Престоят в космоса е повлиял на мозъка на космонавтите

Това са установили учени
6 сеп 2020 21:30, Петя Славова
31
Престоят в космоса е повлиял на мозъка на космонавтите
Снимка: БГНЕС

Учените са установили ефекта на продължителния престой в космоса върху структурата на мозъка. Резултатите от съответното проучване са публикувани в изданието Science Advances, цитирани от РИА Новости.

Изследователи от Австралия, Белгия, Германия и Русия са изследвали мозъчната структура на 11 руски космонавти, които са прекарали средно 171 последователни дни на Международната космическа станция (МКС). Учените са направили на всеки от тях дифузионен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозъка три пъти - веднъж преди полета в Космоса и два пъти след завръщането им на Земята.

Учените отбелязват, че използването на методите за невровизуализацияе за първи път е позволило да се идентифицират структурни и функционални промени в мозъка след космически полет. По-конкретно се оказа, че в резултат на това, че сте били в среда с нулева гравитация за определено време, разпределението на бялото и сивото вещество се променя, а вентрикулите на мозъка, в които има повече цереброспинална течност, се увеличават, съобщава "Фокус".

Според експерти по този начин нервната система се адаптира към безтегловността и увеличава натоварването на онези области на мозъка, които са отговорни, наред с други неща, за контрол на движенията. Отбелязва се, че показателите се нормализират след седем месеца от престоя на космонавта на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
1
 
! Отговори
flat-earth Bg преди 3 години
Земята е плоска, невъртяща се равнина. Космоса, НАСА, гравитацията, динозаврите, кацанията и разходките по Луната преди повече от 50 години, сондите на Марс и т.н. безумни пропагандни лъжи и само за заблуда. Не им вярвайте. Лъжат ви!
24
17
 
10
 
! Отговори
резултатът е грешен преди 3 години
Резултатът не се зачита.Причината е, че е проведен с руски астронавти, което го прави невалиден.Оказало се, че основно промените са причинени от рязкото прекратяване на ежедневната, прекомерна употреба на алкохол, а не от липсата на гравитация.След успешното кацане, са били подложени на 10 дневен курс на възстановяване(венозно преливане на глюкозоводков разтвор), с цел на възстановяване на капацитета и обема, до нормални нива.
23
3
 
10
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Роботи могат да летят дълги години в Космоса - човек не!
22
24
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
това обяснява бозата в главата на резидента -готов е за руски космонавт
21
0
 
17
 
! Отговори
оцелял от СДС-Чумата преди 3 години
Това означава ли,че Прероден Пастиркин,Сашо Нереза,СулЮ Паситто и други *** са с увредени мозъци по рождение ,след като нямат нито един ден в Космоса,но имат много години в Комсомола и в БКП-то ?
20
6
 
14
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До Активист на БСПА може би увреденият по рождение мозък го кара да седне в джипката?
19
9
 
35
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
То и престоят в ЖИПКАТА уврежда мозъка .Имаме пример на най-високо ниво...
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пилотира ми тоягата у нас.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до анонимен 15Личи си ,че си доста по-дълго пилотирал от Президента ...
16
0
 
0
 
! Отговори
Ако-активист преди 3 години
Я виж ти?
15
32
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и само да си пилотирал самолет оглупяваш като нашия Прецедент.Хем не сме чули да се е преработил.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хидроцефалия?С други думи са оглупяли.
13
5
 
15
 
! Отговори
Алберт Цвайнщайн преди 3 години
Добрютро, Пенке, варим боб!Астронавтите от НАСА, които са ходили до Луната (да, ходили са и да, кацали са), половината от тях са изкукуригали, разболели или умряли!Това е напълно в съответствие с научните теории за пояса Ван Ален, космическата радиация и други.
12
0
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДОБРЕ, ЧЕ НИ КАЗАХТЕ!!!НЕ ПОМНЯ РУСКИ ИЛИ ДРУГИ УЧЕНИ ОЩЕ ПРЕДИ 10-КИ ГОДИНИ ОБЯВИХА, ЧЕ ПРЕСТОЯ В КОСМОСА УВРЕЖДА МОЗЪКА!!!ТЪЙ, ЧЕ ТОВА НЕ Е НОВИНА!
11
8
 
14
 
! Отговори
toti преди 3 години
Абсолютна тъпотия да правиш нещо без смисъл и посока !!Жалко за хората,уж че иследват нещо и то какво е никой не казва а се харчат милиарди за пълнене на празното!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя сайт е пълна yйдyрма!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оправете си правописните грешки в статията, моля! Имайте уважение към читателите си.
8
9
 
1
 
! Отговори
Мадурий и ГаргАРИН преди 3 години
Бе те акъл нямат,па би им съ променил.
7
0
 
24
 
! Отговори
Homo Cosmicus преди 3 години
Руснакът Константин Цилковски, измислил уравненията за излитане и пътуване в космоса, беше казал, че един ден човечеството ще еволюира в напълно нов вид заради престоя в космоса.Преди време американците бяха правили сравнителен анализ на ДНК проби на близнаци, настоящ и бивш космонавт. Та станало ясно, че престоят в космоса променя експресията на гените. Активира едни и изключва други.
6
14
 
21
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Явно и Боко с джипарата обикаля неква орбита та му е станал мозъка колко на кокошка.Скоро ще излети към панделата кат Гагарин в космоса.