Колко уязвим е светът на кибератаки и могат ли те да убиват?

Все повече хора са поставени под риск
25 сеп 2020 20:15, Нели Христова
20
Колко уязвим е светът на кибератаки и могат ли те да убиват?
Снимка: Pixabay

Когато се замислим как кибератаките ни засягат, най-вероятно си представяме хакнатите си профили в социалните мрежи или данните от кредитните ни карти - откраднати. Но нещата могат да са много по-лоши. Кибератаките стават все по-физически и опасни.

Тази година започна първото дело срещу киберпрестъпник в Германия, след като атака над болница уби един човек. Експертите от години предупреждават, че скоро кибератаките ще започнат да водят и до жертви.

Но коя част от модерния ни живот е в най-голям риск и какво правят правителствата и компаниите, за да ни предпазят?

Залогът е най-голям при транспорта и най-вече авиацията. Досега самолет никога не е бил хакван. Но приземената флотилия заради пандемията от COVID-19 позволява на експертите да установят колко лесно могат хакерите да установят контрол над полет. 

Кен Мунро и екипът му са експерти по киберсигурност, но също така са и пилоти. Те са наясно колко уязвими са самолетите.

"Имаме много стари връзки. Сигналите не са криптирани. Има начини, с правилното оборудване, да убедиш системата за кацане да предава грешна информация и да накараш самолета да кацне в морето, а не на пистата", обяснява той пред BBC.

Подобни слабости са открити из цялата индустрия. Повечето от тях вече са коригирани и според Кен, рискът вече е много малък. Но той е спокоен не само заради това, но и защото има човек в кабината: "Пилотите са добре тренирани, а и имаме кулите за контрол на трафика, които ще ни кажат "Хей, какво правите? На грешното място сте", казва Мунрота .

Киберекспертите са притеснени повече за атаки на фабрики и индустриални комплекси. През 2014 година в Германия хакери взимат контрола над мина за стомана.

"Киберпрестъпниците хакват мрежата чрез компютрите в офисите. Те стигат до производството, установяват контрол над доменната пещ и предизвикват непредвидено спиране, без контрол", обяснява киберекспертът Матиас Мейър.

Тогава правителството на Германия съобщава за "физически щети", което не е характерно за кибератаките. Но по думите на Мейър, колкото по-умни и дигитализирани стават фабриките, толкова по-голям е рискът физическите повреди да станат нещо напълно нормално.

През последните няколко години множество фабрики е трябвало да затворят след кибернападение. Но само още веднъж в историята на човечеството са причинени и физически щети от хакерска атака.Това се случва през 2012 година във фабриката Stuxnet в Иран.

Какво могат да направят компаниите за да се предпазят?

"Мисля, че е много важно лидерите на компании да вземат насериозно киберсигурността, защото ако не го направят, това може да коства човешки животи", казва Йохан Лепасар от Европейската агенция за киберсигурност.

Но понякога не само животът на работниците е изложен на риск, а и този на хиляди, милиони хора. Основни инфраструктурни сектори, като енергийния, постоянно са атакувани от хакери. Понякога набезите им са успешни. Така през 2015 и 2016  година стотици хиляди хора в Украйна остават без ток заради руски хакери. Марина Кротофили е един от киберекспертите, който е изпратен да помогне.

"Бях много ядосана не само защото това е родината ми, а и защото някой умишлено е нападнал основна инфраструктура, която е важна за здравето на обществото", казва тя. Въпреки сложността им, вредите от атаката били поправени за два часа. Но понякога кибератаките не са напълно умишлени и атакуват грешната институция. Подобни грешки може да са фатални, ако говорим за здравни центрове.

Случаят, който властите в Германия разследват, се отнася за болница в Дюселдорф, която е атакувана по погрешка. Докторите бързо изпратили пациентката в друга болница, за да спасят живота й, но тя починала по пътя. Това е първият случай, в който хакерите се оказват виновни за убийството на човек.

През 2017 година Великобритания е ударена от вируса WannaCry. И там десетки пациенти е трябвало да бъдат преместени от интензивните отделения, след като кибератаката оставя много болници офлайн. Няма данни някой да е починал заради това, но атаката е причинила много хаос.

