Работата от вкъщи - ново предизвикателство за е-сигурността

Киберинцидентите у нас за 2020 г. са над 2 хил.
8
Работата от вкъщи - ново предизвикателство за е-сигурността
Снимка: БГНЕС

Регистрирани са 2100 киберинцидента в и от българското интернет пространство през 2020 г., според данни на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавна агенция "Електронно управление".

Това е увеличение с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи сe на измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти с злонамерен код (malware) - 38 на сто. Националният CERT е подготвил и изпратил над 18 617 имейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

Още по темата
Кибератаките през 2020 г. са били насочени предимно към здравните власти, като през периода април-юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за Covid-19.

Засегнати са били и финансови институции, като преобладаващи са били атаки от типа RDDoS. При тях се получават заплашителни писма с искане за откуп, придружени с кратка демонстративна DDoS атака.

Поради новия начин на работа се наблюдава увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. В много случаи това е било използвано за разпространение на злонамерен софтуер от типа "рансъмуер", което е довело до сериозни проблеми в работата на администрациите.

Това е наложило промяна на политиките за сигурност, повишаване и въвеждане на нови, допълнителни мерки при работа от вкъщи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До IT-cпецFamous last words.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз усетиля атакаиключвам пс толягам да спя 2 часаи ония хакерите вече са си отишли от кибичене
4
3
 
6
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
когато всичко е конфигурирано правилно няма проблеми дори и задклавишното устройство да не е много адекватно...
3
1
 
12
 
! Отговори
Любо преди 3 години
В моята международна компания нямаме такива проблеми. Сигурно защото на кибер специалистите се плаща адекватно ? И служителите не цъкат пасианс по цял ден и не влизат в съмнителни сайтове и не кликват линкове за щяло и не щяло
2
0
 
19
 
! Отговори
... преди 3 години
Нашта фирма работи така от повече от 10 години. Повярвайте ми, топлата вода отдавна е открита. Има си начини да се защити фирмата, но става с пари.С трици маймуни не се ловят.
1
5
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
НЯМА СИГУРНОСТ , В ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВОТО!!!!ТОВА Е ПРИЧИНАТА КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ ДА СЕ НАТИСКАТ , ЗА "ГЛАСУВАНЕ ПО ИНТЕРНЕТА",--- ЗАЩОТО САМО С КОМПЮТЪРНА ИЗМАМА И ХАКЕРСКИ АТАКИ , МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ НА ИЗБОРИ!"ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ" И "ГЛАСУВАНЕТО ПО ПОЩАТА"----ТОВА СА ТРИКОВЕТЕ , С КОИТА В САЩ ПРЕЦАКАХА ТРЪМП , А СЕГА НИ ГИ ПРОБУТВАТ И НА НАС!!НЕ НАМ...НЕ НАМ.....ДРУГАРЧЕТА ....ХА,ХА,ХААААААААААААА