на вашето дете?
Снимка: Pixabay

Това е въпрос, който смело можем да кажем, че вълнува всички родители. Времето лети, малчуганите порастват, а технологиите вече са неизменна част от живота дори и на най-малките. Всеки възрастен ежедневно борави със своя смартфон, а повечето от приложенията на него дори са полезни.

Децата и тийнейджърите пък все по-рано искат да се снабдят с телефон, подобно на останалите на тяхната възраст. И това неизбежно се случва. Дали заради първия лагер, стоенето за дълго сами у дома, или преминаването в по-горен клас - причината е без значение, защото резултатът е един и същ - детето вече ще има телефон.

Годините, на които децата получават своя първи телефон, непрестанно намаляват, като за 2015 г. в Америка средната възраст е 12,1. Можете да си представите 5 години по-късно какво е положението. Затова днес ще обърнем внимание на този важен и неизбежен избор на смартфон.

Как да направите правилен избор на първи телефон за детето?

Въпреки че вече би било доста трудно да убедите детето си, че не му е нужно нищо повече от няколко копчета на телефона за набиране и повикване, на ваше разположение все още са класическите телефони, които не са смарт. Те притежават всичко най-нужно. В днешно време не са малко майките и татковците, които се опитват да дадат своя “стар” телефон на децата си, но малките често се оказват по-капризни, отколкото родители им са очаквали. Ако опциите за “телефон с копчета” и тази за “наследения телефон” бъдат отхвърлени, то тогава смартфонът остава единствената възможна опция пред вас. Това, разбира се, далеч не е лошо, тъй като смартфоните са доста по-адаптивни и няма да се налага да купувате нов телефон съгласно бързо променящите се нужди на детето. За всички е ясно обаче, че от смартфон до смартфон има огромна разлика - не само ценова, но и чисто технологична.
.
● Цената - децата рядко пазят внимателно своите вещи, независимо колко скъпи са те. Именно това е причина да не се впускате в покупка на скъп телефон. Всяка марка (Huawei, Xiaomi, LG, Samsung и т.н.) предлага бюджетни модели, които разполагат с всичко най-нужно. Широкият ценови диапазон на пазара ви позволява да изберете лесно и бързо телефон на цена от 300, 400, 500 и 1500 лв. Започвайки от по-евтин и обикновен телефон, вие ще имате възможност във времето да надградите мобилното устройство на вашето дете, тъй като то точно това ще очаква. С порастването и навлизането в тийнейджърството, подрастващите все повече обръщат внимание на параметрите на смартфоните като камера, звук, та дори и операционна система за по-заинтересованите. На тази възраст вече може да си позволите да купите и по-скъпа марка телефон (напр. Apple), ако сте сигурни, че техниката ще бъде пазена;

● Наред с цената, обърнете внимание и на устойчивостта на телефона в дългосрочен план. Има модели на някои марки (напр. CAT), които са допълнително заздравени и ви дават по-голяма сигурност при евентуални удари и изпускане. Това не изключва възможността от разваляне, но я минимализира значително;

● В наши дни децата все по-отрано се научават да боравят с неща, които дори на нас може да ни се сторят сложни и трудни. Въпреки това, телефонът при тях играе ролята единствено на средство за постоянна връзка с родителите и за забавление. Затова няма нужда да им купувате джаджа, която има твърде много функции, които детето изобщо няма да използва.

Задълженията на родителите не се изчерпват с купуването на телефона. Въпреки че не след дълго малчуганите започват да учат своите родители на нови неща в телефона, важно е в началото вие да поговорите с вашето дете за правилната употреба на новото устройство. Кажете му кои са позволените приложения и игри, както и тези, които не бива да използва. Нещо повече, поставете някакви граници относно часовете на ден, които детето може да прекарва на своя смартфон. Опитайте се, посредством безграничните възможности на мобилното устройство, да превърнете употребата му в образователно и пълноценно занимание.

Сигурни сме, че има още редица “трикчета”, които вероятно повечето от вас използват, за да контролират достъпа на своите деца до необятното интернет пространство. Ако все пак искате да отложите купуването на телефон за вашето дете, има алтернатива, която временно ще държи вниманието му. Смарт часовниците са доста по-ограничени откъм дейности, в сравнение със смартфоните, но пък те също разполагат с определен набор от възможности, които имат развлекателна функция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още по темата: телефониродителиизбор
Още от