Засега вероятността за опасни кибератаки е малка, но всички сведения от последните години сочат към една и съща притеснителна тенденция - киберсветът все повече ни атакува и физически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кибер атаките не е такъв проблем. Проблема е консорциума от производители на софтуер, операционни системи, мтрежово оборудване, хардуер и тайните служби на определени добре известни държави. И големите мултинационални частни фирми са в играта.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Митник им го каза още преди 30 години, ама хората все се мислят, че са по-ефективни от компютрите, когато става въпрос за много големи числа и операции, котио се изпълняват милиони пъти в секунда ... А иначе са готови, да оставят на колата, която изрично им казва, че не може да се кара сам, да ги кара сама... Върви, па рабирай!
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в България 90 % от електромерите са свързани с компютри които ги управляват динстанционно . сега си представете какво ще стане ако електричеството спре за 24 часа на 90 % от територията на България . самолетите са ви най-малкият проблем .
14
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
"убедена съм, че има технически способи за предотвратяване достъпа от вън до паметта, данните, дори до самия компютър от неоторизирани лица...Например, може компютърът да генерира на произволни периоди някакъв свой код, който да се предава на устройството"Дори не се налага кода да се генерира или предава в реално време.Вика му се authenticator token. Ползват се в банковата сфера, на геймърски платформи като battle net и т.н.
13
3
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
ама тук много писачи и никой не е близо до истината, гледам Диана21 писала за някакви произволни кодове... неработят така компютрите...като цяло ако всичко е добре кофигурирано опасност от срив почти няма освен от най-слабото звено и то е самия потребител ако се излъже (бъде излъган да кликне някъде дето не трябва), втората слабост е експлойт който може да бъде използван за хакване на системите за които никой незнае че имат дупка и пак ако всичко е добре конфигурирано мрежи-сървъри всичко ОК
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има простаци да вярват
11
2
 
3
 
! Отговори
Напишете преди 3 години
Психотерор - и ще разберете какво правят с вас!
10
1
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
"ако живееха 30 години по-рано и в света нямаше интернет и компютри"... Първата компютърна мрежа е ARPANET. И е от 1969.
9
0
 
1
 
! Отговори
До diana21 преди 3 години
Автопилотчето и компютъра му едва ли е свързан с интернет - трябва да са тъпички за да го свържат ;) Трябва някоя стюардеса с флашка да го хакне. Ако е безпилотник може.
8
3
 
1
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Анонимен 5 /не знам защо не излезе моя ник, но това съм аз - diana21, iили диана21/Бих допълнила още, че това може да се направи и с хардуерни средства...Определено съм сигурна, че компютърните титани още не са се заели сериозно с въпроса, иначе има много, много решения, според мен
7
1
 
2
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Анонимен 6Има най-различни хакери. Всички са много различни! Някои са просто любопитковци, които искат да видят докъде ще стигнат...Някои са си гении...
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хакерите са уникално големи ***, защото ако живееха 30 години по-рано, и в света нямаше интернет и компютри, те щяха да са просто едни абсолютни аутсайдери в живота, и пълни самотници, на които жените не обръщат грам внимание!Извън интернет хакерите са социални мъртъвци
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убедена съм, че има технически способи за предотвратяване достъпа от вън до паметта, данните, дори до самия компютър от неоторизирани лица...Например, може компютърът да генерира на произволни периоди някакъв свой код, който да се предава на устройството, където са разположени данните или паметта и съответната мрежа от устройства, ако има такава - по този начин никой от външно устройство с друг код, не може да има достъп до мрежата след като кодът му е различен от този на системата...
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нaциcтите направиха съвременния свят такъв какъвто е така че те трябва да предложат решение на тези проблеми!
3
4
 
0
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Ух ох...Не си прав за самолетите! Повечето време те работят на автопилот и ако компютърът там се повреди, можеш да си представиш какво може да се случи...Хакерството наистина става все по-голям проблем! Според мен, трябваше да се помисли по въпроса още преди да се създаде компютъра...
2
3
 
2
 
! Отговори
Ух ох... преди 3 години
Интересна статия ама фантастика. Едно е да ти хакнат Win 7 на 10 год PC друго е ново с Win 10 или Focal Fossa. Че то вдички самолети с връзка с нет па и системите им към него свързани... Много филми е гледал автора нещо.
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля Ви, спрете с тези заглавия, рублофилните *** съвсем ще изперкат.