Прищявката на Мъск - Starlink, сериозно пречи на астрономите

Учените не виждат реално решение на проблема
14 сеп 2020 11:47, Нели Христова
68
Прищявката на Мъск - Starlink, сериозно пречи на астрономите
Снимка: БГНЕС

Системата за сателитен интернет Starlink, разработвана от Space X на Илън Мъск, вече набира популярност, а спътниците многократно минаваха и над България. Разбира се, те озадачиха мнозина, които първоначално не знаеха за какво става въпрос, но след това предизвикаха интереса на хората, много от които чакаха вечери наред, за да ги наблюдават.

Но те сериозно пречат на астрономите, които все по-често критикуват проекта. Стотици сателити в орбитата на планетата биха попречили с отблясъците си от слънцето на нормалната работа на наземните телескопи.

SpaceX реагира на тези оплаквания, като започна да произвежда нови сателити. Те се наричат DarkSats и отразяват светлината по-малко от останалите. Новите апарати не отразяват слънчевите лъчи и съответно не се виждат толкова лесно.

Оказва се обаче, че с това проблемът не е напълно решен. Въпреки че има значителен напредък, сателитите все още създават значителни смущения за астрономите, чиито космически наблюдения са блокирани от светлинни ивици, докато спътниците преминават. А това пречи на космическите проучвания.

Учените все още не виждат истинско решение на проблема, а още по-притеснително е, че други частни компании могат да последват примера и да започнат да изстрелват собствените спътникови мрежи, без изобщо да вземат предвид нуждите на астрономите и да се съобразят с тяхното мнение.

 


68
Още от НОТИФИКАЦИИ
Най-честите грешки при ползването на антифриз
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
До Хах

Ok ...
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Сериозно глупава статия.
59
2
 
3
 
! Отговори
Хах преди 6 дни
Еми да изтреля Хъбъл в космоса, тъкмо обхватът му ще се подобри
58
6
 
6
 
! Отговори
До Аз преди 6 дни
Точно, комунизма биш лош щото дс карала хората да се шпионират един друг и им правила мръсно. А днеа частни фирми ще те отглеждат и следят от раждането ти до живот, ще знаят повече за теб от *** и баща ти, на всичкото отгоре работят само в частен интерес. ДС беше за националния интерес, който беше ясно очертан
57
5
 
16
 
! Отговори
Ала бала преди 6 дни
Само ще еи кажа че всеки един проект на Мъск е с подкрепата и финансирането на ЦРУ, На друг ще разрешат ли 3000 сателита на частна фирма? Или коя автокомпания съществува 13 г на загуба и е по скъпа от форд и тойота взети заедно и винаги се намират незвестни инвеститори да я ранят на загуба.. Всичко е а военна и шпионска цел!
56
2
 
22
 
! Отговори
Az преди 1 седмица
Мъска, Зукърбърга, Гейтс, Джобс все поставени лица на уж частни компании. Единия ти знае всичко на компа, другия на тела, третия какви интереси имаш, четвъртия къде ходиш без телефон...
А по време на соца имаше само един милион доносници :)
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заради тия кабели и стълбове за ток неможем си насадим секвоя пред вратата на къщата.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами тъкмо мотивация за джеймс уеб телескоп + да направят обсерватория на задната страна на луната речем.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 51

Пълни хлупости. Ако не беле китай, щяга да избият половобата коерейци, а другата половина щеле да произввжда с верога на врътлето 3 пъти по-евтино от Китай.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прищявката на Мъск има възможнист, да стигне трилиойи долари в един момент! Аман от писачки!
51
3
 
5
 
! Отговори
Конспиратор преди 1 седмица
До 49

"Умам как. Просот е скъпо и нерентабилно"
То стига чрез радиовълново излъчване да се влияе над общото настроение на хората - технология още от времето студената война и доста често използвана в наши дни.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
48 ти сериозно ли? Янките се криха в укрития и си пълниха килерите с консерви само от опитите на корееца, толкова ти е приемливото
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

"Питайте така наречения елит защо спряха разгръщането на 5G?"

Га чи противоположното трърдяйти виии куюспиратурити.
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Страна като Беларус, която няма космически войски няма как да спре или заглуши сигналът на Стар Линк."

Умам как. Просот е скъпо и нерентабилно, а освен това, ще си прецакат и собствените комуникации, както и част от тези на комшиите.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 26

Да се пробват. Атоюните им бомби ше стигант за 2-3 големи града в САЩ. Приемлива загуба.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пей мей, същия льольо като зукърбърг. Фейкбука е почнал като малък лексиконски университетски сайт. Без машинации и подкрепа от държавни агенции не ставаш голям. Факт е че на мъск му се плаща от федералните и от наса. Факт е че не можа да стреля нищо когато тръмп затвори правителството, шътдауна.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 19

Проузводствто им замърсява колкот една физелова кола за година експлоатация, без да броим призводството на самата дизелова кола.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДонНали затова се подобрява и ряработва постоянно....
43
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спрете да величаете тоя мъск, баща му имал пари преместил го от юар в канада после в щатите. Онзи направил няколко стартъпа, спечелил колкото да се търгува на борсата. В щатите борсовите машинации са практика. Дори след като се хвана с оная канадка Клер(майка и е украинка), машинациите проодължиха -онази пушила трева и го накарала да излъже че акциите му стрували 420 долара. Няма нищо частно при него, дотиран е от правителствените агенции и това е факт и се знае.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма решение на проблема. Спътниците ще стават все поече и в някакъв момент, земната астрономия ще отиде на кино. За съжаление, защото това са проекти за милиарди. Истината е, че САЩ наложи един модел на управление на космоса, който да изцяло предимство на частните и на военните проекти, а такива неща като науката останаха на заден план. И никой не им се противопостави. Реално околоземного пространство принадлежи на всички ни и те нямаха право да го правят. Да ги слагат на геостационарни орбити.