Прищявката на Мъск - Starlink, сериозно пречи на астрономите

Учените не виждат реално решение на проблема
14 сеп 2020 11:47, Нели Христова
68
Прищявката на Мъск - Starlink, сериозно пречи на астрономите
Снимка: БГНЕС

Системата за сателитен интернет Starlink, разработвана от Space X на Илън Мъск, вече набира популярност, а спътниците многократно минаваха и над България. Разбира се, те озадачиха мнозина, които първоначално не знаеха за какво става въпрос, но след това предизвикаха интереса на хората, много от които чакаха вечери наред, за да ги наблюдават.

Но те сериозно пречат на астрономите, които все по-често критикуват проекта. Стотици сателити в орбитата на планетата биха попречили с отблясъците си от слънцето на нормалната работа на наземните телескопи.

SpaceX реагира на тези оплаквания, като започна да произвежда нови сателити. Те се наричат DarkSats и отразяват светлината по-малко от останалите. Новите апарати не отразяват слънчевите лъчи и съответно не се виждат толкова лесно.

Оказва се обаче, че с това проблемът не е напълно решен. Въпреки че има значителен напредък, сателитите все още създават значителни смущения за астрономите, чиито космически наблюдения са блокирани от светлинни ивици, докато спътниците преминават. А това пречи на космическите проучвания.

Учените все още не виждат истинско решение на проблема, а още по-притеснително е, че други частни компании могат да последват примера и да започнат да изстрелват собствените спътникови мрежи, без изобщо да вземат предвид нуждите на астрономите и да се съобразят с тяхното мнение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е този някои да го ошамари. Голяма част от работите които прави са пълни глупости и въобще не е времето за тях, като мозъчните импланти. Може би след 50 години.
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този проблем можеше да се избегне ако в кратуната на Мъск имаше нещо.
18
7
 
10
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Ти щом така много четеш, айде прочети колко компании плащат на Мъск да им изстрелва сателитите сега и колко компании плащат на руснаците. До скоро НАСА плащаше на руснаците да пращат космонавти да ходят до МКС, вече познай на кой плащат - на батко ти Мъск. Пропагандата тука не помага пич, само се излагате русофилите с вашите комплексарски глупости.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Системата за сателитен интернет Starlink, разработвана от Space X на Илън Мъск, вече набира популярност, а спътниците многократно минаваха и над България."Някакво невероятно събитие ли е спътник да прелита над България, че го изтъквате?
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Дегенерата тръмп бил против дегенератите? хахахахахаха
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Мъск и Тръмп да са заедно? Не ми се вярва. Администрацията на Тръм масово финансира Бойнг и разхищава милярди за недоразомението СЛС. Компанията на Мъск - СпейсХ е оставен буквално без пари в сравнение с Бойнг. Едва последната година, виждайки че Бойнг не могат да пратят една капсола дори до космическата станция, едва тогава дадоха някой долар на СпейсХ а да им закара астронавтите.СпейсХ получаваше много повече финансиране и възможности при Обама!
14
0
 
2
 
! Отговори
Аз до 16 преди 3 години
Първо се откачи от толофикацията дето те рекетират всеки месец, после мисли за телекомите. Тръгнал си на гол тумбак чифте пищови да слагаш. Изглежда малко нелепо отстрани.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нацапаха и небето нощем.
12
8
 
11
 
! Отговори
Телеком монополисти преди 3 години
Пречи не на астрономите, а на телекомуникационните оператори. Когато Мъск пусне бърз и сравнително евтин интернет до всяка точка на света без Китай, но включително и България, тогава телекомите ще са в паника и ще трябва да понижават цени и вдигат качество - все неща които не им се нравят.
11
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да му забранят да прави такива глупости.В момента приличен интернет има навсякъде където има хора.Дори и на най-отдалеченото населено място на земята.Одралечено островче казващо се Тристан де Куна/я или нещо подобно.Е да кифлите не могат да стриймват 4к колко важно наистина.Просто ще е чудесно половин милион сателита с размерите на пералня да летят навсякъде за да могат *** в бразилия да гледат 4 к в тубата.Какво постижение.
10
7
 
9
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 4,А защо т.н. наука от 40 години насам не може да се върне на Луната, да прави бази там. Да не говорим пък за пилотиран полет към Марс, недай си боже извън слънчевата система да бяхме стигнали досега? Уви.Къде са новите технологии за тази цел?Мъск поне се опитва да направи нещо по въпроса...
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Я вземи се успокой малко! Ако не бяха тия дето "зяпат небето" нямаше да знаеш за неща дето не те засягат и никога няма да те засягат!"
8
7
 
7
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 години
Това със спътниците не е прищявка, а отдавна назряла необходимост. В днешния свят връзка си трябва.От друга страна, астрономията също трябва да върви някак. Някакво решение все ще се намери.
7
3
 
7
 
! Отговори
Не е прост той преди 3 години
Хем изпълнява доходоносни поръчки от Пентагона (за тези "допълнителни" функции на "Старлинк" обикновено се мълчи срамежливо), хем принуждава астрономите да тормозят всичкото власт по света с искания за повече автоматични станции-телескопи в пространството. А в космоса условията за наблюдения и изследвания са несравнимо по-добри, отколкото на земната повърхност. Печалба и за него, и в края на краищата за науката също.
6
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То само с гледане с телескопи не става бе пичове. Трябва някой като Мъск да бута човечеството към нови висоти, много сте малки да се заяждате с Мъск. Илон Мъск собственоръчно затри руската космическа програма и накара всички да почнат да правят електрически коли за да оцелеят.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи пак ще трябва регулация и контрол.Хляб,за хиляди хора.
4
6
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Я вземи се успокой малко! Ако не бяха тия дето "зяпат небето" нямаше да знаеш за съществуването на Марс и прочее други неща около планетата ни. Каквото с тези старлинк сателити, такова и без тях. В същото време, работата на учените е в пъти по-важна от прищевките на някакъв изчаткал милиардер.
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречената "прищявка" има за цел да направи интернет глобална система, която ще може достъпна на всякъде из земното кълбо. Самите сателити заемат минимална част от небосклона. Като последен аргумент с намаляване цената за изкарване на килограм товар в орбита, позиционирането на космически сателити, ще е все по-лесно. Последните споменати имат далеч по-голям потенциал, защото не трябва да се калибрират заради атмосферата или да чакат слънцето да залезе.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В бъдеще ще сложат телескопи на спътници на по външна орбита и от там ще гледат.
1
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тия само зяпат небето, човека това не му е прищявка ами начин да финансира пращането на хора на Марс и създаването на огромни ракети които да транспортират хора и товари.