Какво представлява "Хитмобил" - проектът за чиста енергия?

Нови центрове ще стимулират иновациите
16 дек 2020 22:45, Нели Христова
18

Стартира "Хитмобил" - проект за чиста енергия. Каква е основната му цел?

"Хитмобил" е център за компетентност, който е един от 10-те такива центрове, които се изграждат в страната в рамките на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това са центрове, които имат за задача да направят връзката научни изследвания, иновации и бизнес много по-жизнена. Както и да спасят от създаването на една идея от лабораториите до нейната реализация, като научен продукт", каза директорът на Института по електрохимия и енергийни системи към БАН проф. Евелина Славчева за "Денят ON AIR".

Тя сподели, че партньори са 10 научни организации, от тях 7 института на БАН.

"Водеща организация е Институтът по  електрохимия и енергийни системи. Имаме партньори с различна експертиза. Имаме един университет и две частни научни организации. Основната мисия на този център е да подпомогне въвеждането на иновативни технологии за съхранение за възобновяема енергия и нейното репотребление след това в бита и индустрията. Тематичната зона на центъра е много прямо свързана с европейските политики и стратегията за изграждане на климатично неутрална Европа в рамките на следващите десетилетия", допълни проф. Славчева пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че за първи път са получили много сериозно финансиране, с което да изградят научната инфраструктура, която да позволи участието на страната в големи демонстрационни проекти, които са свързани с новите зелени технологии.

"Нашият проект с финансиране с над 21 млн. лв. Това финансиране идва основно от европейските структурни фондове за регионално развитие. И 75% от тези средства ще бъдат изразходвани целево за изграждане на научната инфраструктура и изграждането на лаборатории. Мислим за години напред, но процесът е труден и сложен, защото проектът приключва в края на 2021 г.", каза още проф. Евелина Славчева.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Само като чуя БАН и знам, че с каквото и да се захванат, ще е ялово. Имам една позната, леко *** и работи в БАН и познайте за какво взима заплата? Стерсира растения и вижда как се отразява стреса на различните култури. НЕ знам каква е ползата от това. Ето и тази - искат 21 милиона за един ПРОЕКТ! Да направят план за бизнеса, но бизнеса да го изпълни за намаляване на вредните емисии. Демек, да точат тази разработка, докато не си вземат 21 милки във вид на заплати, няколко години тоест
16
1
 
3
 
! Отговори
Тръпката е навсякъде преди 1 месец
Та продължаваме вица: Сложи главата на гардероба, крака на пералнята, ръката под масата .... а от клетката на папагала се чува:
"На супа ставам ама това искам да го видя ма.ма. му д.е.е.б.а, много интересна поза е т'ва бе шефче тая ще може ли така да застане ... откъде я извади тая гимнастичка бе долняр долен, на мене кога ще ми купиш и на мене някоя папагалка да я изтаковам и аз ...
15
1
 
1
 
! Отговори
Тръпката е навсякъде преди 1 месец
Има и друг виц за папагал: Студент художник ама много трудолюбив имал си гипсови отливки на глава, крак, ръка имал си и папагал, обаче тоя папагал от компанията на студента чувал все псувни и ругантни и по ирония на съдбата точно тях научил да казва. Много циничен и вулгарен папагал. Една вечер студента решил да си покани гаджето в квартирата и инструктирал папагала: Покривам клетката с завеса и ако гъкнеш в тенжерата за вечеря те слагам. Идва момичето и се чува: Сложи главата на гардероба ...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямам нищо срещу проекта, но ако по традиция багери заравят строителни отпадъци под блоковете, коли паркират на тротоарите и рушат настилките, а въздухът не става за нищо, има ли изобщо смисъл от това? Зелената енергия е последният проблем, на който си струва еа се обръща внимание, когато основният е в селяшкия манталитет на населението.
13
0
 
1
 
! Отговори
И к'во още: преди 1 месец
Знаете ли вица за човека дето си купил прекрасен папагал Ара(от тия дето говорят) и няколко месеца го учил да казва само една фраза за която го награждавал всеки път с бисквитка или някакво лакомство.Един ден му се обадили от мобилният оператор да му предложат нови оферти,той се поусмихнал, вдигнал телефона след което го оставил включен в клетката на папагала и излязъл.Четири часа по-късно се връща вкъщи и гледа и телефона и папагала точно както и където ги е оставил и ара-та повтаря:И к'во още!
12
0
 
1
 
! Отговори
И к'во още: преди 1 месец
А иначе така нареченото обратно просмукване - имаш дупка под земята с различно налягане, тя обаче не е напълно затворена дупка. Има си течове, има си места от които някакви течности влизат и почват леко полеко да я пълнят и да претърпяват трансформация и ако първият вариант отнема 30 милиона години където връщаме това дето сме извадили от там, теорията за самозараждането с обратно просмукване до постигане на еднакво налягане без човешка намеса ще отнеме към 120 милиона години!
11
0
 
1
 
! Отговори
И к'во: преди 1 месец
Като теорията за самозараждащият се нефт - вярна е! Абсолютно вярна е! Обаче пропускат едни много важни компоненти - ще се самозароди нефта например, ако някое празно находище от нефт източите водата от него (доколкото можете) напълните го с течен въглероден диоксид и течен метан и след има няма 30 милиона години двете съединения под въздействието на температура и налягане ще претърпят химична реакция, която ще ги превърне в сложни въглеводороди и водата дето е вътре. Но ще отнеме милиони години
10
0
 
