Китай и Русия ще строят лунна космическа станция

Съоръжението ще бъде достъпно за други държави
10 мар 2021 22:37, Анисия Иванова
45
Китай и Русия ще строят лунна космическа станция
Снимка: Pixabay

Китай и Русия обявиха планове за изграждане на лунна космическа станция. Руската космическа агенция Роскосмос заяви, че е подписала споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработване на изследователски съоръжения на повърхността на Луната, в орбита или и двете, пише BBC.

В изявление на космическите агенции на двете страни се казва, че съоръжението ще бъде достъпно за използване от други държави.

Новината идва точно когато Русия се готви да отпразнува 60-годишнина от първия си пилотиран космически полет.

Международната научна лунна станция ще извършва широка гама от научни изследвания, включително изследване на Луната, се казва в изявление на двете агенции.

„Китай и Русия ще използват натрупания си опит в космическата наука, научноизследователска и развойна дейност и използване на космическо оборудване и космически технологии, за да разработят съвместно пътна карта за изграждането на международна лунна научноизследователска станция“, се казва в изявлението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

Освен това Русия и Китай ще си сътрудничат в планирането, проектирането, разработването и експлоатацията на изследователската станция.

Чен Лан, анализатор, специализиран в космическата програма на Китай, заяви, че проектът е "много важен“.

"Това ще бъде най-големият международен проект за космическо сътрудничество за Китай, така че е от голямо значение“, допълни той.

Китай се развива сравнително бавно, когато става въпрос за света на космическите изследвания, но през декември сондата му Chang'e-5 успешно се върна на Земята с "почва", от Луната. Още тогава това се разглеждаше като демонстрация на нарастващата мощ на страната  при космическите мисии.

Русия, която е пионер в космическите изследвания, е изпреварена от Китай и САЩ през последните години. Миналата година тя загуби монопола си върху изпращането на астронавти до Международната космическа станция след успешното изстрелване на SpaceX.

САЩ обявиха плановете си да се върнат на Луната до 2024 г. Програмата, наречена Artemis, планува да изпрати хора на лунната повърхност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук някакви аборигени се подиграват на най-големите държави в света, ами това е все едно въшката да прави забележки на слона, доста е смешно и забавно, но и доста абсурдно
15
2
 
9
 
! Отговори
У преди 3 години
Много ми е интересно с какво може да се включи България в чужд двустранно обявен евентуален проект. Роскосмос разчитат, че китайците имат излишни $$ и заводи, а те имат учени и мноооого опит. Като цяло е взаимноизгодно. Какво имаме ние и къде точно да се включим?....БАН-хм! Корпорации с излишни пари-хм! Високотехнологична електроника-хм!...Сетих се-домати за космоса
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да кацнат ракообразните ще ги изпържат луната ако въобще се казва така е нещо като кораб който гледа земята само от едната страна
13
4
 
8
 
! Отговори
До наса преди 3 години
Смях! Сигурно са прекалили с гледането на Алф!!!
12
11
 
11
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
Мммммм, нека да отгатна - тоалетните на станцията ще бъдат руски а също така ще се обслужват, поддържани и дезинфектирани от руските космонавти. Роскосмос са изключително горди, че техните космически тоалетни са най-добрите космически тоалетни в света.
11
8
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
България сега има реален шанс да се включи и да стане отново космическа сила. Стига с фабриките за ишлеме. Имахме космонавти и космическа индустрия преди няма и 30 години.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще строят завод за водка на границата.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E, то винаги има нужда от бензиностанция. Американците ще зареждат от там. Няма лошо.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До NASAАми казвай и ти.
7
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РусомразПреди 50 години съветският Луноход-1 бродеше по Луната.Явно изоставането е с обратен знак.Но ти, като се туряш при напредналите, разкажи ни за своите достижения.
6
9
 
8
 
! Отговори
NASA преди 3 години
На прощалната вечер при пенсионирането си генерал Бен Рич- един от шефовете на NASA, пред 200 американски учени каза: "Ние притежаваме технология, с която можем да върнем катастрофирали на Земята извънземни на тяхната планета от друга звездна система." Коментарът за това кой до къде е стигнал в космическата наука е излишен. бг
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук най-малко четирима явно не знаят какво е почва.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Др. Винокуров?- Да?- Ето ви разписката за вашето Жигули. Заповядайте след 15 г. на същия ден, точно в 11.00 часа!- Няма да мога да дойда!- ???- Тогава имам даден час за водопроводчик!
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1- ви април не беше ли по-нататък?
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време беше.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Луната няма почва.