Българи създадоха ел. автомобил, който вдига до 500 км/ч

Изкуствен интелект гарантира сигурността на колата
21 окт 2020 11:51, Ния Христова
76
 
Български екип е част от проект за електрически спортен автомобил, който е с мощност над 5000 конски сили и скорост от близо 500 км/ч.
 
"Стартирахме проекта през 2015. вече представихме дебютния модел и в момента организираме собствена фабрика за производството на колата в село Туховища. Работихме доста дълго време в областта на електрониката и роботиката", каза създателят на автомобила и компанията инж. Ахмед Мерчев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни още, че благодарение на това, че електромоторите имат висок въртящ момент още при самото включване, дори при ниски обороти, колата може да вдига високи скорости за много кратко време. "Това отличава електрическите коли - имат доста по-бързо ускорение", изтъкна той.
 
Колата има вграден изкуствен интелект, където са заложени предиктивни алгоритми, осигуряващи максимална електронна предпазливост като системи в колата, и по този начин се подсигуряват шофьорът и околната среда.
 
Батерията на автомобила може да измине 1020 км в градска среда. В колата има 5 главни иновации - шасито, електромоторите, батерията, аеродинамиката и изкуственият интелект.
 
"Всички тези технологии са доказани и използвани на ниво прототипи", подчерта инж. Мерчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСпокойно, ще й закачат отзад две ремаркета за батериите и ще стане първата спортна кола (защото никъде няма двигател 5000 коня в лек автомобил) с пусково ремарке.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е подвеждащо. Нищо не са създали още. Автомобилни концерни със стотици проектанти конструират подобен автомобил с години и после се оказва че има стотици дефекти като самозапалване, отказващи системи за безопасност и т.н. Пък един жмульо който не може да каже едно изречение без да прекъсва бил измислил 5000 коня кола. Покажи я, да я видим.
68
1
 
7
 
! Отговори
Един друг преди 3 години
Реших да го послушам какво и как говори! Този е от типа: "правиш се на тапа и плаваш"!От техническа гледна точка е "въздух под налягане" , ... леле! Заключение: "Избий баламите - тарикатите сами ще измрат"!
67
1
 
2
 
! Отговори
Snake oil salesman преди 3 години
Докато има балами, ще има и продавачи на змийско масло. Нищо ново под слънцето.
66
2
 
2
 
! Отговори
Кико преди 3 години
А Путина обявил че негов първи братовчед е създал лек срещу Covit 19!Паживиом и увидим!
65
4
 
8
 
! Отговори
Акционер преди 3 години
Абе вие нормални ли сте да публикувате подобни глупости!? Всички автопроизводители се мъчат да направят автономно управление пък нашето момче го изпреварило вече. Бъдете малко по-критични към материалите си иначе никой няма да ви вземе насериозно.
64
4
 
9
 
! Отговори
Георги преди 3 години
За съжаление си изгубих 5 минути, слушайки мечтите на едно момче, което трябва да заляга повече над книгите.
63
0
 
6
 
! Отговори
Елементарна сметка преди 3 години
Купих си нова кола с фабричен метан преди 12 години. До сега съм изминал 380 хил км. Среден разход 6,4 кг. на 100 км. Средна цена през годините 1,2 лв./ кг. Сметнах, че съм дал около 27 хил. лв. за гориво и още около 4-5 хил. за обслужване на мотора. Колата е баничарка и съм я купил за 30 000 без ддс. Общата ми сметка е около 57 хил.лв. Колко ще ми излезе да си купя ел.кола и я карам 12 години???
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздравления хубаво е най накрая и в България да се направи нещо, преди имаше една българска любителска кола на база трябант и минаваше 80 км с стандарни акумулатори но тогава нямаше тесла която промотираме елколите и на проекта се гледаше като несериозен.
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5000 к.с. са без малко 4 мегавата. Имате ли представа от габаритите и теглото на такъв ел. двигател и колко ток харчи?
60
0
 
7
 
! Отговори
Manechi преди 3 години
Браво! Остава и да тръгне!
59
1
 
8
 
! Отговори
ameriсаno преди 3 години
бг хай тек, ха ха
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aaaa, ъъъъ, аа, ъъъъъ, а, аааааа, ъ...... разбрахте ме нале.
57
6
 
21
 
! Отговори
Мъде Ин Туховища преди 3 години
Много ама много искам да видя тоя богаташ , който ще пренебрегне новоизлезлите модели на Макларън... Мазерати ... Бугати ... Майбах .. за да си купи Алиено сглобено в село Туховища, България . Също толкова интересно ще ми е да видя и наиввниците дето тоя "Енженер Ахмед" ще убеди да му станат спонсори.Време е този сайт да си направи Хумористична страничка .
56
2
 
17
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 3 години
Хо хо хо хо първоаприлска шега ха ха ха ха !!!!!
55
1
 
24
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Илон Мъск нервно пуши заврян в ъгъла и очаквайки с ужас как корпорация "Тесла" фалира заради електромобилите от село Туховища...
54
3
 
18
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Точно затуй не гледам българска телевизия... Ужасно е за психическото здраве да гледаш как някакви селски гейове и *** *** назначени за журналисти канят всякакви луди откачалки които, видите ли, щели да правят електромобили с изкуствен интелект в село Долно ***...
53
0
 
9
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Ай ся дребнавости, важното е, че Муудис ни дигна оная работа))))
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама "жип" ли е или не? Щот ку не е няя стани раутата...))))
51
0
 
15
 
! Отговори
Естествен интелект преди 3 години
ЦИТАТ : "Колата има вграден изкуствен интелект, където са заложени предиктивни алгоритми...." АМА ТОВА СА ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИ СЕ НЕЩА БРЕ, СПЕЦИАЛИСТИ! Интелекта, затова е интелект, защото намира НОВО решение в трудна ситуация. Виж, папагалите дращещи статии със сигурност са с ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ!

Спонсорирани публикации