1
 
! Отговори
И к'во: преди 1 месец
Въглеродния диоксид втечнен да го вкарвате в тия дупки ок. След много милиони години от нещо нещо друго ще се получи. Ама нали знаете колко е скъпо нали? Знаете колко е скъпо нали? От училището дето искам да направя полза ще има огромна - млади хора дето лишени от глупостите на възприетите вярвания ще са по-полезни и по-оцеляващи от тия САЩоамериканци дето приличат 60 процента от тях на бургери Хесбургер!!!!
9
1
 
1
 
! Отговори
И ония тъпанари: преди 1 месец
Ония *** от САЩ дето да копат шистов газ к'во мислите, че вкарват под земята да изкарат тоя газ а? Вода под налягане - и там дето некога е имало шистова скала сега има огромна дупка пълна с вода. И пак така - водата има различна плътност от шистовата скала да не говорим, че нейното нормално състояние е да се върти във вечния кръговрат, а не да седи под земята, ама нееееее тряяя искараме парата и в процеса на изкарване на парата да променим малко тевтониката и да поразместим слоевете...
8
1
 
1
 
! Отговори
Идва интересното: преди 1 месец
Инвестиционните умници си знаят, че идва тоя колапс и купуват много мислейки си, че после като поскъпне и като го продадат ще ударят кьоравото. Големия проблем Ердоган паша знаеш ли къв е, тия земетресения напоследък знаеш ли откъде идват? Знаеш ли? Ще кажеш, че е божие наказание - не е, коронавируса е божие наказание и то е благословия под прикритие. Но идеята за земетресенията знаеш ли ква е? Водата има различна плътност от нефта, и като пълнят там дето е имало нефт, а сега има вода ко стааааа
7
1
 
1
 
! Отговори
Пак ще ви кажа: преди 1 месец
Файдата (ползата) от вашия център ще е абсолютно никаква, следващите десетилетия идва едно нещо дето се казва нефтен колапс на големите находища, вече помпат вода в тях да изкарат нефта дето е дълбоко, алтернативите се оказаха твърде малко и недостатъчни и неравномерно разпределени. Още тече нефт, ама помпат вода ... и мое да купиш колко си искаш, ония иска да го продаде целия що му е паднал от небето, обаче с тоя коефициент на консумация най-много запаси има за 10 години после става мнооо скъп!
6
0
 
1
 
! Отговори
Да тъпанари: преди 1 месец
Бинго - пробива се една дупка с U форма на дълбочина в земната *** на дъното на U-то достигаща 200 градуса - от едната страна влиза вода от другата страна излиза пара под налягане. Умно нали! 2 % употреба на фосилни горива - питайте исландците колко е лоше и как не става тоя ток за нищо - само тока от въглища, тока от нефт, тока от радиация, тока от слънце и тока от вятър става за нещо, а всички ду.ха.ме яко от това в последствие. Цялата планета го яде тоя *** и после ааааа коронавирус. Средния
5
0
 
0
 
! Отговори
Его го е тоя: преди 1 месец
Еfbet - хазарта решение на проблемите на България и спонсор на ФК Левски - и как така компания за хазарт като Палм ще бъде спонсор на Левски при условие, че за отбора може да се залага нещо като конфликт за интереси некой? Подсказка: Геотермална централа може да се построи навсякъде където има течаща вода с минимални загуби на вода. Това е вероятно централите с най-голямо КПД и най-дълъг период на употреба. Просто трябва една много яка сонда, която да пробие дупка на дълбочина 200 градуса!
4
0
 
1
 
! Отговори
Ама Ицо е прав: преди 1 месец
И още двама трима човека - 50 лева разходи, каляски маркови, в главата си имате ако (демек фекалии, демек *** - някое растение ще се радва на фекалийте ви ние не, особено на менталните ви фекалии) - 50 лева разходи - толкова струва грам кока, яката кола и ти не дреме к'ви шитни си лепнал по всички след тебе. ВШТМ аз на вас! 20 години образованието било приоритет, ама без изкуствата и спорта и някой средноважни неща. Етаковайте си таковата и престанете да приказвате глупости.
3
0
 
1
 
! Отговори
Първокласни глупости преди 1 месец
Тия ми приказват за вятърна, соларна енергия, за вецове - никой не каза една думичка за нещото наречено геотермална енергия? Никой ама никой не гъква за геотермална освен исландците. Никой не гъква и за студена ядрена реакция, защото викат била невъзможна, ама не точно ако съумееш да излъжеш гравитацията. Нещете от една глупост да се откажете аз пък мисля, че верно за такива безобразия ще има евтаназия до 9 коляно!!! Най-бедния регион в Европейския съюз като изключим АЕЦ-а е не искате нищо бе..
2
0
 
2
 
! Отговори
Същите глупости преди 1 месец
Като ония дето ми говореха, че имало някаква децентрализация в България. Трябваше да има, ама що я няма ... що общината трябва си вре гагата навсякъде , треа да се мисли коя фирмичка ще вземе тоя или тоя или тоя клас на работа да върши черната работа и трябва се мисли кой ще вземе рушвета да срине на 500 човека живота, а после и още много повече ... Значи нямат граница ваште глупости ... Всичко важно е вече измислено, проработено и доказало се че работи, но вместо него вие вкарвате абсолютен ***
1
0
 
2
 
! Отговори
Значи много мразя преди 1 месец
Кога приказвате глупости! А това са пълни глупости и пари похарчени на вятъра. Значи някой пак ще намаже тежка евросубсидия и резултатите ще са най-много нов модел и по-ефективен фотоволтаик с един процент за използване в частните соларки, където единствените, които ще спечелят от тая работа са производителите и тия дето продават енергията. Що не дадете такава субсидия на Майк Рейнолдс и компания да видите той к'во ще направи. Ама нямат спирка ваште глупости бе от кой задник излизат бе ...