Престоят в космоса е повлиял на мозъка на космонавтите

Това са установили учени
6 сеп 2020 21:30, Петя Славова
31
Престоят в космоса е повлиял на мозъка на космонавтите
Снимка: БГНЕС

Учените са установили ефекта на продължителния престой в космоса върху структурата на мозъка. Резултатите от съответното проучване са публикувани в изданието Science Advances, цитирани от РИА Новости.

Изследователи от Австралия, Белгия, Германия и Русия са изследвали мозъчната структура на 11 руски космонавти, които са прекарали средно 171 последователни дни на Международната космическа станция (МКС). Учените са направили на всеки от тях дифузионен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозъка три пъти - веднъж преди полета в Космоса и два пъти след завръщането им на Земята.

Учените отбелязват, че използването на методите за невровизуализацияе за първи път е позволило да се идентифицират структурни и функционални промени в мозъка след космически полет. По-конкретно се оказа, че в резултат на това, че сте били в среда с нулева гравитация за определено време, разпределението на бялото и сивото вещество се променя, а вентрикулите на мозъка, в които има повече цереброспинална течност, се увеличават, съобщава "Фокус".

Според експерти по този начин нервната система се адаптира към безтегловността и увеличава натоварването на онези области на мозъка, които са отговорни, наред с други неща, за контрол на движенията. Отбелязва се, че показателите се нормализират след седем месеца от престоя на космонавта на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина е интересно.От гледна точка на цивилизационното развитие на човечеството, това е може би най-интересната и важна новина за последната година.Всичко останало - разни български мутри, беларуски диктатори, ежещи се турци и гърци..., а бе всичко останало няма да има никакво значение след 50 години.
4
9
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Някъде на Земята има скрит извънземен кристал, който записва и излъчва всичко за нас - от рождение до смърт. Далече от него - просто сме обречени...
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моят звездолет го зареждам с астро-нафта.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астронавти.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е много интересно уважаеми дами и господа